Уикендът на фантастичното

Как протече фестивалът „Дни на фантастичното“ и какви са поуките от него?

Беседата с издателите откри фестивала.

Беседата с издателите откри фестивала.

Посещаемостта беше идеална - хем има достатъчно хора, за да се отбележи фестивалът като успех, хем не са прекалено много, за да не се усеща като претъпкано с народ.

Посещаемостта беше идеална – хем има достатъчно хора, за да се отбележи фестивалът като успех и да има с кого да си говориш, хем не са прекалено много, за да не се усеща като претъпкано с народ.

Тази обединяваща различните общности среща беше основен мотив на организаторите за целия фестивал.

Тази обединяваща различните общности среща беше основен мотив на организаторите за целия фестивал.

На голямата сцена се изреждаха различни семинари и дискусии. Кадърът е от представянето на ескейп стаите, а презентиращият разказва за нереализираната стая "Как да убием Джак Ръсел?"

На голямата сцена се изреждаха различни семинари и дискусии. Кадърът е от представянето на ескейп стаите, а презентиращият разказва за нереализираната стая „Как да убием Джак Ръсел?“

Без биричка и книжки не може!

Без биричка и книжки не може!

Моделите на кораби от Battlestar Galactica бяха сред най-атрактивните украшения на фестивала.

Моделите на кораби от Battlestar Galactica бяха сред най-атрактивните украшения на фестивала.

Изработката е на Митко от авиаторската фамилия Дряновски...

Изработката е на Митко от авиаторската фамилия Дряновски…

Виртуалната реалност става все по-достъпна и забавна.

Виртуалната реалност става все по-достъпна и забавна.

На 29 и 30 октомври 2016 за първи път се проведе фестивалът „Дни на фантастичното“. Уикенда, изпълнен със събития, прекарахме в литературен клуб „Перото“ (отстрани на НДК), където имаше игри, семинари, лекции, дискусии и, най-важното, много хора, с които си струва да завържеш контакти.

Няма да се спирам подробно на програмата, но ще кажа, че тя беше доста разнообразна и предлагаше за всекиго по нещо. Започна с дискусия-панел между представители на пет български издателства относно издаването на фантастика у нас. Повечето от тях споделиха, че тя рядко носи големи приходи, но пък се издава за престиж и от любов към жанра. Посетителите също се включиха с въпроси и в крайна сметка се получи интересна и полезна дискусия. Програмата продължи с представяне на популярните напоследък ескейп стаи и творчеството на Миязаки (японски автор, художник, продуцент, аниматор, сценарист и т.н.).

Съботата завърши с дискусия между представители на фантастичната общност у нас. Те седнаха на кръгло-квадратна маса и обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество и сплотяване между тях, като основната тема (и повод за провеждането на дискусията) бяха Националните фантастични награди, които тази година предизвикаха повече полемика от обикновено. SciFi.bg нямаше представител, защото позицията ни е ясна – ние ще подкрепяме и популяризираме НФН и всякакви общи инициативи, награди и дейности, независимо от детайлите. Дискусията беше най-скучната част от фестивала за посетителите (както се и очакваше – нейната цел все пак беше друга), но пък показа, че има достатъчно добронамереност във всички страни и вероятно има как общностите да насочат усилията си в една и съща посока – по-добро бъдеще и повече публика за фантастиката у нас.

В неделя имаше още повече интересни семинари – симбиозата между фантастиката и комиксите, развитието на компютърните игри и фантастиката в тях, виртуалната реалност, космическите предизвикателства пред България и света. Дискусията този път беше с представители на различни клубове в страната, които разказаха за клубния живот на феновете и фантастите у нас, а клуб Лазарус представиха един от най-интересните хорър автори в света – Греъм Мастертън. Денят завърши с афтърпарти с литературни четения, Хелоуин-бинго и промоционален кетъринг с хелоуински вид.

През цялото време на фестивала имаше доста добра посещаемост, като гостите можеха да слушат семинарите, да пийват сокче или биричка от бара на „Перото“, да играят бордови игри, да разглеждат моделите на кораби от „Бойна звезда Галактика“ (силонският кораб дори имаше мърдащо червено „око“, точно като в сериала) или просто да си приказват в клуба или на терасата отвън. Втория ден имаше и ВР-ъгъл, където всеки можеше да пробва игра във виртуална реалност. С други думи – ако някое от събитията не ви допада, винаги има какво да правите докато свърши и започне следващото. Важното е, че присъстваха много фенове на жанра и хора, свързани с фантастиката като творци, лидери на общности или популяризатори, отворени за разговори и предложения. Лично аз се запознах с много от тях за първи път и си изкарах страхотно.

Организацията беше на отлично ниво! Много ми допадна, че програмата вървеше стегнато и в рамките на обявените часове. Нямаше закъснения с по един час, както обикновено се случва на подобни мероприятия, нямаше неадекватни изпълнения, нямаше забравени детайли – всичко беше супер! За това основните организатори Кристиана Тошева от Фентъзи ЛАРП Център, Александър Попов и Георги Пенчев от „Шадоуденс“ и Стефан Караманов от „През 9 земи“ заслужават искрени поздравления! Почит трябва да се отдаде и на литературен клуб „Перото“, където обстановката и персоналът са идеални за такива събития.

Какви са поуките от фестивала?

Първо, фестивали като този могат да бъдат интересни и дори имат потенциал да привлекат голяма публика в голяма зала. Просто за целта трябват планиране и организация на безпрецедентно за нашите малки общности високо ниво, много работа и постоянство от многолюден и сплотен екип и спонсори за реклама! Звучи страшно, но е възможно и има потенциал. Има и добри примери, като Анивенчър. Щом Гейм Еволюшън направиха успешен фестивал в Арена Армеец, защо да не можем и ние?

Второ, фантастиката е част от ужасно много неща в живота ни. Самото име на жанра звучи малко отблъскващо и страшно за масовия фен, но де факто всеки харесва и потребява нещо фантастично – игри, чрез които се пренасяме в други светове, филми със свръхестествени елементи, или технологии, които днес са развити благодарение на въображението на едновремешните фантасти. Фантастиката може да бъде масова и популярна (съответно творящите в нея да достигат до повече публика) стига творческата продукция да се маркетира адекватно и да се подкрепя.

Трето, у нас има много хора, които обичат фантастиката. Те имат различни идеи за това как трябва тя да се развива и популяризира, но всички се стремят към това, тя да достигне до по-широка публика. За целта самите ние трябва да забравим егоизма си и да работим за общата цел. Принадлежим към различни общности, издателства, клубове и т.н. и дори да смятаме себе си за най-добри и най-прави, не бива да мислим за останалите като за конкуренти, които да победим. Ние сме колеги и се борим за едно и също. По това, мисля, се постигна единодушие.

* Снимките са събрани от различни фотографи на събитието и са ни любезно предоставени от организаторите.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Ами айде догодина 🙂

Петя Ивайлова

На мен също 🙂 Тези модели на кораби са перфектни!

Иван Петков

Ще ми се да можех да присъствам.