Защо Звездата на смъртта е пълен боклук?

Анализ на Пентагона показва за какво не е мислил Джордж Лукас, когато е измислял Звездата на смъртта за „Междузвездни войни“.

Много отдавна, в една далечна галактика, една явно твърде богата империя похарчила страшно много пари за огромна военна база, която да унищожава планети, но която така и не проработила като хората. Благодарение на Defense AT&L Magazine, вътрешно списание за служителите на Пентагона, вече имаме ясен анализ на въпроса какво не е наред в такава инвестиция.

В нашата статия за абсурдите на научната фантастика не се сетихме да включим един от най-големите – мегаскъпите космически кораби и военни бази, които никнат като гъби, но които „добрите“ винаги побеждават без особени затруднения. Е, да, Звездата на смъртта наистина изглежда внушително, но нека помислим реално доколко съществуването й би било разумно.

Колко би струвало едно такова съоръжение? Това са стотици милиарди тонове стомана, квадрилиони кубични метри въздух, трилиони компютри и сложни апаратури. Всички тези неща трябва да бъдат планирани от скъпоплатени специалисти и построени от хиляди работници и машини. А поддръжката? Стотици хиляди персонал, консумиращи милиони киловатчасове електричество, изискващи храна и вода. Да не говорим, че всичко това трябва по някакъв начин да се изстреля в космоса, а цената за това, както установихме наскоро, не е никак малка. По груби сметки само първоначалните разходи биха се мерили в септилиони евро (1 септилион има 24 нули).

Но хайде, да кажем, че Империята е богата и може да си позволи този невъобразим разход, за да си построи най-страшното оръжие във Вселената. Лошото при такава огромна и сложна база няма как някой да не сбърка. В случая на Звездата на смъртта, грешката е в открития топлоизпусквателен порт, който на практика е като бутон за самоунищожение. Така Люк с един изстрел взривява цялото съоръжение, без то да е произвело повече от няколко изстрела по бунтовническите сили. Всъщност, близко е до акъла, че огромна и бавно подвижна военна база може много лесно да бъде победена от множество далеч по-малки, но много по-подвижни врагове. Големите оръжия, който могат да унищожават планети, трудно ще хващат малките мишени на корабите от Съпротивата. А формата, макар и практична, защото пести място, е много трудно защитима.

Всеки би се разплакал ако чуе колко пари трябва да даде за да си построи Звезда на смъртта

Ето, че Звездата на смъртта се оказва една от най-лошите инвестиции в научната фантастика. За сравнение, самоосъзналият се робот-симпатяга R2D2 и андроидът C-3-PO на затънтената Татуин, където такива стоки са лукс, струват 4254 кредита, доста по-добра сделка, която се изплаща на Люк и приятелите му неколкократно.

Е, макар и не в чак такива размери, нашите земни правителства също обожават да харчат луди пари за безсмислени военни проекти. Само разходката на нашия кораб „Дръзки“ до Либия струваше милион и половина лева на месец. Слава Богу нямаме пари тепърва да разработваме нови оръжия, но САЩ, Русия, Китай и още немалко уж не толкова богати държави продължават да развиват военни технологии, вместо да инвестират в някакво средство срещу световната криза. А в крайна сметка, заключава авторът от Пентагонското списание, ако някой ден САЩ фалират, защото са похарчили твърде много пари за военни проекти, вместо за собствената си икономика, то на практика това ще означава, че талибаните и тероризмът са победили.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Георги

Звездата сама по себе си е страхотно оръжие в арсенала на Империята, но трябва винаги да има по-малки поддържащи кораби които да я защитават. Както например американските самолетоносачи, никога не се движат сами и не са самостоятелна бойна единица а има един куп кораби които ги защитават и поддържат.

Генчо

Не спорете. храната и водата не са проблем, защото храната може да се синтезира по изкуствен път, на самата станция. Във вид на пасти, бисквитки, солети. А водата може да се опреснява, като на станцията „Мир“. Енергията за базата също не е проблем, защото при научната фантастика енергията е в изобилие. Както при атомните подводници само, че много по – ефективна технология.
А средствата за изграждането на базата също не са проблем, защото енергоисточниците не са проблем, суровините също, защото разтоянията не са проблем и могат да се правят доставки от всяка точка на Галактиката в която се случват събитията от Трилогията. Единственият проблем е защитата.

Неделчо Ласков
Nedelcho_Laskov

Да не си пил нещо некачествено… или без мярка. И с правописа къртиш! Че и не е вярно това, което казваш – такава звезда открита няма, но възможността да се случи супер или свръх нова във всеки един момент е доста голяма. Учените нито могат да определят кога или коя звезда ще избухне, нито къде точно са полюсите й.

Петър Атанасов

Явно за нещо по-интересно 🙂

Петя Ивайлова
petia84

„Звездата на смъртта“ се нарича оръжие, проектирано от Дарт Вейдър (герой от „Междузвездни войни“;), което може да унищожава цели планети – онова на снимката, горе до заглавието на статията. Ти за какво говориш?!

Mn e tap toq det e napisal tova. Zvezdata na smyrtta e zvesda koqto e uvila spirala okolo sebesi.Tmqtan se che tq 6te izbuhne v svrah nova i svrah novata sa6to shte izbuhne i togava kam Zemqta shtese iztrelqt gama-la4ove ,astronomite sa otkrili 4e tazi zvezda qdroto i e naso4eno to4no kam nas.Smqta se 4e shte izbuhne sled okolo 200 000-300 000 g.