„Завръщането на първия отмъстител“ – ревю от Петър Атанасов

Captain America: The Winter Soldier излиза по кината в петък, 4 април

cap am pДойде време за поредния нов супергеройски филм на Марвел и този път той се казва „Завръщането на първия отмъстител“. Както вероятно знаете, ако се интересувате от вселената на The Avengers, главен герой в него ще бъде Капитан Америка, когото вече опознахме в „Капитан Америка: Първият отмъстител“. Черната вдовица, организацията ЩИТ и мистериозният нов противник Зимния войник партнират на Стийв Роджърс и, заедно, те успяват да създадат един от по-добрите филми на Марвел досега.

Нарочно избягвам квалификации от рода на „най-добрия“ или „феноменално добър“, защото за мен (а и вероятно по замисъл) всички филми от тази вселена са горе-долу на едно ниво. Някой герой може да ви е по-симпатичен от друг или някой филм по-харесван, но като цяло огромни разлики в качеството няма. Въпреки това определено може да се каже, че „Завръщането на първия отмъстител“ е от по-добрите представители на поредицата и е значително подобрение спрямо първия „Капитан Америка“.

Накратко – чудейки се какво да прави със себе си в новия свят, Стийв Роджърс работи за най-близкото до отдадена на патриотизъм и светло бъдеще организация за национална сигурност, а именно ЩИТ. Ръководителят на ЩИТ обаче, Ник Фюри, става все по-труден за разгадаване, а с него и целите и тайните проекти на организацията. Капитан Америка открива, че под Земята тайно се строят три… нещо като въздушни кораби, предназначени за носене над Земята, които могат да набелязват човешки мишени и да елиминират хиляди хора в рамките на минути (с подобен дизайн беше и корабът, на който се развиваше половината от действието в „Отмъстителите“). Идеята е, че така терористичните актове могат да бъдат предотвратявани още в зародиш, а тези, които биха представлявали проблем за сигурността на страната и света – елиминирани.

На Капитан Америка обаче идеята не му допада. Скоро той и Черната вдовица са въвлечени в мрежа от тайни, интриги и лъжи, в която никой не може да се довери на никого. ЩИТ се обръща срещу най-големия си герой, а нашият идеалистичен подобрен войник трябва да спре трите кораба преди да са приведени в действие и допуснати да елиминират 20 милиона потенциално опасни за света хора.

captain_america_winter_soldier_2

Бойните сцени също са доста изпипани и си личи, че актьорите са прекарали доста време в тренировки.

Какво в този филм е по-добро от предишните? На първо място – екшънът. Технологиите постоянно се развиват и ЩИТ разполага с най-доброто, най-вече откъм оръжия и готини коли. Оттук се получават и доста зрелищни екшън-сцени. Свърши времето, в което колите просто се гонеха по улиците. За да са впечатляващи подобни гонки днес, Холивуд снабдява участниците с нови функции, оръжия и защити, които водят до значително подобрение и обогатяване на потенциала за спиращи дъха моменти. Хубаво в случая е и това, че режисьорите Антъни и Джо Русо са заложили на повече реални реквизити и декори, намалявайки компютърните ефекти, които вече сме свикнали да разпознаваме. Именно креативността при измислянето на нови детайли и адекватното не толкова претрупано използване на анимация правят екшъна тук, по-конкретно сцената с преследването на Ник Фюри, доста запомнящи се.

Друга по-добра страна на филма спрямо неговия предшественик е увеличаването с по една идея на реалистичността и зрелостта на сюжета, неговите герои и детайли. Бързам да кажа, че не става дума за абсурдната (според мен) драматичност на Нолъновия Батман, който се взима твърде, ама твърде насериозно, нито пък за филм, който би убедил порасналите зрители да дадат втори шанс на супергероите. Типичните за Марвел шегички също са на обичайното си количество и ниво. При всички положения обаче тук вече можем да говорим за много по-приличен филм от твърде детския „Капитан Америка: Първия отмъстител“ – няма злодеи с абсурдни червени черепи и модерни космически кораби през Втората световна. Може би това е заради присъствието на повече важни за вселената герои, или света, който като алтернатива на нашето съвремие трябва да търси повече реалистичност, или пък нуждата от координация с останалите проекти на Марвел, но по-зрялото отношение е факт.

Откъм герои „Завръщането на първия отмъстител“ също леко вдига летвата. Черната вдовица като персонаж най-накрая дава на Скарлет Йохансон нещо за правене (освен да стои сексапилна отстрани и току да срита някого), самият Капитан Америка е доста по-земен и достоен за идентифициране на зрителя с него, а Зимния войник, макар и не твърде често показван, демонстрира потенциал за развитие. Има и няколко героя от първия филм, но честно казано техните появи по-скоро дразнят с клишираността си, отколкото да допринасят за драмата или да носят удоволствие на феновете. Имаме и още един, нов герой на страната на добрите – Сокола, който вероятно също е изровен от комикс, но съм твърде незаинтересован от него и комиксовата вселена като цяло, за да седна да проверявам историята му.

captainamericawintersoldier6

И Черната вдовица, и Капитан Америка прекарват доста време извън стандартните си комиксови костюми.

Новото за Марвел е, че са вкарали в сценария и зачатъци на теми за размисъл. Много добре се изразява позицията на добрите в актуалния конфликт за всяко модерно общество – свобода или сигурност. Прокарва се идеята, че всички кризи от последните години (не само в комиксовата вселена, но и в нашата реална такава) са предизвикани нарочно, именно с цел да тласнат обществото към отказване от свободата и търсене на повече сигурност – кой знае дали наистина не е така. За щастие, вселената на Марвел си има Капитан Америка, който да й покаже правилния път. За жалост, в нашата си нямаме такъв и изборът е в нашите собствени ръце.

Впрочем, добро впечатление ми направи, че тук борбата не е между една и друга нация, а между една и друга идея. Марвел явно са се усетили, че филмите им носят пари не само от САЩ, но и от целия свят, поради което са минимизирали употребяването на думата Америка. Всъщност, и самите американци вече не са арогантните коне с капаци, които бяха само допреди няколко години. В последно време те започват да оценяват страната си и света по-задълбочено, слепият патриотизъм отстъпва на трезвата мисъл и това вече се отразява във филмите им. Самият Стийв Роджърс е отдаден вече не толкова на страната си, колкото на справедливостта въобще. Добрите пък вече не му викат „Капитан Америка“, а по-краткото, универсалното и галеното „Кап“.

Колкото до Зимния войник, присъстващ в английското заглавие, неговата самоличност се пази в тайна до към средата на филма и разкриването й води до известен шок в главния герой (поне така би трябвало да бъде, защото от реакцията на Крис Евънс е трудно да разберем – неговият диапазон както винаги варира от „леко тъжен“ до „леко ядосан“). След филма разбрах, че ако си фен на комиксите и четеш новини за Отмъстителите (или поне си прочел списъка с актьорите), самоличността на Зимния войник трябва отдавна да ти е известна. Въпреки това няма да я разкривам, тъй като едва ли съм единственият заблуден, който ходи на филмите не защото е див фен, а просто защото иска да убие няколко часа със забавен и зрелищен екшън (с които Марвел традиционно се справя добре).

Двойник на Уил Смит (Антъни Маки) играе Сокола

Двойник на Уил Смит (Антъни Маки) играе Сокола

Иначе, типичните слабости на жанра не са коригирани, но и никой не очаква това от тях. Сюжетът отново е доста пробит, клишетата са дори повече от обикновено, а за емоционален заряд е трудно да се говори ако не си фен на комиксите още от детските ти години. Откъм изненади също представянето е слабо – единствената възможна изненада е самоличността на Зимния войник, но, както се оказва, достатъчно е да отвориш първата статия за филма, за да я разкриеш. Останалите възможности – умиращи и/или оживяващи герои, са направени по Марвелски – всеки, загърбил пубертета и вече гледал 2-3 блокбъстърови фантастики, губи шанса си да се впечатли от тях.

За обобщение – ако не сте фен на комиксовите филми, не си чупете краката от тичане към киносалона. Ако пък предишните такива са ви харесали, независимо дали са на Марвел или DC (даже бих препоръчал да сте минали през първия „Капитан Америка“, за да схванете по-добре втория), то със сигурност „Завръщането на първия отмъстител“ ще ви допадне. Той е значително подобрение спрямо предшественика си и е по-добър от повечето други филми в тази вселена. Марвел избълва поредния си хит и не се съмнявам, че ще бъде също толкова комерсиално успешен, колкото и останалите.

 

Моята оценка:
История – 4.50
Герои – 4.50
Режисура и ефекти – 6-
Актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4+
Фантастични елементи – 5+
Саундтрак – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6+

Общ успех: Мн. добър (5.00)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.