1 коментар
Podborat-parva korica

Може ли друг да подбере вашия партньор?

Ревю на „Подборът“ от Али Конди и издателство Кръгозор

„Подборът“ е Изображение с име: Podborat-parva koricaпървата книга от поредицата на Али Конди. Наскоро излезе нейната втора част, „Кръстопът“, поради което се захванах с нейното начало. Бързам да кажа, че това е книга за тийнейджъри и като такава носи съответните белези – неособено дълбоки персонажи, глуповата главна героиня, чието сърце се разкъсва между две момчета и много, много любовни драми.

Хубавото тук е, че авторката не е хвърлила героите си в поредната обикновена гимназия, а се е опитала да ги постави в нов, интересен свят. Касия, Ксандър и Кай живеят в бъдещето, когато над хората властва Обществото. Служителите държат изкъсо живота на гражданите, принуждавайки ги да правят това, което уж е най-добро за тях – длъжни са да ядат тяхната здравословна храна, длъжни са да правят това, което им се каже, длъжни са да приемат партньорите, които системата на Подбора им определя като най-подходящи. Тъй като всичко, наложено от Обществото, е основано на внимателни преценки и изчисления и често наистина е най-доброто, гражданите не се бунтуват. Може да изпитват носталгия по миналото, когато е имало много стихотворения, филми и песни, вместо сегашното положение, при което има само по 100 подбрани филма, песни и стихотворения, а другите са забранени и забравени, но така поне не се претрупват с информация и не се стресират излишно.

Любителите на истинските антиутопии и постапокалиптични истории вероятно няма да се вържат на идеята за Обществото. Виждали сме къде-къде по-добри примери за това как антиутопиите мачкат индивида. Но сме виждали и по-лоши. Като за тийнейджърски роман обстановката е изградена похвално добре.

Изображение с име: Ally Condie
Авторката Али Конди

Нещо обаче ме притесни. Не знам дали авторката нарочно го е целяла или пък изобщо не се е усетила (по-вероятно е второто), но нейното Общество много прилича на днешните САЩ. Там може да имат по-висок жизнен стандарт от нашия, но се радват на далеч по-малко свободи от нас. В повечето случаи изборите, които правят, са манипулирани от обществото – медии, родители, учители. Уж имат повече от 100 филма, 100 романа и 100 песни, но напоследък всичките са им едни и същи. Няма да навлизам в подробности, за да не се отклоняваме от темата, но наистина има много плашещи прилики между антиутопията на Али Конди и реалността, в която живее Али Конди.

Така или иначе, основното в романа не е антиутопията, тя е по-скоро фон, на който да се развиват терзанията на Касия и който все пак да движи някакъв сюжет напред. На тийнката е отредено да се бракосъчетае с най-добрия й приятел, Ксандър. С него се познават от малки и Подборът им е истински късмет. Но в един кратък миг, Касия вижда в микрокартата си следа, че първоначално друг е бил подбран за нейн партньор – отклонението Кай. Грешката е набързо поправена от Служителка от Министерството на Подбора, но съмнението в Касия остава – кое е момчето за нея? Оттук нататък тя започва да се интересува повече от Кай и малко по малко опознава неговата поетична душа с трагична история.

Книгата завършва с отворен край, който просто задължава тези, които са я харесали, да си купят и продължението. Финалът остава читателя с предчувствието, че във втората книга историята тепърва ще започне и всички герои тепърва ще стават интересни.

Почитателите на този тип книги би трябвало да харесат „Подборът“. Тук няма нищо свръхестествено, няма вампири и върколаци, вместо това има научнофантастични елементи, и дори целият роман стои малко по-сериозно от останалите. Същевременно задължителните съставки за успехите на тийнейджърските романи не отсъстват. Светът на Али Конди идва като приятно разнообразие в морето от свръхестествените драми, които доминират в момента. Корицата е много стилна и подходяща за книгата, което носи голям плюс в графата маркетинг. Ако обаче сте отдавнашни фенове на фантастиката, откърмени с Джордж Оруел и Рей Бредбъри, с които авторката малко пресилено е сравнена на корицата отзад, може и да не останете очаровани от „Подборът“. Тя е за новото поколение, което не се интересува кои са тези двамата и защо по дяволите толкова много хора мразят „Здрач“.

 

Изображение с име: Може ли друг да подбере вашия партньор?Моята оценка:
История – 4.50
Герои – 4-
Стил на писане – 4
Неочаквани обрати – 4
Теми за размисъл – 4.50
Фантастични елементи – 5+
Степен на оригиналност – 4.50
Старание на автора – 5
Маркетинг и промоция на книгата – 4+
Хитов потенциал – 5.50

Общ успех: Мн. добър (4.53)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата