3 коментара
jim butcher dresden files

Да отворим досието на Дрезден!

Не, това не е поредната статия за агентите на ДС, а ревю на романа от Джим Бъчър и ИК „Колибри“ „Досиетата на Дрезден: Буреносен фронт“

Изображение с име: cover dresdenЗапознайте се с Хари Дрезден – магьосник. Той едва-едва преживява, въпреки необичайните си умения, защото има малко клиенти, тъй като професията „магьосник“ не буди особено доверие у обичайните хора. На всичкото отгоре, Хари има навика да разнищва мистериите докрай и да се бута между шамарите, просто защото е добър човек. Ето защо когато лейтанант Мърфи го вика, за да разследва брутално убийство, в което най-вероятно е намесена магия, Дрезден се отзовава и понася куп несгоди, бори се на няколко пъти за оцеляването си и си предизвиква проблеми с Белия съвет, който само си търси извинение, за да го екзекутира.

Това е героят в „Буреносен фронт“, първата книга на Джим Бъчър и ИК „Колибри“ от поредицата „Досиетата на Дрезден“, по която вече има и сериал. Впрочем, макар сюжетите в сериала да са различни от тези на книгите, героите са много добре уловени и нямах никакъв проблем да си ги представям, докато четях книгата. Правилно е пресъздадена и атмосферата от книгите – има достатъчно екшън, има и много шегички, а Хари Дрезден нито веднъж не доскучава на читателя/зрителя, когато споделя своите възгледи за живота и света.

Идеята за Дрезден е много добра и не мисля, че е правена досега. Магьосник-частен детектив в съвременния свят е нещо, което не се вижда всеки ден. Но вместо Джим Бъчър да направи обикновено книжле с еднотипна криминална история, той измисля хубави сюжети с по няколко линии, като Дрезден трябва да се оправя с всичките), достатъчно умни и последователни герои и прекрасно интегрира фентъзи-елементите в романа си.

Изображение с име: Jim Butcher
На Джим Бъчър му личи, че се увлича по фентъзи

Е, „Буреносен фронт“ не е нещо феноменално, но и не се цели да бъде. Очевидно е, че Джим Бъчър просто е искал да разнообрази читателите си с интересна книга, без да пише нещо тежко и да прокарва революционни идеи. В този смисъл, авторът напълно успява. Романът е лек и приятен за четене, интригуващ – може да се прочете и на един дъх, ако имате време, задържа вниманието, провокира интерес към историята и героите, без да натоварва читателя.

В същото време, стилът е доста лек и приятен. На моменти се забелязват леки забежки към твърде много прости изречения или твърде елементарен изказ/превод от английски на български, но всичко е в разумни граници. Свикналите с по-сериозна литература обаче може да се подразнят.

Всъщност, ако сте гледали сериала, то знаете какво да очаквате и от книгата. С две разлики. Първо, книгата не е длъжна да се съобразява с немалкото деца в аудиторията на Syfy, поради което включва и някои по-пикантни моменти. В никакъв случай не става дума за перверзиите в „Истинска кръв“ и „Песен за огън и лед“, но все се намира какво да провокира въображението. Дори и в моменти, в които това се счита за неблагоразумно – за разлика от повечето благоприлични хора, Хари си признава, когато вижда еротичното, дори и в сцените с грозни вампири или смърт. Втората разлика е с това, че един роман има повече обем и затова си позволява повече и по-заплетени сюжети, докато в сериала 40-те минути на епизод ограничават количеството сюжетни линии всеки епизод до 1. Но, както казах, атмосферата, героите, усещането… ако сте гледали сериала, те са ви познати и няма да имате никакъв проблем, да навлезете отново в тях с този роман.

Лично аз смятам, че спирането на сериала не беше най-доброто решение (от чисто творческа гледна точка, не съм следил рейтингите) и че беше крайно време книгите да бъдат преведени на български. За щастие, това вече се случва и феновете на Дрезден отново имат възможност да проследят приключенията му!

 

Изображение с име: Да отворим досието на Дрезден!Моята оценка:
История – 6
Герои – 6
Стил на писане – 5-
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – x
Фантастични елементи – 6
Степен на оригиналност – 6
Старание на автора – 6
Маркетинг и промоция на книгата – 4+
Хитов потенциал – 5.50

Общ успех: Мн. Добър (5.43)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата