10 коментара
Teen Wolf

Вълк-тийнейджър-клише

Ревю на новия сериал на MTV.

Изображение с име: Teen Wolf
Явно не е обезателно върколаците да са космати, но едва ли това е първото отклонение от митологията, което виждаме във филм или сериал, за да се доближи той до масовата публика.

Наскоро писахме за залитането на MTV към нашия жанр с „Тийнейджър-вълк“. Гимназистът Скот бива ухапан от върколак в гората и започва сам да се превръща. За беда точно на следващия ден в училището му пристига ново (уж) красиво момиче, Алисън, в което той се влюбва. Алисън обаче също не е обикновена ученичка, защото нейните роднини са ловци на върколаци. В течение на сериала Скот трябва да разбере повече за новата си същност, да развие връзката си с Алисън, да се пази от ловците и да се прави на мъжага пред „готините“ на училището.

Знаейки за обикновените риалити шоута на уж музикалната телевизия с бременните тийнейджърки, не очаквахме кой знае какво. Истината е, че сериалът не отговори на очакванията. Той може да се раздели спокойно на две половини – „вълк“ и „тийнейджър“, като втората е значително по-голяма от първата (да, в математиката щом са половини, значи не може едната да е по-голяма, но американските гимназисти едва ли знаят това). Двете части са наглед омешани една в друга, защото става дума за едни и същи герои, които уж ги преживяват едновременно, но всъщност едната спокойно може да мине без другата.

Вълчата част се оказа доста по-добра от очакваното. Което пак не стига до добро, но все пак заслужава умерена похвала. Действието за тази половина в пилотния епизод се върти около разполовен труп на млада жена, която в последствие се оказва не просто случайна жертва на върколаците из гората. Сценаристите са се постарали да вкарат малко мистерия и не бързат да разкриват как стоят нещата – кои са върколаците и какво искат, коя е жертвата, кои са ловците на върколаци и т.н, за да поддържат някакъв интерес у публиката. Имаше и изненадващо зрелищна битка между двамата главни герои-върколаци в сериала, както и някои шокиращо добре направени страшни моменти. Третият епизод започва със съня на главния герой как се натиска с гаджето си в автобуса, след което се превръща във върколак и я убива (В началото не знаем, че е сън, но едва ли спойлвам някакъв огромен шок като разкривам тайната). Сцената е изпипана и добре направена, а Кристал Рийд се справя с превъплъщаването в ролята на жертва много по-добре отколкото с ролята на проста тийнейджърка. В друга сцена двамата главни герои си чатят с уеб-камери, когато единият забелязва, че зад другия има някого – но точно когато се опитва да му го каже, компютърът забива. Комплименти и за момента, в който върколак тича след колата на лелята на Алисън и за момент зърваме червените му очи да бягат през гората успоредно с автомобила.

Изображение с име: Teen Wolf
Тайлър Поузи изглежда твърде абсурден като върколак.

Но дотук с хвалбите за вълчата част. Трябва да обърнем внимание и на отвратителния грим и протези, които върколаците носят. Сякаш гледам първите епизоди на „Бъфи, убийцата на вампири“ от 95-та година. В сюжета има и две огромни дупки. Първата беше донякъде запълнена в края на третия епизод, а именно защо по-опитния върколак не каже на новоизлюпения каквото му трябва да знае и да се приключи с терзанията. Но за втората още не е намерен отговор – ако върколаците искат да се крият от хората, защо е ухапан точно този глупав тийнейджър? Добре ще е да се намери някаква причина да бъде избран именно той, защото ако всичко е на случаен принцип, тогава сценаристите ще пропилеят всички и без друго оскъдни намеци, че все пак има някакъв замисъл зад сериала.

Стигаме обаче и до по-важната за MTV половина – тийнейджърската. Лично аз не съм си представял, че тийнейджърите могат да са толкова тъпи. Всички фантастични елементи са пречупени през задръстения им тийн поглед и терзания. Току-що се превърнах във върколак и не знам какво става с мен, трябва да получа отговори от този, който ме е ухапал, но в момента най-основната ми грижа е дали да играя в училищния отбор по лакрос (някакъв нов тъп американски спорт, който явно набира популярност там). Дерек е единственият, който може да ми помогне и явно все пак проявява някакво желание да ми обясни нещата, но аз ще го изгоня, защото не го познавам и съм му обиден, че взе закара приятелката ми до тях. (То бива, бива мистерия, но нека да има някаква причина за цялата мистериозност, а не просто да видиотим героите, за да не отговаряме на въпросите веднага, понеже сме чули, че е модерно да има мистерия и да не се разкрива всичко веднага.) Но явно това е реакцията на малоумен средностатистически тийнейджър, когато се сблъска с нещо свръхестествено. Такива са им реакциите и с обикновените тийн проблеми. Кучката на училището заплашва Скот, че ако не изпълни каквото му казва, ще запознае гаджето му с други играчи на лакрос. В контекста на разговора това означава, че Алисън ще намери по-добри играчи и ще зареже хлапето заради тях. Именно това мотивира Скот да направи каквото се иска, без дори да се замисли. На това ли се основават връзките в училище? От самото начало идеята е, че става дума за любов, която трябва да оцелее през изпитанията. А в крайна сметка тази любов е застрашена от наличието на по-добри играчи, тоест Скот съвсем лековерно приема, че Алисън е с него заради статуса му, а не заради самия него. Това абсолютно заби в земята всякакви евентуални романтични моменти и обезсмисля по-нататъшните наченки на акъл у персонажи и сценаристи.

Изображение с име: Teen Wolf
Един от красавците в сериала е забъркан в скандал с негова гей-снимка малко преди излъчването на първия епизод.

Простотия е и цялото присъствие на най-добрия приятел на Скот, който явно трябва да внесе малко комични моменти. Шегите му обаче са безкрайно плоски и тъпи, често долнопробни. Откровено тъп беше моментът, в който той задаваше въпроса дали е привлекателен за гей-мъжете, а Скот не искаше да му отговори. Моментът беше разтеглен до безобразие, сякаш за да има време публиката да си поеме дъх от смях и да се успокои до следващата сцена. Но още по-тъп го прави долнопробната ПР-реклама на „Тийнейджър-вълк“, в която адвокатът на друг актьор от същия сериал повдига дело за стара негова снимка, където се целува с момче във вана, докато е непълнолетен. Такава снимка има, но разбира се, дело няма, всичко е само вдигане на шум в медиите, за да заинтересува тийнейджърките и гейовете в сериала. От такива акции има какво да учи дори нашият Азис, който още не е прибегнал до детско гей-порно, за да скандализира. Всъщност сериалът изглежда насочен именно към тийнейджърките и младите гейове – с изключение на главния герои, всички мъже в актьорския състав са изключително красиви, като през повечето време са разсъблечени, докато мацките са безкрайно невзрачни не само като роля, но и на вид. Кристал Рийд направи някакво впечатление чак в сцената с изяждането й в автобуса, а през останалото време е пълнеж. Странно, но именно майката на Скот и лелята на Алисън са най-красивите жени в сериала, дори и да са на по 40. Е, така или иначе тийнейджърските трепети на екрана винаги са били по-интересни на жените, отколкото на мъжете, така че подборът на актьори за този сюжет е удачен и пасва на вкуса на целевата публика. Героите са ходещи клишета, показващи реалността на тийн-поколението на САЩ в момента, а тя никак не е розова. Не че и у нас няма такива, но, доколкото забелязвам, у нас сериалът се харесва на децата във възрастовата група 8-15, докато всъщност е правен за 12-19-годишните американци.

Няма лошо, всъщност американците си го харесват и повечето ревюта (на възрастни хора) зад океана изразяват мнение, че сериалът не е кой знае какво, но не е и никак лош. Далеч не са толкова критични към изобилните клишета и досадната тийн-драма, което означава, че явно наистина такава е тенденцията там в момента. Най-малкото, защото това иска и публиката на MTV. Все пак от музикалната телевизия има и някакъв бонус – хубав саундтрак, който се ползва често, за да разнообразява иначе твърде баналните моменти. Единствената ми критика към саундтрака е хард-метъла при битката между двамата върколаци – ако моментът е страшен и болезнен за героите, не е нужно да е болезнен и за зрителите.

Изображение с име: Teen WolfTeen Wolf става за губене на времето, ако наистина няма какво да гледате. Става и ако искате постепенно да въведете в жанра някой, който попринцип бяга като чуе фантастика, защото мисли, че става дума за измишльотини. Парадоксално, точно тук измишльотините преобладават, но са замаскирани зад тийнейджърска идиотия така, че да избледнеят и да не направят силно впечатление на този тип хора. Но в никакъв случай не очаквайте да се зарибите по сериала или да видите нещо ново в него. Аз лично ще му дам още няколко епизода шанс именно заради твърде редките, но пък впечатляващи моменти от „вълчата“ половина. А когато започнат да се обясняват за тийн-драмите си превъртам няколко минути напред без въобще да ми е жал.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата