26 коментара
top100

Гид в стоте най-добри книги от жанра

60 000 души дадоха своя глас в чуждестранна анкета и определиха 100-те най-велики книги от жанровете научна фантастика и фентъзи. Представяме ви резултатите, за да ви помогнем да изберете следващото си четиво сред тях.

Наскоро се състоя гласуване за най-великите фантастични книги на всички времена. Според организаторите от NPR (National Public Radio) гласа си са дали над 60 000 души, включително и моята особа. Вотът ставаше по следния начин: от въздълъг списък с имена на книги избираш своите топ 10. След това гласовете се сумират и най-предпочитаната книга излиза на първо място. По-долу ще видите пълния списък на най-харесваните книги от жанра. Ако не успеете да си харесате книга само от описанието й, погледнете изготвения от SFSignal много полезен гид, който ще ви помогне в това начинание. Книгите са разпределени в интересна схема, по която се движите според предпочитанията си. Българска версия на полезния гид може да свалите оттук. Нека четенето започне:

1. Властелинът на пръстените

The Lord Of The Rings

от Дж. Р. Р. Толкин

Не е възможно да се предадат на посягащия за пръв път към тази книга всичките й достойнства, нейният мащаб и великолепие.

Криволичещ от епичното до комичното, от пасторалното до диаболичното, сюжетът пресъздава по възхитителен начин герои и сцени в един изцяло измислен, но напълно правдоподобен свят на джуджета, елфи и хора.

Пред вас е пълното издание на един невероятен роман, който не ще ви даде миг покой до последната страница… и дълги години след това.


2. Пътеводител на галактическия стопаджия

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

от Дъглас Адамс

Артър Дент, благовъзпитан и умерено скучен жител на земята е спасен в последната минута преди планетата да бъде разрушена, за да отвори път на нова хиперкосмическа магистрала. С хавлия за баня в ръка той започва пътешествие през пространството и времето, заедно със своя спасител и пътуващ дописник на ПЪТЕВОДИТЕЛЯ Форд Префект.


3. Играта на Ендър

Ender's Game

от Орсън Скот Кард

Андрю Уигин, наричан още и Ендър, е приет още на 6-годишна възраст във Военното училище на Космическия флот, за да бъде обучен чрез игри да развие своите качества на военоначалник. По-късно Ендър се оказва единствената надежда на човечеството във войната срещу извънземните нашественици.


4. Дюн

Dune

от Франк Хърбърт

За научната фантастика „Дюн“ е онова, което е „Властелинът на пръстените“ за фентъзи литературата. Тази изключителна поредица премахва бариерите на съзнанието и разширява неимоверно пространството и времето, за да освободи достъпа на фантазията до всички територии на необятното. Ако се чудите какво е генезисът на джедаите, империите на мрака, изтънелите прегради между добро и зло и още много други опори на съвременната фантастика, потърсете тук. „Дюн“ е удивителен и сложен епос, съчетаващ политика, религия, човешка еволюция и екология.


5. Песен за огън и лед

Game of Thrones Boxed Set

от Джордж Р. Р. Мартин

С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято и охолно безгрижие, „Игра на тронове“ е сказание за владетели и владетелки, воини и чародеи, наемни убийци и незаконно родени претенденти за власт, появили се във времена на мрачни поличби. Тук странна войнствена орда се сражава с мечове, изковани от невиждан от човека метал, жестоко дивашко племе сее безумие сред хората, свиреп млад принц от кръвта на дракона разменя сестра си, за да си върне трона, едно дете се губи в сумрака между живота и смъртта и една решена на всичко жена предприема опасно пътуване, за да защити това, което й е скъпо. Сред заговори и коварства, трагедии и вероломство, победи и насилия, съюзници и врагове, съдбата на Старките виси на косъм и всяка от страните се бори за победа в най-смъртоносния конфликт: Играта на тронове.


6. 1984

1984

от Джордж Оруел

Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.


7. 451 по Фаренхайт

Fahrenheit 451

от Рей Бредбъри

Дошло е време, когато пожарникарите сами палят пожари. Пожарникарят Гай Монтег обича да подклажда огъня и да гледа как книгите изгарят, докато не се запознава с едно седемнайсетгодишно момиче, което му разказва за минало, когато хората не са се страхували, и с един професор, който му разкрива бъдеще, в което хората могат да мислят. Гай Монтег вече знае какво трябва да направи…


8. Фондацията

Foundation

от Айзък Азимов

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория(ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора.

След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30000 тъмни години на анархия и хаос. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1000 години.

За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода.


9. Прекрасният нов свят

Brave New World

от Олдъс Хъксли

Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава – едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа – с относителна индивидуалност, до каста епсилон – множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този „прекрасен нов свят“ щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия.

Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резервоарът – където се живее, обича и вярва по-старому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун – имената, разбира се, не са случайни – го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.


10. Американски богове

American Gods

от Нийл Геймън

Шадоу е мъж с минало. Сега обаче той не иска нищо друго, освен да живее спокойно с жена си и да не се забърква в неприятности. Докато не научава, че тя е загинала в ужасна катастрофа.Той тръгва за погребението и самолетът е разтресен от силна буря, а някакъв човек на седалката до Шадоу му се представя като господин Уензди и знае за него повече, отколкото е възможно. Непознатият предупреждава Шадоу, че се задава много по-голяма буря. И от този миг нататък вече нищо няма да бъде същото…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата