Форуми Сериалите

Е? Как ви се стори The Day of the Doctor?

 • Автор
  Публикации
 • #24589
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Хареса ли ви специалният епизод? Очаквахте ли повече или получихте точно толкова, колкото очаквахте?

  Аз съм като цяло доволен, но може би лееееко разочарован, не мога да обясня защо. А и това с Том Бейкър накрая не го разбрах.

  #25019
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  На мен ми хареса – мислех, че ще има повече екшън и по-малко разговори, но и така беше добре. Срещата между тримата Доктори и въобще всички сцени с тях бяха много по-естествени, отколкото очаквах. Освен това детайлите ми харесаха – дори накрая се видя как Хърт започва да се трансформира в Екълстън – предполагам, че в резултат на естествена смърт?? Но не бях изненадана от развоя на събитията – в крайна сметка, далеците си ги има – значи, не са били унищожени…

  #25020
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Не знам, мен малко ме подразниха дупките в сюжета. Том Бейкър изобщо не разбрах за чий се появи (от сюжетна гледна точка, иначе е ясно). Откъде изведнъж се появиха всички Доктори за… работата с Галифрей накрая? Как така като изведнъж изчезне планетата и всички далеци ще се самоизбият? Защо Джон Хърт изведнъж сам си регенерира? Какво стана с ЮНИТ и зайгоните?

  Честно казано, не съм и много очарован от решението да се върне Галифрей в играта. Според мен, Доктор кой се получаваше перфектно с Доктора като последния от вида си, убил всички останали. Промяната, до която това ще доведе в развитието на сериала, не очаквам да се получи добре.

  Иначе да, имаше малко повече приказки от необходимото, но пък и имаше малко повече безсмислени екшън сцени от необходимото (патакламата на Галифрей в началото).

  Не знам, беше си приличен епизод като за по средата на сезона, но като за специален юбилеен епизод, който се хайпва през последната година и нещо… не беше толкова добре.

  Интересно ми е да видя мнението на Неделчо, сигурен съм, че на него му е харесало 🙂

  #25021
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Прав си за дупките в сюжета. Том Бейкър, според мен се появи, защото имаше много коментари, че трябва да ни изненадат с някой от класическите Доктори и Тенант не е достатъчен. Това беше жест към феновете. За другите – по време на атаката на Далеците и накрая, съм съгласна. А за самите далеци – предполагам, че имаха предвид не че всички ще се избият, а само тези, които атакуват планетата (едва ли са буквално всички – просто армия). Галифрей може и да не се върне – нали е застинал във времето, може да си остане така неограничено дълго. Сега нещо ще се случи и Докторът на Мат Смит ще умре – може да е свързано с това…
  Вярно, че зайгоните бяха само за украса, и в крайна сметка не навредиха на никого – ще трябва да обяснят какво е станало с тях, евентуално. Джон Хърт, както написах и преди, май регенерира в резултат на естествена смърт, все пак е възрастен… 🙂

  #25022
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  ПС: Сега като го гледах втори път, ми хареса повече :))

  Том Бейкър ясно че заради феновете са го сложили, но ми се стори ненужен. Имаше смисъл от появата му – все пак той даде основание на Смит да вярва, че е успял, и мотивация да си търси планетата. Също така се намекна, че в последната си регенерация Доктора ще изглежда отново като Том Бейкър, но възрастен, и ще прекара дните си в уредник на музея – тоест, още дълго време няма да умре. Но въпреки това, от сюжетна гледна точка, според мен не беше много мъдро. Мен лично повече щеше да ме изкефи една по-солидна поява на Капалди 🙂

  За далеците – Хърт така го каза, сякаш замразяването на планетата ще я спаси, но ще постигне същия ефект с убиването на далеците. Макар че пък неунищожаването на планетата обяснява откъде се пръкват всички тези далеци в новите серии 🙂
  Но тук има нещо по-притеснително, поне за мен – наистина ли толкова напреднала раса като Господарите на времето ще водят войната си на една единствена планета и в една единствена галактика? Където са струпани цялата им раса и всички далеци? И която може да бъде унищожена с едно устройство?

  Не че от самото начало на новите серии не се предполагаше същото, но не се и разискваше. Заличаването на две от най-силните раси във вселената беше забулено в мистерия и не се пипаше, за да не се разваля впечатлението и ефекта от тази фраза. Също така, това решение даваше на образа на Доктора една голяма дълбочина и го правеше далеч по-сложен герой, отколкото е бил в старите серии. Сега всичко това е захвърлено на вятъра заради един специален епизод 🙁 Същото се получи и със завръщанията на Роуз и Дона след съответните им финали – заради една бонус поява ефектът от финалите им си замина. Но сега, разбира се, мащабите ще са много по-големи.

  Разбира се, трябва и да имаме доверие на Мофат. Все пак той е написал едни от най-гениалните епизоди и почти винаги е успявал да си върже докрай гащите със създадените парадокси и оставени отворени въпроси. От една страна, цяла раса, която може да пътува във времето, ще създаде много парадокси и ще стане много трудно да се пишат смислени епизоди. От друга страна, Мофат е използвал пътуването във времето по гениални начини преди, което значи, че ако върне господарите, ще може да плете каквито си иска истории. Просто рискът от оплитане и преплитане става много по-голям.

  Между другото, Кристофър Екълстън ми беше любимият Доктор досега, но вече започвам сериозно да му се дразня. Какво му пречеше да се появи за половин час в студиото и да се покаже на камера колкото да видим регенерацията на Хърт докрай? Ролята му в Тор пък беше просто ужасна. Имам усещането, че Капалди бързо ще се превърне в новия ми любим Доктор 🙂

  #25023
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Екълстън явно иска да покаже, че е сериозен драматичен актьор и разните фантастични сериали и филми по комикси са му под нивото. 😉 А Капалди малко ми напомня за доктор Хаус – вероятно временно впечатление.)

  #25024
  Нед ЛасковНед Ласков
  Участник
  42 Replies

  Ето го и моето мнение (щом чак питате за него):

  Епизода като за начало беше страхотен! Петре, критиката ти макар и да не е неоснователна, забравяш, че „Доктор Кой“ е сериал, а това беше само един негов епизод (вярно, че беше малко по-дълъг от обичайно, но все пак). Знам, че очакваш много (всички очакваме много), но не бива да забравяме, че това не е някоя холивудска продукция с няколко милиона долара бюджет…

  Това със Бейкър на края, и аз не го схванах добре… Като го гледам за втори път, ще внимавам повече. Както бях казал някъде, още преди да излезе епизода, не исках да има класически Доктори, защото не виждам как ще обяснят остаряването.

  Накрая имах силно чувство за недовършеност, породено от факта, че Хърт не се регенерира напълно в Екълстън. Деветият трябваше да се появи точно за 1 секунда и щеше да е перфектно! Когато прекъснаха сцената, бях просто „НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!“.

  Също не мисля, че е добра идея да търсят/връщат Галифрей и Господарите на времето. Ако си спомняте, във втората част на The End of Time Докторът на Тенант каза, че Господарите, в последните дни на войната се се „побъркали“ и са решили да унищожат цялата Вселена и тях си самите и да станат някакви „възвишени“ същества, чисто съзнание без материя. Затова Доктора трябваше да ги спре от това да се върнат и ги спря с помощта на the Master.
  Също като Петър, смятам, че ще се отнеме по този начин от дълбочината, смисъла, сложността и дори от чара на героя – той трябва да е последния от вида си и да е „убил всички“ (макар технически той никога не ги е убивал – Галифрей винаги е бил отделен и заключен).

  Участието на Капалди беше точната доза. Нищо повече не трябваше – беше перфектно! Като го видях и почти паднах от стола – главата ми експлодира.

  Историята със зайгоните не беше довършена, но някак не ми липсваше… Нали забравиха кой е човек и кой – зайгон, така че са си решили проблемите по всяка вероятност.

  Епизода ми хареса, но също съм притеснен за посоката в която заявяват, че ще тръгнат. Смятам, че е грешна и може да провали голяма част от митологията на сериала. Но от друга страна, Мофат никога не е бил очевиден и предвидим, така че вероятността наистина да намерят Галифрей и да върнат Господарите е малка, пък и той не би си позволил така да се меси в основите на „Доктор Кой“…

  Ето един линк, към обещаваща Фейсбук група на българските фенове на „Доктор Кой“ – включвайте се смело: https://www.facebook.com/groups/187004801419378/

 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.