Форуми Книгите

„Рамаян 3392“ – много интересен фантастичен комикс! :)

 • Автор
  Публикации
 • #24563
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Признавам, че комиксите не са ми страст, въпреки че съм следила „Х мен“ и „Спайдърмен“ преди години (когато за първи път се появиха на българския пазар), но наскоро открих в нета този индийски фантастичен комикс от 2006г., който наистина ме грабна и прочетох 16-те книжки от поредицата почти на един дъх. Оригиналното заглавие е „Ramayan 3392 A.D.“ на първата част (8 книжки) и „Ramayan 3392 AD Reloaded“ на втората, издадена след две години. Действието се развива през 3392г. от новата ера, в един следапокалиптичен свят; сюжетът в най-общи линии следва поемата „Рамаяна“, в която се разказва за живота и премеждията на принц Рама и войната му с царят на демоните Равън. Осъвременяването се е получило добре, и вселената на комикса е богата и интересна. Мненията в нета са различни – попаднах на официални ревюта в американски сайтове, според които потенциалът на историята не бил добре развит, но според мен нещо са се объркали; от друга страна за самите индийци това е Отговорът на „Властелинът на пръстените“. Има дори проекти за филм, но за да се получи качествено, по мое мнение не трябва да го правят индийци…
  Поредицата за съжаление не е завършена, но не е и официално прекратена; картинките са красиви, на всеки 2-3 книжки художникът се сменя, което е нарочно (а не защото не са им плащали и са напускали;) ), и малко объркващо – главните герои непрекъснато си сменят физиономиите, но и доста забавно.
  Може да се изтегли на много места от нета в pdf и cbr формат, естествено на ангрийски, но не е нужно човек да знае идеално езика, за да може да следи историята, и да разбира всичко, което се случва. :))
  Линк към първите две книжки:
  http://www.scribd.com/doc/29882404/Ramayan-3392-AD-Series-1-1-free

  #24760
  МираМира
  Отговорник
  100 Replies

  Изглеждат много добре, но не обичам да чета комикси поради една проста причина – нямам ни най-малка представа в какъв ред се четат балончетата и всичко ми се струва много несвързано :-B .

  #24761
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  🙂 мисля, че първо се четат тези, които са по-горе на картинката, и се кара винаги отляво надясно. комиксите поначало са за мъже/момчета (не знам защо е така, но е така), но този ми допадна.

  #24768
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  На мен повече ми харесват комиксите от „Мики Маус“, онова списание ако го помните 🙂 Там картинките бяха с равни размери и нещата вървяха логично, тука ми е много разбъркано, текстът се губи в картинките, а и самите те нещо не ми допадат. А може и да е от това, че вече пораснах и не ставам за комикси, не знам 🙂

  #24773
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Мики Маус го четях като малка; много харесвам Астерикс – много повече комиксите, отколкото филмите. Преди две-три години, като разбрах, че само половината са издавани на български, си изтеглих цялата колекция от Пиратския залив и си ги изчетох 😀 . Този е доста по-сериозен – наистина е замислен като епос, може да стане на филм, но ще трябват много пари…

  #24849
  Valek
  Участник
  13 Replies

  Това, изглежда интересно. По едно време, бяха започнали да преиздават дъга в нов и много прероден вид. Ставаше, но… Знам ли. Не съвсем. Мисля, че историите куцаха.

 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.