Форуми Книгите

Sci-fi клишета / Thou-shall-nots :)

 • Автор
  Публикации
 • #24581
  GrimalkinGrimalkin
  Участник
  0 Replies

  SFX наскоро правиха допитване относно най-дразнещите неща в жанра и тая тема я отварям основно за да се изфукам, че моето предложение е влязло в крайния Топ 10, хехех 🙂 (за който се интересува – http://www.sfx.co.uk/2013/05/03/the-10-commandments-of-sci-fi/9/ ) Ама кажете си и вие, кои неща ви карат да въртите очи и да фейспалмвате?

  #24936
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Ако проявяваш интерес, от това може да стане чудесна статия за нашето списание 🙂 Само трябва да я напишеш 😉

  Иначе мен най-много ме дразни как винаги във фантастиката проблемите трябва да са супер епични и да има нещо, което застрашава съществуването на цялата вселена. Накрая обаче намират някой древен артефакт или измислят от нищото някой бутон, който всичко да оправи.

  Също ме дразни как винаги има по някой хакер, който може абсолютно всичко да направи с две-три секунди щракане по клавиатурата 🙂

  #24938
  Петя ИвайловаПетя Ивайлова
  Участник
  122 Replies

  Много вярно това за нациите, но ето че в „Съпротива“ са се усетили (най-после!) и имаме 8 различни нации от една планета.:)
  А аз много мразя две неща в сериалите – първото се отнася най-вече за сай-фай – безпричинния рестарт на сюжета – в „Еврика“ имаше такъв поне 3 пъти, но им простих, защото шоуто ми допадаше, но по принцип – да преминеш в паралелна вселена и да се окаже, че един куп второстепенни сюжетни линии просто са изтрити (като в „Експеримента“, когато Питър изчезна), е много гадно! Другото нещо, което ми е страшно дразнещо са косвените жертви – ето сега, в „Стрелата“, Оливър избива десетки охранители, само за да се добере до боса им, който в крайна сметка не бива убит (защото да се убива е лошо?!), а изпратен в затвора. Имаше такова нещо и в БЗГ – в 4-ти сезон Старбък трябваше да се добере до президентката, за да я убеди, че са хванали грешен път към Земята, но докато стигне до нея, според мен поизби 3-4 души.

  #24949
  Петър АтанасовПетър Атанасов
  Отговорник
  142 Replies

  Е пак е по-добре от едно време, когато на мода бяха екшъните и огромната бройка трупове, избити от един-единствен човек 🙂

  Аз се сетих още нещо, което много ме дразни – най-силно се усеща в „Наричана още“. Там от един момент нататък всеки сезон героите си сменяха функциите. Големия лош първо беше голям лош, после беше затворник, после беше шеф на ужким добра организация, после пак лош с друга функция… Разбирам, че трябва да има разнообразие в сериала, но хайде сериозно – човек, който е известен с такива престъпления да го сложиш начело на правителствена организация… Това е напълно невъзможно. Същото беше и с другите герои. Има го и в примера на Петя, „Еврика“, но поне там е обяснено с паралелната вселена, което е задоволително обяснение.

  #25590
  SargoSSargoS
  Участник
  21 Replies

  Съгласявам се с Петър Атанасов на 100% . Клишетата във жанра са толкова много, че просто ми е втръснало да гледам една и съща история с различен декор и имена на героите- благородния загубеняк (обикновено бивш военен загубил война за справедлива кауза и към момента в немилост/нелегалност) неговата любима, и още 2-3 персонажа да помагат 🙂 Разбира се клишетата ги има защото работят- не случайно се използват отново и отново и нещо дори да е вече познато като фабула, ако е направено като хората печели пари и фенове ( Firefly !!! ). Оригиналност- или по- скоро липсата на такава мен ме дразни най много. Да, също така и приликата на всяка планета с Канада 🙂

 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.