Екипът на Червеното джудже за спешълите през 2009 година

Нови сезони на Red Dwarf през 2012

Red Dwarf ще има десети сезон. Това обяви главният актьор в сериала Крег Чарлз, въплъщаващ се в Дейв Листър от 1988 година насам, по време на гостуването си в радио толк шоу на ВВС.

Red Dwarf ще има десети сезон. Това обяви главният актьор в сериала Крег Чарлз, въплъщаващ се в Дейв Листър от 1988 година насам, по време на гостуването си в радио толк шоу на ВВС. Великобританският сайфай-ситком прави плахи стъпки към завръщането си към статут на редовен сериал. Първата такава беше през 2009,  когато се излъчиха 3 специални великденски епизода – Red Dwarf: Back to Earth. Форматът на епизодите по половин час не беше променен, но за разлика от оригиналния сериал, бяха премахнати смеховете от живата публика, пред която се снимаше оригиналният сериал. Именно неочакваният му успех е причината да се работи по новите епизоди. В края на тази година ще се заснемат 6 епизода от по 30 минути, които вероятно ще бъдат излъчени през 2012.

Запитан дали култовият ситком все още има място на телевизорите ни, Крег отговаря: „Да, стига все още да е толкова смешен, колкото преди.“ Оказва се, че трите специални епизода през 2009 са били просто начина на актьорите да се съберат отново заедно и да се забавляват. Успехът им в рейтингово отношение определено е изненадал всички, особено при положение, че не са се старали особено да се получи добър продукт. Сега, когато знаят, че в сериала все още има хляб, целият екип ще се старае много повече. Намерението е дори да има два нови сезона, като единайстият ще се излъчи през 2013.

В момента още се дискутира дали новите серии да се заснемат пред жива публика. От една страна това би създало добра атмосфера, която ще допадне на телевизионните зрители, но от друга – създава риск от изтичане на твърде много от съдържанието на епизодите в интернет. В страницата си в Туитър друг от основните актьори – Робърт Лиълуайн, който стои зад андроида Крайтън, даде изявление относно работата им по проекта досега. Там той споделя опасенията си, че днешното ниво и достъпност на технологията не позволяват риска по снимки пред жива публика. „Последно записвахме пред публика през 1998“ споделя спомените си актьорът. „Тогава нямаше YouTube, Facebook, Twitter, нито толкова напреднали технологии. Е, да, няколко човека имаха имейли. Днес е невъзможно да си сигурен, че от 400 човека публика никой няма да заснеме клип и да го пусне в интернет. Това е особено опасно за сериал като Red Dwarf, защото след снимките има много време, в което материалът се обработва – специални ефекти, компютърна анимация, и което е достатъчно, за да се запознаят половината потенциални зрители с бъдещите епизоди.

Първият епизод на Red Dwarf се излъчва 1988 година по ВВС. Това е вероятно първият научнофантастичен сериал в ситком формат – заснет пред жива публика, която да се смее на шегите. Главният герой е Дейв Листър, който е замразен като наказание за лошо поведение на борда. Събужда се 10 000 години по-късно, когато всички на борда са умрели. Компания му прави еволюиралата му в почти човешка форма котка, холограмата на последния умрял – най-досадния човек на борда – Арнолд Римър (Rimmer – в свободен превод означава „гъзолизец“), както и изкуственият интелект на самия кораб. По-късно към екипажа се присъединява и андроидът Крайтън, а за последните два сезона и бившата възлюбена на Листър – Качански. Екипажът минава през множество перипетии като вируси, които ги карат да полудяват, паралелни вселени, срещи с извънземни, които искат да се чифтосват с тях и др. абсурдни ситуации. Общото между историите е, че са опасни за екипажа и изключително смешни за зрителите. Преди подновяването си през 2009 година сериалът има 8 сезона между 1988 и 1999, а общият брой епизоди дотук са 55. Популярността на сериала се дължи основно на смелостта на създателите му – да експериментират постоянно, смесвайки жанр с жанр, абсурд с реалност, както и да променят постоянно правилата без самите герои да се променят, за да служат по-добре на новата сюжетна арка.

Сериалът се радва на добра популярност и зад океана, където на два пъти опитват да му направят римейк, но безуспешно. Американизирането на Red Dwarf се оказва процес, обречен по начало – един от многото примери за провален износ на великобритански продукции в щатите, който обаче не уплаши Ръсел Дейвис да американизира Торчууд.

Самият Red Dwarf е бил прекъсван с продължение на години и е правил скромни продукции като количество епизоди дори в своята ера, така че голямата пауза от 10 години между старите и нови епизоди не би трябвало да е притеснителна. Великобритания вече е показала, че може да възражда стари бижута от архивите си, най-ярък пример за което е „Доктор Кой“ от 2005 г.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |