2 коментара
Quadrocopter

Учени изобретиха летящи роботи с изкуствен интелект

Учени от Пенсилванския университет във Филаделфия изобретиха летящи роботи, които могат да построят скеле от готови части.

Изображение с име: Учени изобретиха летящи роботи с изкуствен интелектОтдавна е известен напредъкът в роботиката. Вече има роботи, които приготвят чаи, имитират домашни любимци, свирят класическа музика, изпълняват прости домашни задачи и какво ли още не.

Учени от Пенсилванския университет във Филаделфия пък изобретиха летящи роботи, които могат да построят скеле от готови части. При това роботите не са управлявани дистанционно, а функционират съвсем сами. Изследователите се занимават отдавна с квадрокоптери, които се изработват в Мюнхен. За този проект са прикачили грайфери към долните им части, с които да могат да взимат и да носят частите.

Частите се събират чрез магнитни връзки. Те са били поставени в такова положение, в каквото е трябвало да бъдат на самото скеле – успоредно или перпендикулярно. Квадрокоптерът пренасят частите до скелето и ги скрепват. Роботът пуска частта върху скелето чак когато е сигурен, че тя е паснала на точното си място. За втората част от експеримента изобретателите пускат три робота, които не само трябва да внимават за поставянето на частите на точните им места, но и да се координират един с друг. Това се удава на квадрокоптерите и значително ускорява работата им.

Изображение с име: quadrocopter-pianoСъщите квадрокоптери пък са обект на работа на учени от Техническия Университет в Илменау. Тяхната цел е роботите да могат да се използват в области, пометени от катастрофални природни явления. Те ще летят до мястото и ще снимат пораженията, ще предават информация за хората, които най-спешно се нуждаят от помощ, както и ще могат да строят радиокули, с които да се възстановява комуникацията до поразените области. Те са устроени така, че да издържат и на силен вятър.

 

Източник: www.golem.de

Ментрид и неговите дрони от ЛексИнтересно е кога ще видим същите квадрокоптери пригодени за оръжия във война. Дали такива смели технологични експерименти няма да доведат до сбъдване на мрачните прогнози от „Терминатор“ или „Бойна звезда Галактика“, където пригодени за военното дело роботи с изкуствен интелект осъзнават съществуването и преимуществата си и унищожават човешката раса? Или пък ще стигнат още по-далеч като Ментрид-дроните във Вселената на Лекс – летящи човешки ръце, които могат да се възпроизвеждат при наличието на достатъчно метал и органична материя и за възпроизводството си унищожават цялата Вселена?

Идеята за летящи роботи, служещи на човечеството, е използвана в редица други научно фантастични творения. Примерът е поредният, който доказва, че идеите от научната фантастика вдъхновяват изобретателите от реалния свят и теглят обществото напред. Но както с всяко друго изобретение, трябва да се внимава с практическото приложение и да се подсигури невъзможността то да се използва в ущърб на хората.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата