Публични лекции на светила в космическите изследвания

Запознайте се отблизо с Европейската Космическа Агенция и мястото на България в нея, планетарните науки и мисиите на Марс и Луната в Софийски университет.

Космическите предизвикателства в Софийския университет продължават с пълна сила! Този четвъртък и петък асоциация Циолковски, организаторът на инициативата, чиято цел е да даде на младите таланти от България да участват във важни международни проекти с обществено значение, кани любопитните българи да се запознаят отблизо с ЕКА и ролята на България в нея, последните новости в планетарните науки и проектите за мисии на Марс и Луната.

Първата специална покана е за публичната лекция на Анабел Фонсека – координатор международно сътрудничество в Европейската космическа агенция на тема „Европейска космическа агенция и бъдещето на България като страна-член“. Лекцията ще се състои на 28-ми април 2011 г. от 16:30 – Нова конферентна зала в Софийски университет.

Втората лекция е  на Др. Нийл Боулс от Оксфордския университет на тема „Планетарни науки и мисии на Марс и Луната“. Ученият ще се представи на следващия ден, 29-ти април от 18:00 – Нова конферентна зала в Софийски университет

Входът и за двете лекции е свободен, единствената уловка е, че ще бъдат на английски език.

България е малка страна, която макар и да има своите място и успехи в космическите изследвания, не предлага възможности на широката публика да се запознае отблизо с тази специфична тематика. Ето защо тези лекции са един уникален шанс да се запознаете отблизо с последните достижения на човечеството в изследването на Космоса. То е сложно и трудно, прави се на малки стъпки, които изискват много инвестиции и усилия, но именно така се гради голямата наука.

Самата програма „Космически предизвикателства“ цели въвеждането на повече млади българи в работата по изследването на Космоса и представлява идеална възможност за тези, които искат един ден да се занимават с това. Посещенията са интересни и за хора с интерес, породен от чисто любопитство.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Присъствах на първите космически лекции преди няколко години и ще си позволя да не се съглася с теб 🙂 Имах възможността да чуя и видя истински космонавти и учени от България и света, научих страшно много и определено разширих кръгозора си. Ако догодина направят нови космически лекции, отново ще препоръчам на всички да отидат, просто защото е нещо интересно и различно, което няма къде другаде да чуеш.

снаха

Тези не са светила,а някакви администратори!

снаха

Няма как хора, които се занимават с космически излседвания като самодейност да родят нещо.