Rockne S. O`Bannon - Farscape

Създателят на „Фарскейп“ работи по нов проект

Рокне С. О`Банън ще работи с кабеларката syfy за нов „огромен“ проект.

Изображение с име: FarscapeФарскейп“ беше уникален сериал, превърнал се в култ за времето си. Смятан за „анти-трек“, сериалът извади наяве най-доброто от магазина за същества на Джим Хенсън (отговорникът за куклите, които представляваха извънземните и изглеждаха съвсем достоверни за края на 90-те) и добри специални ефекти. Предизвиквайки стереотипите на жанра тогава, „Фарскейп“ беше уважен и от класацията на SciFi.bg „5 култови сериала от 90-те години“ със завоюването на трето място.

Въпреки достойнствата си, сериалът беше спиран и подновяван на няколко пъти. След окончателното му спиране в края на четвърти сезон заради нарастващите разходи по продукцията, феновете надават безпрецедентен масов вик срещу несправедливостта на незавършената история. Подема се кампания за спасяването на сериала, която довежда до минисерии през 2004 година, когато сагата завършва.

Някои от сценаристите не се отказват и работят със студията Boom! за създаването на комикси. Дотук вече има 19 комикса, които продължават историята от сериала. Водят се войни за Неизследваните територии между расите във Вселената, а в смутните времена героите показват истинските си лица. Комиксите обаче не са популярни, а „Фарскейп“ е отдавна в историята, без шанс за завръщане на телевизионния екран (като изключим пародията в епизод „200“ на „Старгейт СГ-1„). Актьорите продължиха кариерите си, екипът продължи напред.

Така най-накрая е направил и Рокне С. О`Банън, създателят на „Фарскейп“, а също и помощник при адаптирането на „Посетителите (2009)„. Рокне е говорил със syfy за свой нов сериал. Проектът се описва като „огромен“ и много вълнуващ за създателя си.

Повече детайли не са разкрити, но О`Банън вече получава подкрепата на феновете си, както и на тези, притеснени че американската телевизия вкарва все повече риалити шоута в програмата си. Притеснението в момента е, че ако сериалът е описван като „огромен“, то дали syfy ще бъдат съгласни да се заемат с него, при положение, че размерът на бюджета ще е подобен на този на „Фарскейп“? Syfy отдавна има нужда да направи нещо голямо. От „Бойна звезда Галактика“ насам не са имали голям хит, а сериалите, които привличат най-много публика, се разтеглят и бавят с по 10 епизода на година. „Старгейт“ е мъртъв, а с преминаването на „Доктор кой“ и разклоненията му по BBC America, кабеларката загуби и последната си златна кокошка. Може би новият сериал на Рокне ще е този, който ще върне смелостта да се поема риск у продуцентите, а оттам и златните времена на жанровата телевизия?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата