3 коментара
Stephen King - The Dark Tower

"Тъмната кула" на Стивън Кинг затъмнява екраните

Задава се много амбициозен проект – поредицата „Тъмната кула“ на Стивън Кинг ще бъде преразказана – и в киното, и в телевизията, като филмите и сериалът ще се допълват взаимно

Изображение с име: Stephen KingЕдва ли има нужда да представяме Стивън Кинг, майсторът на ужаса, чиито безбройни книги са изплашили не един или двама негови фена. Историите му обикновено са детайлни и интелектуални, без това да отнема от ужаса или фантастиката в тях. Ето защо не е лесна работа да се адаптират книгите му на екран, бил той малък или голям. Опити, и то успешни, не липсват, но нито един от проектите не е толкова амбициозен и грандиозен като този, който се задава.

„Тъмната кула“ е поредица от 7 книги, съчетаващи фантастика, уестърн и ужаси. Книгите разказват за Роланд Дисчейн, последния оцелял от рицарския ордер на стрелците и последния от рода на Артур Елд, еквивалента на рода на крал Артур в неговия свят. Неговата цел е да намери Тъмната кула, митична сграда, която според легендите свързва всички вселени.

Феодалното общество, в което Роланд живее, е технологично и социално подобно на Американския Див Запад, но е разположено в магическа земя. Много от магията вече е изчезнала от Средния Свят, но от нея все още има остатъци. За интересното минало свидетелстват и реликви от технологично напреднала цивилизация. Светът на Роланд е минал зенита си и вече е в упадък. Могъщи нации са се разпаднали от войни, градове и региони са изчезнали безследно, а времето не тече в права линия. Понякога дори слънцето изгрява от север и залязва на изток. И изглежда, че тази легендарна Тъмна кула е единствената вяла надежда за някакво бъдеще.

Първата книга, „Стрелецът“, излиза на части в американски списания в продължение на 4 години, а като отделен роман – през 1982. Седмата, „Тъмната кула“, излиза през 2004 и завършва поредицата. Поради интереса не само на феновете към историята, а и поради собствената си увлеченост в нея, Стивън Кинг решава да продължи поредицата с осма книга – „Вятърът през ключалката“, която ще излезе през 2012.

Но скоро историята на Кинг ще се разрасне и отвъд книжарниците. Рон Хауърд, актьор („Ласи“, „Щастливи дни“, „Развитие в застой“), продуцент („Каубои и извънземни“, „Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“), и режисьор („Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“, „Красив ум“) ще се заеме с нелеката задача да продуцира и режисира три филма и сериал, които да пренесат магията на „Тъмната кула“ на малък и голям екран. Продукциите ще се допълват взаимно. Първият филм се очаква едва през 2013 (по-конкретно 17 май, но едва ли датата ще бъде спазена), но след него ще започне сериалът, който ще доведе до втория филм. След него сериалът ще продължи и цялата история ще завърши в трети филм. Не е ясно в колко сезона ще бъде развита адаптацията на малкия екран, но при всички положения поетият ангажимент е много сериозен и няма да позволи нито претупване, нито разводняване на историята между филмите. Сценарист ще бъде Акива Голдсмен, чието познанство с Рон Хауърд датира от общата им работа по „Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“, но известен още с „Аз, роботът“, „Аз съм легенда“, Изображение с име: Stephen King, Ron Howard, Akiva Goldsman, Mark Verheiden, Javier Bardem - The Dark TowerЕкспериментът„. В тежката работа по нагласяне на всички елементи от грандиозния проект ще помага и Марк Ферхайден, чийто опит пък се простира върху „Герои„, „Падащи небеса“ и „Бойна звезда Галактика„. Марк ще подпомогне сценария и продуцирането на сериала. Рон Хауърд пък ще остане на режисьорското място и за телевизионната адаптация, за да е сигурен, че всичко върви в синхрон и единство.

За главната роля вече е избран актьорът Хавиер Бардем, известен актьор основно сред испаноговорящите, но очевидно заслужил доверието на гореспоменатите големи клечки, имайки предвид, че един от конкурентите му за мястото е бил небезизвестният Крисчън Слейтър. Хавиер ще оглавява актьорския състав и в кинофилмите, и в телевизионния сериал.

Ако сте също толкова невежи, колкото мен, и не сте чели книгите – в България те се предлагат от издателство „Бард“. Ако не искате да гледате филма и сериите неподготвени – имате време до 2013.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата