"Тъмната кула" на Стивън Кинг затъмнява екраните

Задава се много амбициозен проект – поредицата „Тъмната кула“ на Стивън Кинг ще бъде преразказана – и в киното, и в телевизията, като филмите и сериалът ще се допълват взаимно

Едва ли има нужда да представяме Стивън Кинг, майсторът на ужаса, чиито безбройни книги са изплашили не един или двама негови фена. Историите му обикновено са детайлни и интелектуални, без това да отнема от ужаса или фантастиката в тях. Ето защо не е лесна работа да се адаптират книгите му на екран, бил той малък или голям. Опити, и то успешни, не липсват, но нито един от проектите не е толкова амбициозен и грандиозен като този, който се задава.

„Тъмната кула“ е поредица от 7 книги, съчетаващи фантастика, уестърн и ужаси. Книгите разказват за Роланд Дисчейн, последния оцелял от рицарския ордер на стрелците и последния от рода на Артур Елд, еквивалента на рода на крал Артур в неговия свят. Неговата цел е да намери Тъмната кула, митична сграда, която според легендите свързва всички вселени.

Феодалното общество, в което Роланд живее, е технологично и социално подобно на Американския Див Запад, но е разположено в магическа земя. Много от магията вече е изчезнала от Средния Свят, но от нея все още има остатъци. За интересното минало свидетелстват и реликви от технологично напреднала цивилизация. Светът на Роланд е минал зенита си и вече е в упадък. Могъщи нации са се разпаднали от войни, градове и региони са изчезнали безследно, а времето не тече в права линия. Понякога дори слънцето изгрява от север и залязва на изток. И изглежда, че тази легендарна Тъмна кула е единствената вяла надежда за някакво бъдеще.

Първата книга, „Стрелецът“, излиза на части в американски списания в продължение на 4 години, а като отделен роман – през 1982. Седмата, „Тъмната кула“, излиза през 2004 и завършва поредицата. Поради интереса не само на феновете към историята, а и поради собствената си увлеченост в нея, Стивън Кинг решава да продължи поредицата с осма книга – „Вятърът през ключалката“, която ще излезе през 2012.

Но скоро историята на Кинг ще се разрасне и отвъд книжарниците. Рон Хауърд, актьор („Ласи“, „Щастливи дни“, „Развитие в застой“), продуцент („Каубои и извънземни“, „Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“), и режисьор („Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“, „Красив ум“) ще се заеме с нелеката задача да продуцира и режисира три филма и сериал, които да пренесат магията на „Тъмната кула“ на малък и голям екран. Продукциите ще се допълват взаимно. Първият филм се очаква едва през 2013 (по-конкретно 17 май, но едва ли датата ще бъде спазена), но след него ще започне сериалът, който ще доведе до втория филм. След него сериалът ще продължи и цялата история ще завърши в трети филм. Не е ясно в колко сезона ще бъде развита адаптацията на малкия екран, но при всички положения поетият ангажимент е много сериозен и няма да позволи нито претупване, нито разводняване на историята между филмите. Сценарист ще бъде Акива Голдсмен, чието познанство с Рон Хауърд датира от общата им работа по „Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“, но известен още с „Аз, роботът“, „Аз съм легенда“, Експериментът„. В тежката работа по нагласяне на всички елементи от грандиозния проект ще помага и Марк Ферхайден, чийто опит пък се простира върху „Герои„, „Падащи небеса“ и „Бойна звезда Галактика„. Марк ще подпомогне сценария и продуцирането на сериала. Рон Хауърд пък ще остане на режисьорското място и за телевизионната адаптация, за да е сигурен, че всичко върви в синхрон и единство.

За главната роля вече е избран актьорът Хавиер Бардем, известен актьор основно сред испаноговорящите, но очевидно заслужил доверието на гореспоменатите големи клечки, имайки предвид, че един от конкурентите му за мястото е бил небезизвестният Крисчън Слейтър. Хавиер ще оглавява актьорския състав и в кинофилмите, и в телевизионния сериал.

Ако сте също толкова невежи, колкото мен, и не сте чели книгите – в България те се предлагат от издателство „Бард“. Ако не искате да гледате филма и сериите неподготвени – имате време до 2013.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Няма да е скоро – проектът беше спиран, после пак подновяван, после не се знае какво е станало и дали все още се планира да има нещо.

Виж датата на статията – като видиш нещо от преди 2 години, значи информацията може вече да не е актуална.

d

някаква идея кога ще излизат и по родните кина ??

Добри

Книгите не се издават от бард , а от плеяда!