Chris Hemsworth, Anthony Hopkins - Thor

Скандинавският бог Тор пристига в петък

На 29 Април по кината ще размаха чука си богът на мълниите Тор. Действията му ще предизвикат война в Асгард и изгонването му в днешната Земя. Междувременно Джос Уедън започва да филмира „Отмъстителите“

Изображение с име: ThorВероятно сте запознати достатъчно със скандинавската митология, за да сте чували името на Тор, бога на гръмотевиците, син на Один (бога на небето и справедливостта, владетел на Асгард) и закрилник на хората. Чували сте и за Локи, бога на неприятностите, който иска да си присвои чука на Тор и срещу когото ще се води последната битка – Рагнарьок. И вероятно сте чували не защото сте чели кой знае колко учебници по история, а защото митологията е любим източник на герои и сюжети за съвременните фантастики, които пък са любимо занимание за нас, феновете на жанра.

Последната такава е „Тор“. Тук се разказва за силния, но арогантен войн със същото име, чиито действия възраждат древна война във фантастичното царство Асгард. За наказание, богът е изпратен да живее на Земята, в нашето съвремие. Пристигането му не остава незабелязано и хората му създават немалко проблеми. В последствие обаче му се налага да се превърне в един от най-ревностните защитници на човечеството, защото най-опасният злодей от Асгард изпраща най-тъмната си сила да завладее Земята. Явно някой много се е старал всичко в този филм да е най. А ето и най-трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: Thor Natalie PortmanЛентата пристига в българските кина на 29 Април, петък, на 3D. Интересното е, че ще го видим преди САЩ – там филмът ще бъде прожектиран чак от 6 май нататък. Антъни Хопкинс (в ролята на Один) и бременната в момента с първото си дете Натали Портман (землянката Джейн Фостър) са звездите на филма. Ролята на самия Тор е поверена на Крис Хемсуърт, за когото вече споменахме, че ще участва в бавещата се продукция на Джос Уедън – „Вилата в гората“. Режисьор на екшъна е Кенет Брана, който има богат опит с всякакви дейности по продукции на историческа или митологична тематика. Самата история пък е взета от комикс на Стен Лии, издаден от Марвел. Да, поредната адаптация на комикс, но според критиците сюжетът е достатъчно интелигентен, за да допадне не само на тийнейджърите, за които пуканките и колата в киносалона са по-важни от самия филм. Успехът на „Тор“ вече започна – в Австралия, единствената страна, където филмът се прожектира от 21 април, влезе в топ 5 за най-печелившите филми през уикенда, събирайки повече от 5 милиона долара. Ако това може да стане за 2 дни в една страна, то бюджетът 150 милиона ще бъде бързо покрит и многократно надхвърлен през следващите седмици, когато филмът ще обикаля световните кина.

Дори очакваният успех да не се осъществи, със сигурност ще имаме още едно потапяне в историята. Именно днес Марвел започва филмирането на режисирания от Джос Уедън „Отмъстителите“ – филм, който ще събере на едно място мнозина от ключовите герои на американските комикси. Един от тях е именно Тор. Другите са Железния човек, Невероятния Хълк, Черната вдовица и Капитан Америка, изиграни от същите актьори, които вече са се въплъщавали в тях и в съответните им филми.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата