Започва играта на тронове!

В Америка тя се води от снощи, а в България започва от днес, 18.04 от 22:00 по HBO. Зимата идва в Седемте Кралства на Вестерос, а това не вещае нищо добро.

Довечера по българската HBO от 22:00 ще се излъчи първия епизод на сериала „Игра на тронове„. Сериалът, чакан с нетърпение навсякъде, е един от малкото със световна премиера в рамките на почти един и същи ден. България също е включена в събитието, епизодите ще бъдат излъчвани всеки понеделник, само ден след първото им показване в САЩ.

„Игра на тронове“ е телевизионна адаптация на една от най-продаваните фентъзи поредици по света „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин, чиято пета поред книга ще излезе на 12 юли тази година. Сагата разказва за фантастичен свят на интриги, борби за власт и мръсни тайни. В центъра на вниманието са Седемте Кралства на Вестерос, обединение на различни народи, чийто крале се борят за железния трон и властта, която идва с него. От една страна е благородното семейство Старк, чийто патриарх Едард, известен още като Нед, е избран за Ръка на Краля след като неговият предшественик умира при подозрителни обстоятелства. От друга страна е заговорническото семейство Ланистър, забулено в множество тайни, и чийто планове за възкачване на трона ще унищожат крехкия мир в страната. А от трета страна е Денерис – майката на Драконите, наследница на предишната династия, която чака отвъд Тясното море с нейния отмъстителен брат Визерис, който мечтае отново да завземе Кралствата, управлявани някога от семейството им. Това е история за лицемерие и предателство, благородство и чест, завоевания и триумф, възходи и падения.

Тонът на сериала не е подходящ за деца, тъй като включва обилна доза голота, секс и кървища, нещо, което от HBO никога не са се свеняли да използват, за да постигнат хитов статут на сериалите си – както е с „Истинска кръв“ например. Светът на „огън и лед“ е брутален и безмилостен към слабите и невинните.

За да подсилят успеха на сериала, от HBO са подбрали доста интересни актьори -Шон Бийн от „Властелина на пръстените“ е Едард Старк, Лена Хейди („Терминатор: Хрониките на Сара Конър„, „300“) е Кралица Серсей Ланистър, Николай Костър-Уолдау („Нови Амстердам“) е близнакът на Серсей – Джейми, Джейсън Момоа („Старгейт Атлантида„) е Кал Дрого. Изпълнителни продуценти и косценаристи на пилотния епизод са Дейвид Бениоф („Троя“) и Д. Б. Вайс.

Романът „Игра на тронове“ бързо става хит сред читателите през 1996. Печели наградата Локус и номинации за Уърлд Фентъзи и Небула. Още повече награди печелят продълженията от поредицата. Според плана на Мартин, романите от поредицата ще са 7.

Сериалът пък стана хит още преди да е излъчил и първия си епизод. Очакван с огромно нетърпение от фенове на поредицата и на фентъзи жанра въобще,“Игра на тронове“ вече е донесла приходи на HBO от над 1 милиард долара в световен мащаб. Телевизионната адаптация е най-добре продаваната на телевизията с цена от повече от 2.5 милиона на епизод, а благодарение на хитовия й потенциал я виждаме и толкова рано в България.

Пилотният епизод, който ще видим довечера по HBO определено показва много старание и инвестиции в сериала. Сюжетът е верен на историята от книгата, изпипан е, а актьорите са добре подбрани и влагат много от себе си в ролите си. Не бива обаче да се лъжем по предишните им появявания на екран – Лена Хеди и Джейсън Момоа например определено изненадват с превъплъщенията си тук, много по-различни от предишните им чисто положителни герои. Явно Зимата е дошла и в техните души, а в земята на Седемте Кралства, това не вещае нищо добро.

За повече информация по сериала, можете да посетите официалния му сайт от HBO.

Тук пък можете да прочетете интервюто ни с Джордж Р. Р. Мартин, проведено през Септември 2011.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

… …