Дж. К. Роулинг представи Pottermore

Авторката на хитовата поредица „Хари Потър“ представи Pottermore – интерактивен сайт, в който читателя участва в книгите.

Преди няколко дни в интернет пространството се появи брояч, който отброяваше времето до изявление на Дж. К Роулинг – авторката на „Хари Потър“. Разбира се веднага феновете пощуряха, всеки с различно мнение по въпроса какво ще разкрие Роулинг. Най-много читатели заложиха на нова осма книга за вече не толкова малкия магьосник, други предположиха, че новината ще е свързана с нова книга – във вселената на Хари Потър, но с други герои и какво ли още не. Когато най-накрая стана време за изявлениято, на специална страница в youtube и на pottermore.com се появи клипче, в което Роулинг обяснява, че Pottermore ще бъде „онлайн четене и преживяване като никое друго… Историята е същата, но с няколко важни допълнения. И най-важното си ти.“

В обръщението си авторката благодари на феновете за техния ентусиазъм и безспирна обич към поредицата. Тя обяви, че Pottermore ще стартира през Октомври и ще е единственото място където ще могат да се намерят за първи път Хари Потър екниги. Въпреки че това е явен ход за припечелване, Роулинг наблегна на това, че сайтът ще е напълно безплатен:

Това е безплатно. Няма да трябва да плащате за допълнителни материали, не трябва да купувате нищо. Това беше важно за мен. Така ви се отблагодарявам.

Във клипа няма много информация, но в прес съобщението от екипа на автортката научаваме, че тя ще публикува 18 000 нови думи свързани с Потър вселената. Те ще включват миналото на второстепенни герои, като информация за професор Макгонъгол като млада жена или как са се срещнали Дърсли. Също ще разберем повече за домовете на Хогуортс. Потребителите ще бъдат разпределяни в един от четирите дома и ще им бъде дадена една от 33 000 магически пръчки. Първоначално Pottermore ще включва само първата книга, но с течение на времето и останалите ще бъдат добавени.

Авторката твърди, че този проект не е свързан с правене на още пари, а с благодарността и към феновете:

 

Исках да даря нещо на феновете, който следваха Хари така всеотдайно през годините и да доведа историята до едно ново поколение. Надявам се, че и феновете и новите читатели ще се забавляват с оформянето на Pottermore колкото мен. Както и аз помагах за сайта, всеки ще може да праща своите коментари, рисунки и друга информация в безопасна и приятелска среда. Pottermore е създаден като място където да споделяте историите и приключенията в сайта с приятелите си.

 

Официално сайта отваря врати през Октомври, но един милион фенове ще имат достъп до него от по-рано. Ако искате да имате да възможност да сте един от тях отидете на www.pottermore.com и въведете емейл адреса си. Избраните ще станат ясни на 31 Юли (рождения ден на Хари).

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара
Кал
Kal

С риск да прекатурим темата 😀 – помагайте и вие! Може например да назначите един „специален кореспондент“, който да следи форума и сайта на knigi-igri.net… 😉

(Аз самият участвам като преводач към английски на новия проект на Ейдриън Уейн и Робърт Блонд, една поредица за хашишините/асасините в древна Персия.)

Петър Атанасов

Като малък обожавах книгите-игри! Така и не разбрах защо залязоха, но ако пак изгреят ще е супер 🙂

Мира

Ако е като книга-игра ще е супер. Едно време се спуквахме да ги играем (нищо че умирах много бързо и мамех като не ми харесаше изхода). Книга-игра в Хари Потър вселената ще съчетае две любими неща от детството 😀

Кал
Kal

(Оф-топик) Книгите-игри се гласят да изгреят пак…

http://knigi-igri.net/

На Запад също се появяват много интересни проекти.

Явно ще е нещо като залезлите вече книги игри, но в по-интерактивен вид. Дано го направят и мултиезично 🙄

gerinka

И аз така мисля 🙂 7 стигат. Сега това е нещо по-различно и е супер като идея, само да е добре и като реализация, ще е перфектно 🙂 Аз се абонирах към Pottermore, да видим какво ще става 🙂

Петя Ивайлова
петя84

Като фен на поредицата се радвам, макар че този сайт вероятно ще е за хора доста под моята възраст;) Не мога да разбера само що за хора са искали 8-ма книга, особено след като последната завърши почти идеално – за мен безкрайните продължения винаги са били нещо неуместно и глупаво.