„Immortals“ – съмнителният епос на Тарсем Сингх

Гласен за блокбъстър от ранга на „300“, „Безсмъртни“ ще опита да покори публиката със звезден актьорски състав и история от Древногръцката митология. Но дали ще пожъне успех?

За „Безсмъртни“ се говори от много отдавна – „От продуцентите на 300“ е достатъчно, за да се обърне внимание на който и да е филм, а тук говорим за фентъзи епос – поджанр, чиито филми много често са ставали събития в киното. Самият „300“ предизвика тотална истерия сам по себе си, макар обективните му качества да не бяха особено много. Класически пример е и трилогията „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън – влиянието ѝ върху киното дълго ще се усеща. Включително и върху този филм, макар че ще сбъркате, ако очаквате „Immortals“ да постигне същото.

Тарсем Сингх не е традиционният холивудски режисьор на блокбъстъри. В скромната му филмография фигурират само два филма – „The Cell“ (2000), който се превръща в хит и „The Fall“ (2006), който пък определено не е за широка публика. Явно в „Immortals“ Сингх ще се опита да комбинира плюсовете на предишните си две творения. Но, все пак, аз оставам дълбоко резервиран.

И то по много причини. Първо, кадрите, които ни се представят и в двата трейлъра, изглеждат доста странни, на моменти дори аматьорски, а друг път – красиви, но безсмислени. Странните похвати  на индиеца някак си не ми се връзват с представата за американско фентъзи, разбиващо всички бокс-офис рекорди. Друго, което не ми вдъхва особено доверие, е, че твърде явно той се опитва да легне на старата слава на „300“. Човек без особена информираност веднага би заподозрял, че става дума за продължение или нещо подобно.

И при все това, индиецът се е разположил с цели $150 000 000 за направата на филма – тези, които са му ги дали, трябва да са доста наивни. Твърде е рано за каквито и да е бокс-офис спекулации, но е много вероятно филмът да се сгромоляса откъм приходи, поне ако не му се направи някоя масивна рекламна кампания. Просто някои основни черти на „касоразбивачите“ не са налице. За да се домогне поне до възвръщане на инвестицията, Сингх се е подсигурил с орда от звезди, които засега са основният коз на филма. В главната роля е самият Хенри Кавил („Тюдорите“, „Граф Монте Кристо“), когото през 2012 ще можем да видим в подготвяната от Зак Снайдер история за Супермен – „Man of Steel“. Участват още Мики Рурк, който не се нуждае от представяне, Люк Еванс, Джон Хърт („Мерлин“) и др.

Първият трейлър излезе преди два месеца и е много вероятно да сте го гледали, защото предизвика (наочаквана за мен) огромна вълна от коментари.

Да, на пръв поглед, всичко пращи от епика. Но на втори, надеждата за успех на филма избледнява. От чисто техническа гледна точка е положено твърде малко старание. Сякаш Сингх е копирал папка „Филтри“ от компютъра на Снайдер и ги е приложил – все едно гледам „300“, но с различни сетове и актьори. Пак същото бежово небе (с което на моменти дори се е прекалило), пак същите океански вълни, пак същите изкуствени пейзажи.

Вчера дебютира и по-краткият втори трейлър, който, макар да не ни затормозява с много нови кадри, тотално затвърди мнението ми относно „Безсмъртни“:

http://www.youtube.com/watch?v=7SSFSKOdtok

Вадете си изводите.

Години след Битката на титаните, Хиперион (Мики Рурк) обявява война на човечеството. Той търси отдавна изгубения Лък на Епир, легендарно оръжие създадено от бога на войната Арес, което ще му позволи да освободи останалите титани от Тартар и да си отмъсти на Олимпийците, отговорни за падението им. В съответствие с древните закони, боговете не могат да вземат страна във войната между Хиперион и хората, затова задачата да защити родната си земя и да спаси боговете се пада на селянина Тезей (Хенри Кавил), който е избран от Зевс (Люк Еванс) и който може да разчита на помощта на жрицата Федра (Фрейда Пинто) и на изкусния крадец Ставрос (Стивън Дорф).

Universal Pictures и Relativity Media представят филма на Тарсем Сингх („Клетката“, „Падането“). Сценарият е от дебютанта Чарли Парлапанидес и Влас Парлапанидес („Всичко си има причина“). Премиерата на „Immortals“ е точно на 11.11.11 и ще бъде разпространен в 3D формат.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Малко вероятно е да излезе нещо добро 😀 .

Мира

За пръв път трейлър на нещо фентъзи епичен филм не ми харесва. Много претруфено ми се струва всичко – май няма да ходя да го гледам на кино. Много ме съмняваше някой да може да задмине „Сблъсъка на титаните“ по глупост, но може да имаме победител :D. Все пак при занижените очаквания може пък да излезе нещо добро.