Людмила Филипова представи своята „Аномалия“

Scifi.bg беше сред гостите на събитието и сред първите, на които книгата беше представена с изискана промоция и внушителен трейлър.

Снощи в столичния клуб „Mascara“ се проведе промоцията на новата книга на българската писателка Людмила Филипова – „Аномалия“. Авторката вече има 5 романа зад гърба си – „Анатомия на илюзиите“, „Червено злато“, „Стъклени съдби“, „Мастиленият лабиринт“ и „Антихтонът на Данте“. Мнозина я наричат „явление в българската литература“. Наистина успехите й не са за подценяване – „Анатомия на илюзиите“ в момента се екранизира като сериал, още две нейни книги се очаква да бъдат филмирани, а творчеството й е превеждано и продавано в Турция, Гърция, Русия, Сърбия и Кипър.

Сравняват стила на Людмила Филипова с този на Дан Браун. Неговият хитов роман „Шифърът на Леонардо“ веротно й е послужил като източник на малко вдъхновение, тъй като в него има доста прилики със сюжета на „Аномалия“. Нашата авторка обаче отива по-далеч. В нейната книга се преплитат няколко сюжетни линии. От една страна е Исак Нютон (да, ученият), който разчита библейските пророчества и ги свързва с конкретни дати – нашето съвремие. Но църквата не се вслушва в предупрежденията му и ги покрива, за да не разклати позицията си в обществото. От друга страна са Даниел, Питър и принц Флавио Киджи. Даниел се оказва въвлечена в историята на Нютон от мистериозния Айн – някой или нещо, което я преследва чрез всеки монитор, до който се докосне тя. Питър, бившият й съпруг, е софтуерен специалист от Пентагона, където се опитват да пресъздадат Интернет на едно изцяло ново ниво – Етернеум, което свързва и контролира хората директно чрез мислите им. Принцът пък, наследник на фамилия със значителна власт във Ватикана, се оказва единственият, който може да спре пророчествата на Нютон и да спаси човечеството от собствените му нездравословни амбиции.

Историята е разказана по-внушително в трейлъра на „Аномалия“:

Прави впечатление, че в книгата не се споменава нито едно българско име, както и че в трейлъра има някои грешки („…да разчете най-пазеният ръкопис…“, „…Пророчествотто…“), което говори, че вероятно такива присъстват и в самата книга на изявената писателка. Но ако романът наистина е толкова интересен, колкото звучи, може би ще й ги простим. Все пак няма как да не ги отбележим, тъй като сайфай феновете по целия свят се славят с вниманието си към детайла и забелязването на всякакви дребни и недотам дребни неуредици и грешчици.

Главни действащи лица на промоцията бяха (отляво надясно): банкерът Георги Хорозов, авторката Людмила Филипова, принц Флавио Киджи, преводачът Александрина Дженева и водещият Богдан Томов.

Романът е съвместен проект на две издателства – ветераните от „Сиела“ и новаците от „Ентусиаст“. Двете заедно обединиха усилията си, за да спретнат подходяща маркетингова кампания на произведението, в която се включва и авторката, тъй като самата тя има диплома по Маркетинг от УНСС. В началото на организираната промоция в клуб „Mascara“ собствениците на двете издателства представиха Людмила Филипова и нейният роман, а след това главните действащи лица (снимката горе) се събраха за кратък разговор. Център на вниманието беше и принц Флавио Киджи, прототипът на героя от книгата, който е приел Филипова в замъка си и й е разкрил историята на рода си, като също така й е помогнал за своята сюжетна линия и й е оказал голяма подкрепа. На въпроса какво си е помислил Фиджи, когато се е запознал с изненадващо красивата авторка, той отговори, че самата тя е една „Аномалия“. Партньори на проекта са над 20 медии. Книгата си има и сайт, където ще излизат повече новини за нея – www.anomaliabook.com. Там можете и да участвате в специалната игра „Сбъдни своя роман!“, наградата от която е пътуване до Рим.

Българското онлайн списание за фантастика Scifi.bg беше сред гостите от медиите, които бяха поканени на събитието. Книгата има от почти всички фантастични елементи, върху които сайтът ни се концентрира – секретни нови технологии, които биха променили драстично света ни, апокалиптични предзнаменования, мистериозен интернет преследвач, потулени грандиозни тайни от миналото, дори и извънземно. Да се надяваме, че книгата наистина си заслужава шума около нея, както и да пожелаем успех в бъдещите начинания на Людмила Филипова, най-малкото заради ентусиазма й и заради това, че помага на имиджа на България в световния книжен пазар!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Адриан

@Влади, @петя84  Като за книга си става трейлърчето, за филма вероятно ще направят нещо друго, където и героите ще участват. Радва ме факта, че и при нас (България) започва явно да се обръща внимание на жанра.

Pepper

Честно казано трейлър на книга винаги ми се е струвало доста тъпо, но като гледам го правят за да го пускат по кината. Те си знаят, но ми се стрива абслолютно излишно.

Влади Неколов

Трейлърът е доста аматьорски направен, а и историята нещо не ми вдъхва много доверие 🙁

Pepper

На Людмила Филипова всички книги съм ги чела до 1. Много са увлекателни и се изненадах от качеството им. Нямам търпение да прочета и новата