Преобърнатият свят

„Преобърнатият свят“ излезе в България

Отличеният с редица награди и номинации роман на Кристофър Прийст вече се предлага на български език.

Изображение с име: Преобърнатият святНов научно-фантастичен роман излезе тази седмица на българския книжен пазар. Но не става дума за поредната тийн-вампирска драма, нито за поредния български напън в жанра. Авторът е Кристофър Прийст, а книгата е „Преобърнатият свят“. Заглавието е в списъка на стоте най-добри научно-фантастични романа на 20 век. То печели наградата на Британската асоциация за научна фантастика през 1974 и е номинирано за наградата „Хюго” (номинациите за същата награда от тази година може да разгледате тук). Българският превод на този роман се бави повече от 35 години, а пропускът заличава издателство „Август“.

Кристофър Прийст пък е един от най-уважаваните британски фантасти. Сред другите му забележителни книги са „Мантра”, „Блясък”, „Раздяла”, „Машината на пространството” и „Престиж” (филмиран през 2006 от Кристофър Нолан с участието на Крисчън Бейл, Хю Джакман, Скарлет Йохансон, Дейвид Боуи и други кинозвезди). Последният му роман „Раздяла” спечели наградата Артър Кларк и наградата на Британската асоциация за научна фантастика.

Изпълненото с приключения, опасности и любов действие на романа се развива в града Земя – град, който не прилича на никой друг в света. Той се движи по релси и се стреми неотклонно на север в преследване на оптимума – точката, от която зависи оцеляването му. Градът се управлява от строго йерархична система на гилдии и младият Хелуърд Ман е член на една от тях – Изследователите на бъдещето. Бъдещето е пътят, който предстои на града, а миналото – пътят зад него. Дали някой ден това безкрайно пътуване ще свърши?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата