blade

Blade Runner възкръсва

Ридли Скот отново ще застане зад камерата, за да снима новата история на репликантите.

Изображение с име: blade_runner_ver6Студиото „Alcon Entertainment“ е откупило филмовите, телевизионните и изобщо всички права за класиката от 1982 година „Блейд Рънър“ от продуцента Бъд Йоркин. Според сделката новите собственици ще могат да направят с марката каквото искат, освен едно – еднозначен римейк на заглавието от 1982. Все пак обаче „ще могат да продуцират проекти, базирани на ситуации, представени в оригиналния филм“.

„Блейд Рънър“ е базиран на книгата на Филип К. Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“. Филмът е смятан за едно от основополагащите произведения на жанра киберпънк.

„Alcon Entertainment“ стоят зад заглавия като постапокалиптичния „The Book of Eli“ и носителя на оскар „The Blind Side“. Явно от компанията не си поплюват, защото веднага след получаването на правата са се свързали с режисьора Ридли Скот и са получили съгласието му да режисира новия филм. Все още не се знае дали филмът ще е предистория или продължение на сюжета, но след като Скот вече е в екипа, феновете са доста поуспокоени за качеството на продукта. След новината, че студиото иска да връща класиката към живот, се бяха появили притеснения сред тях, че любимият им филм може да свърши като безброй други римейкове/продължения/предистории на класики – пълен боклук (свеж пример е новият „Хелрейзър“).

Изображение с име: bladerunnerВсе още няма нито сценарий, нито сценаристи, които да го напишат, но интересното е, че въпреки че няма официална информация, упорито се носят слухове, че и новият „Блейд Рънър“ ще последва примера на предишния проект на Скот „Prometheus„. Той започна като предистория на „Пришълецът“, но в крайна сметка еволюира в самостоятелен филм, чийто сюжет се развива в същата вселена. Андрю Косове – един от продуцентите споделя:

„Вярвам че той [Скот] вижда това като възможност да създаде нещо, което е напълно различно от първия „Блейд Рънър“.

Новите продуценти са подписали със Скот, но не са привлекли звездата на оригинала Харисън Форд. Освен вече преклонната му възраст, те намират и друго оправдание, за което споделят в интервю:

Изображение с име: bladerunner460„Ако питате дали филма ще има нещо общо с Харисън Форд, отговорът е „не“. Това е пълно преоткриване и за мен това означава да направим всичко наново, включително и кастинга.

Сега следва да се намерят сценаристи за филма. Така снимките ще започнат най-рано през 2013, което означава, че ще видим филма най-рано през 2014.

Косове споделя, че иска хората да знаят, че се отнасят много сериозно към проекта и ще подходи към него артистично, като целта не е да го комерсеализират.

Оригиналният „Блейд Рънър“ от 1982 представя киберпънкарска версия на бъдещето, където човечеството е разработило технология за създаването на репликанти – клонинги с ограничена продължителност на живота, които да служат в колониите отвъд Земята. През 2019 в Лос Анджелис Декърд е пенсиониран Блейд Рънър – ченге, чиято специалност е ликвидирането на репликанти. Налага му се обаче да се върне на служба, когато шестима репликанти бягат от земна колония на чужда планета.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата