Игрите на глада и смъртта

На 23 Март 2012 ще видим Игрите на глада, където младежи от развалините на Америка се борят един с друг в жестока игра с тиранични правила.

„Игрите на глада“ е сред заглавията, които ще очакваме с нетърпение догодина. Очаква се филмът да излезе по кината на 23 Март, а отскоро можем да се радваме на първия тийзър, както и на сайта му, в който можем да се почувстваме като истински Панемски жител. Или по-точно ще можем, когато го завършат – http://www.thecapitol.pn/.

Не се подлъгвайте по скромността на клипчето, очаква се филмът наистина да е добър. А ето и сюжета:

В не много далечно бъдеще Северна Америка се е разпаднала под ударите на природни бедствия, глад и войни. На нейно място се е формирала Панем, страна с бляскава столица и 12 окръга. Всяка година всеки окръг избира с лотария по двама младежи (момче и момиче) и ги праща да участват в Игрите на глада. Отчасти забавление и отчасти брутално напомняне за подчинението, което се очаква от окръзите, телевизионните игри се излъчват в цялата страна. 24-мата участници са принудени да се избиват взаимно, а гражданите са принудени да гледат.

Лошият късмет да бъде избрана в лотарията сполетява Примроуз, но сестра й Катнис доброволно решава да я замести и да стане представител на 12-ти окръг. Тя и Пита ще трябва да се изправят срещу конкуренти, които са тренирали цял живот, за да се бият в Игрите. Катнис е изобретателна и решителна тийнейджърка, свикнала да поема отговорности след смъртта на баща си, но дали тези й качества ще й помогнат да оцелее в Игрите на глада?

Бюджетът на филма е 75 милиона долара, нищо впечатляващо за американските стандарти, но достатъчно смела инвестиция от страна на Lionsgate. Тези пари ще се дадат, за да се пресъздаде едноименната книга на Сюзан Колинс на голям екран. Гари Рос е обещал в интервю, че прави всичко възможно да остане верен на книгата и да предаде същите чувства с филма си, които е предала Сюзан с написаното. Все още се снима, поради което горният клип е твърде беден на сцени, но новините за този филм тепърва ще валят. Все пак, имайки предвид затрудненията на студиото, трябва наистина да ги похвалим за промоцията – освен тийзъра и сайта, маркетинг специалистите бяха пуснали още за Комик-кон впечатляващ горящ плакат.

Колкото до актьорския състав, можем да кажем, че филмът събира млади и стари на едно място – ролите се изпълняват от младежи като Дженифър Лоурънс („Х-Мен: Първа вълна“), Елизабет Банкс („Човекът-паяк“ 1, 2 и 3), Джош Хътчърсън („Пътешествие до центъра на Земята“), Лиъм Хемсуърт (с роля в „Пророчеството“, но по-известен в САЩ като гаджето на Хана Монтана), но и ветерани като Уди Харелсън („Зомбиленд“, „2012“, „Бар Наздраве“) и Доналд Съдърланд – актьор с 255 участия в биографията си, включително „Бъфи – убийцата на вампири“ – филмът и „Гордост и предразсъдъци“. Между тях нареждаме и тези по средата като Лени Кравиц (който, както знаем, не разчита на кариера в киното, но все пак е известен с другите си таланти) и Пола Малкъмсън („Каприка“, „Дедууд“). Режисьор и сценарист е Гари Рос („Ласи“), подпомогнат в сценария от авторката на книгата – Сюзан Колинс.

Тъй като „Игрите на глада“ е само първата книга от трилогията на Сюзан Колинс, се очакват и още филми – така например, макар да няма информация за втората част, се знае, че третият се гласи за 2015, а четвъртият за 2016. Възниква логичният въпрос, защо филмите са 4, при положение, че книгите са 3. Вероятно Гари Рос ще раздели последната книга на две части, трик, който се оказа особено полезен за „Хари Потър“ и „Здрач“. Все пак обаче в днешната икономика и текущото състояние на студиото не можем да бъдем сигурни в нищо, така че засега е по-добре да концентрираме вниманието си само върху първата част догодина и след това да преценим дали въобще ще искаме още филми.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

сигурно ще го гледам, но от този трейлър не мога да преценя дали си струва – прекалено е кратък, всъщност само едно момиче с лък, което тича в гора с падащи дървета… Може би някой ден ще стигна и до книгите..:)

Васил

Филма изглежда егати евтинджоса а подобно на Здрач ще направи егати бокс офиса

Мира

В момента чета книгите и съм очарована. Не знам дали режисьора ще се справи със задачата да предаде автентично атмосферата на книгата, но се надявам да видим поне хубаво зрелище :D. От тийзъра нищо се не вижда, но в този ранен етап няма какво толкова да очакваме.