1 коментар
Doctor Who and Merlin

Мерлин замества Доктора

На 1 Октомври ще се излъчи последният от редовните 13 епизода за годината на „Доктор кой“, както и първият от новия сезон на „Мерлин“

Изображение с име: DW-Craig
Като прилежен домакин, Крег трябва да провери дали някой не се крие в хладилника му.

Великобританската телевизия BBC не смята да дава и дъх почивка на феновете на жанра от Острова. На 1 Октомври ще се излъчи последният епизод от редовните серии за шести сезон на „Доктор кой“. Озаглавен „Сватбата на Ривър Сонг“, епизодът може би най-накрая ще разкрие истината зад смъртта на Доктора в началото на сезона. Според imdb.com Карън Гилън и Артур Дарвил ще участват и в двата предстоящи епизода (макар да не е много сигурно доколко може да се вярва на информацията или доколко значими ще бъдат ролите им), като в предпоследния ще видим пълничкия Крег от миналия сезон срещу Киберхората/Сайбърмените. Логично, за големия финал ще се завърнат Ривър Сонг и мадам Ковариан.

Но това не означава, че месец Октомври слага край на интересните за жанра заглавия. Именно тогава започва и четвърти сезон на „Мерлин“ с епизода „Най-тъмният час“. Както SciFi.bg писа преди време, тази година Камелот ще мине през много по-сериозни сътресения. Опитът за преврат на Моргана от края на миналия сезон няма да е последното, което ще видим от нея, а Артур и Мерлин, вече доста по-зрели от преди, ще трябва да се оправят с по-големи проблеми от преди. За нетърпеливите, великобританската телевизия пусна кратък, но добре направен трейлър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: james callis merlin
Джеймс Калис вече е влизал в ролята на Мерлин, но в кого ще се превъплъти за сериала "Мерлин" предстои да видим

Допълнителна връзка между двата сериала ще представлява Линдзи Дънкан, която ще гостува на „Мерлин“ за един епизод. През 2009 тя гостува в един от специалните епизоди на „Доктор кой“ като ръководителка на Марсианска колония. Този сезон в „Мерлин“ ще гостува още и Джеймс Калис от „Бойна звезда Галактика“. Още по-добра новина е, че се работи по кинофилм с героите (и актьорите) от сериала.

Ако Merlin излъчва епизодите си всяка събота без прекъсване, то последният ще трябва да дойде именно по Коледа, когато пък ще чакаме и традиционния специален епизод на Doctor Who. Снимките започнаха тези дни и ще продължат до средата на Октомври, като вече имаме и някои подробности за сюжета. Коледната история ще се развива по времето на Втората Световна Война, когато Мадж Аруел и двете й деца Лили и Сайрил са евакуирани в стара къща в провинцията. Там ги очаква мистериозен хазяйн с папийонка и синя телефонна кутия под дървото. Те ще открият вълшебен нов свят и ще разберат, че Господарите на Времето помнят дълговете си. „Доктора по Коледа – няма нищо по-забавно от това за писане“, казва Стивън Мофат. „Тя е неговият ден – всичко е ярко и лъскаво, всички се забавляват и никой не възразява против смешната ти шапка. Доктора на Мат Смит се роди около Коледа, така че за него ще е радост да слезе отново през комина“.

Ако въпреки двата знакови сериала някак си не се чувствате удовлетворени от количеството фантастика от Великобритания, то за вас има и бонус, макар и горчив. От 3 Октомври започва последният, пети сезон на „Приключенията на Сара Джейн“. Той ще се състои само от шест епизода (иначе казано – 3 истории в 3 седмици) поради преждевременната кончина на Елизабет Слейдън, заемаща главната роля. В първото от последните си приключения Сара Джейн намира изоставено бебе на прага си. Но инциденти като експлозии, токови удари и метални хора, падащи от небето, я убеждават, че бебето не е обикновено. Втората двойка от епизоди ще се концентрира върху Клайд и тегнещо над него проклятие, а третата ще разкаже за „Мъжът, който не беше там“. Последните появявания на екрана за Елизабет Слейдън ще допълнят фантастичната есенна програма от Великобритания, която отново ще съперничи на далеч по-развитата Американска индустрия. Ето и част от сцените, които ще видим:

Бутон за зареждане на YouTube видео

С новината, че ще се прави разклонение на „Първобитен свят“, и тази програма до края на годината, изглежда че фантастиката е в стихията си на Острова. Дали Великобритания някой ден няма да засенчи и САЩ?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата