1 коментар
the dark knight rises

Епичен финал за „Черния рицар“

Излезе трейлърът за последния филм с любимеца на цели поколения – Батман.

Изображение с име: plakat
Най-новият плакат на The Dark Knight Rises - дали и във филма Бейн ще види сметката на Батман?

На 20 юли догодина се очаква заключителната част от една трилогия, която връща в мен сантиментални спомени от детските ми години и възхищение към професионализма на човека, който успя да я изкара от забравата след онзи непреднамерено трагикомичен „Батман и Робин” от 1997. Още си спомням 2005, когато излезе „Батман в началото” – как всичките ми надежди за качествено възраждане се оправдаха и как всичките ми очаквания бяха надминати. Особено много ми допадна голямата доза реализъм, която беше вложена в сюжета на самия филм, поне в сравнение с предишните интерпретации на Тим Бъртън (които също не бяха зле) и на Джоел Шумахер.

И така, след 8 години отсъствие „крилатият отмъстител” беше отново в играта. Успя да си извоюва и „Оскар” и то в сериозна категория като „най-добра поддържаща роля” – един наистина страхотен Жокер на Хийт Леджър (RIP).

Но всяко нещо все някога приключва. The Dark Knight Rises обещава да е епичен финал за трилогията, като по всичко личи, че ще видим много смърт и разрушения.

Тези дни в интернет се звъртя един по-интересен трейлър на третата част от поредицата. Летният тийзър, който беше скалъпен от кадри от предишните части и показваше любимия ни лейтенант (простете, вече комисар след „Черния Рицар”) Гордън на легло и една много малка сценка на Батман с Бейн успя да заинтригува всички фенове на новите филми за Батман, но не показа почти нищо от филма, който очакваме догодина.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сега вече имаме пълна програма –  Селина Кайл/Жената-котка (Ан Хатауей), Бейн (Том Харди) в цялото си величие, както и създадените специално за филма Миранда Тейт (Марион Котилард) и Джон Блейк (Джоузеф Гордън-Левит, познат ни от „На гости на третата планета”). Преди да ви покажа пълния трейлър, само ще вметна, че последните двама си партнираха доста успешно в предишния филм на Нолан – небезизвестния „Inception”.

http://www.youtube.com/watch?v=9R6zD8VcQTQ

Из интернет простанството се понесоха и слухове (допълнително подсилени от факта, че ще се насладим на Раз Ал Гул още веднъж), че Миранда Тейт всъщност е Талия Ал Гул, дъщерята на „безсмъртния”, но те бяха опровергани от самата актриса. Марион Котилард ще изиграе член на борда на директорите в Уейн Ентърпрайсиз, който ще се опита да подтикне Брус Уейн към подпомагането на Готъм

Изображение с име: gary-oldman
Комисар Гордън също чака Батман да се завърне от доста време насам.

Историята ще се завърти осем години след събитията от „Черния рицар”. Батман е поел отговорност за действията на Харви Дент, за да запази репутацията му, и е третиран като беглец и престъпник от полицията в Готъм.  Жителите на града са си отдъхнали от разрушенията на Жокера и живеят в мирно време (или ако трябва да цитирам тейлъра – „Гордън е герой по време на война, а сега е мир”). Появата на Бейн обаче ще принуди Батман да излезе отново на сцената. Актьорът зад злодея, Том Харди, още от началото е изразил желанието си да го представи в много по-различна светлина от образите на героя във филмите досега, особено този от „Батман и Робин”). Героят ще носи маска, през която ще поема упойващ газ, чиято цел е да успокоява болката от стара трамва. Концепцията тук е коренно различна от обичайния Бейн, чиято система служи за приемане на огромно количество стеродиди, откъдето злодеят черпи и огромната си физическа сила. Нолан споделя, че го е избрал за основен анти-герой в последната част, защото е способен да предизвика Батман чисто физически. Самият Том Харди добавя: „Той е брутален. Използва боен стил, изграден изцяло върху резултатите. Неговото не е битка, а касапница. Стилът му е груб и гаден. Всичко от манипулация на малките стави до смазване на черепи, гръдни кошове, стъпкване на пищяли, вратове и ключици, колене, чупене на глави и изтръгване на гръбнаци. Освен че е брутален, той има и манталитета на терорист.”

Изображение с име: selina_kyle
Жената-котка има доста футуристични визия и возило

Ан Хатауей, натоварена със задачата да изиграе другия основен злодей от митологията, признава, че е трябвало да се подложи на изключителен физически режим, за да се напасне в запазената марка на Жената-котка – кожения костюм. Аз лично не я намирам за най-подходяща за ролята, но до голяма степен съм убеден, че ще бъда опроверган. А и със сигурност ще се справи по-добре от Холи Бери.

В лентата с бюджет от 250 милиона долара ще вземат участие още и старите познайници Майкъл Кейн като верния иконом Алфред и Моргън Фриймън като Лушъс Фокс. Последният вече управлява Уейн Ентърпрайсиз и снабдява Батман с високотехнологични играчки.

И накрая, нека не забравяме и Крисчън Бейл, за когото това ще бъде последно превъплъщение като Батман. На мен лично актьорът ми допадна още от „Равновесие” и смятам, че тази роля до голяма степен е предопределила и участието му като Черния рицар. Малко попреигра с промяна на гласа си, но определено му е простено. Заради 8-годишния период между историите във втория и третия филм, сега ще видим по-стар Брус Уейн, който не е в най-добрата си форма. (Аз лично не губя надежда и за игрален филм по анимацията „Батман от бъдещето”, но нека не излизаме извън темата).

В общи линии The Dark Knight Rises определено се очаква да бъде един от Филмите с голямо Ф на 2012, като специално за мен затваря цяла една епоха, свързана с Батман, и вдига много високо летвата за бъдещи интерпретации. А изключването на персонажи като Робин и Батгърл е един неимоверно голям плюс в мойте очи. Голямо благодаря, г-н Нолан!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата