Колелото на времето ще се завърти за последен път

Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го Век се върне отново.

След надъхващия трейлър за „Хобитът” фентъзи феновете получиха още един коледен подарък – Брандън Сандерсън (с когото, между другото, имаме интервю) обяви, че последната книга от поредицата „Колелото на времето” е готова. „Спомен за светлина” завършва завета на Робърт Джордан и най-накрая ще удовлетвори милионите му фенове, очакващи този завършек вече 22 години. Сандерсън показва нужното уважение към оригиналния автор, използвайки края, написан от самия него през последните месеци от живота му.

Смъртта на Джордан през 2007 натъжи мнозина не само заради привързаността им към писателя, но и поради мисълта, че култовата му поредица може да не намери своя край, или поне не по начина, по който би искал авторът. За щастие, Сандерсън се включи повече от добре и достави не една, а цели три книги, които се приеха с възхищение от читателите (а всички знаем колко сме взискателни феновете от нашия жанр). Ето че догодина любимите герои ще намерят завършека на своята история, а колелото на времето ще се завърти за последен път.

Сандерсън не е отпуснал никаква информация относно това какво да очакваме от книгата, но затова пък спекулациите по въпроса сред феновете са в пика си. Едно е ясно – Последната битка най-накрая ще настъпи.

Макар работата на Сандерсън да е завършена, ръкописът тепърва трябва да мине през редакторската намеса на Хариет Джордан, след което да се издаде. Българските фенове ще трябва да почакат и още малко за превод. По прогноза на Сандерсън, „Спомен за светлина” ще излезе на американския пазар през есента на 2012. Но така или иначе с тази новина вече сме спокойни – малко остава. И вярваме, че финалът ще бъде не просто епичен, а достатъчно ярък, за да ни остане светъл спомен от него за десетилетия напред.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
10 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Станимир Ставрев

Към Фентъзи фен: Имаш предвид жената на Джордан, не на Сандерсън. Всъщност, автора сам казва, че е искал да създаде свят в който феминизма е победил толкова отдавна, че вече е забравен като проблем.
Естествено, това не е учудващо тъй като най-силната група хора в продължение на хиляди години са Айез Седай който се състоят главно от жени.

Фентъзи фен

Историята е страхотна, сега съм на 7 част. Само ми се струва, че жена му на Сандерсън е някаква мъжемразка и му е стояла на главата през цялото време, то бива бива ама на места прекалява.

Грималкин

ахахам, точно понеже баш никаква атмосфера не е създал, има милиони фенове дето живеят в неговия свят и са прекарали години в обменяне на теории и нищене на всяка възможна нишка от Шарката, и сега хем ликуват заради чаканата развръзка, хем им се реве, защото не им се иска да напуснат въпросния свят.
У Сандерсън от една страна (от гледната точка „искам да разбера какво става на края“), ме кефи очевидно по-бързото темпо и приближаването към финала, но пък от друга, читателско-фенска гледна точка – особено при препрочитането! – доста бие на очи разликата в стила: липсва ми постепенното изграждане, натрупването на детайли, които определят дадена ситуация; нещата се случват бързо, но връзките, проследяването на факторите, които водят до тях, са сведени до минимум. Тоест точно това, което много хора смятат за излишно развлачване, в един момент се оказа, че за мен е било едно от любимите ми неща в Джордановия начин на писане.

Цецо

Разбирам хората като Васил и им съчуствам. Спомням си когато за първи път започнах да чета „КОЛЕЛОТО“ – струваше ми се, че действието е мудно и много от нещата са „излишни“, но след това, когато препрочитах излезлите книги отново и отново – започнах да разбирам колко точен и прецизен в същност е Джордан. За съжаление тази прецизност у Сандерсън е доста под неговото ниво – особено се забелязва след втори по внимателен прочит.
Небрежен и повърхностен прочит на „КОЛЕЛОТО“ ще донесе на читателя само разочарование (както на Васил). Ако искаш да се насладиш на произведението на Джордан просто трябва да си готов за това. Може би други, не толкова епични произведения ще ти помогнат да станеш „готов“.

Уу, точно така мисля и аз. Нямаше как да го обясня по-добре. :))

Станимир Ставрев

Това си е твое мнение 🙂

Васил

Ами не, нищо и никаква атмосфера не е създал Джордан до тук. И не е лека полека а тежко, мъчително и не четивно.

Станимир Ставрев

Аз за съжаление, не мисля, че ще намеря време да препрочета всичките книги отново преди финала… Иначе Сандерсън се справя страхотно, но все пак трябва да отбележим, че на него се падна да пише последните и най-наситени с екшън книги. Джордан създаваше атмосферата и историите които лека по-лека водят до тук.

Мира
Pepper

Чудесна новина. Според мен Сандърсън се справя великолепно, дори мога да кажа, че неговите книги ми допадат повече. Започвам малко по малко да си препрочитам цялата поредица, за да съм готова за големия финал… Приближава края на едно от най-епичните фентъзита