1 коментар
scifibg-zadacha1

Задача №1

Спечелете с коледната игра на SciFi.bg – отговорете на трите задачи в определените за това дни!

Изображение с име: Dqdo IodaИ така, време е да се преборите за подаръка си! Това е първата от трите задачи, с чиито решения можете да спечелите две от най-интересните книги на Бернар Вербер, и двете получили оценки (6+) в нашите ревюта – „Танатонавтите“ и „Империята на ангелите“. Отговори на първата задача можете да пращате до 23:59 на 15 декември. Точно в 00:01 часа на 16 декември ще започне да тече срокът за втората задача, а отговори на първата вече няма да бъдат приемани.

И така, ето и самият въпрос. Взет е от книгата на Бернар Вербер „Мравките“, но, разбира се, може да му се отговори и без да сте я чели. Пред вас е следният списък от числа. Целта е да намерите следващите две от редицата. Второто число не присъства в книгата на Вербер, но тук се изисква, за да покажете, че разбирате логиката на числовата редица. Не се притеснявайте, ако не сте добри по математика, вярваме, че можете да се справите.

Търсят се следващите две числа от редицата:

1
11
21
1211
111221
312211
13112221
1113213211

Подсказка: Отговорът е пред очите ви. Не се опитвайте да пресмятате със сложни формули. Просто погледнете първото число и се замислете какво виждате. Погледнете второто, след това и третото – какво виждате във второто число, за да се получи третото? Ако го забележите, ще можете да се справите и с намирането на следващите две числа.

Изпратете вашите предположения за това кои са следващите две числа на адрес: peteratan@scifi.bg В текста впишете вашите име и фамилия. До 24 часа след изпращането на имейла ще получите отговор дали предположението ви е вярно или не – ако не е вярно, имате право да опитате пак.

От тези, които са отговорили на най-много задачи когато изтече срока и на третия въпрос, ще бъде изтеглен печелившият. Той/тя ще бъде попитан/а за телефон и адрес, на който книгите да бъдат изпратени. Наградите, логично, са предоставени от издателство „Колибри“.

Успех!

Изображение с име: spechelete sys scifi.bg 2011

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата