1 коментар
Space Shuttle Atlantis

Започва строителството на музея на Атлантис

Пенсионираната космическа совалка ще продължи да бъде полезна, вдъхновявайки бъдещите космически пътешественици като музеен експонат.

Изображение с име: nasa kopka vajni klechki
Големите клечки от НАСА полагат първа копка на бъдещия изложбен център

Космическата совалка Атлантис може да се похвали с 25-годишна кариера, която влезе в историята. Следващата й мисия ще бъде да информира и вдъхновява следващите поколения космически пътешественици. Ще го постига като заеме централното място на изложбата в Space Shuttle Plaza от Kennedy Space Center Visitor Complex. Сградата започна да се строи вчера, като площадката с размери 20 000 квадрата беше открита с пищна церемония.

„Чест е за мен да създам дом за космическата совалка Атлантис и да работя с НАСА, за да разкажа историята й на света“, каза Джереми Джейкъбс, председател на Delaware North Companies, които ще ръководят комплекса за посетители от името на НАСА.

Изображение с име: atlantis v polet
По подобен начин ще бъде изложена емблематичната совалка.

Очаква се сградата да бъде построена за малко повече от година и изложбата да бъде отворена за посетители през лятото на 2013. Атлантис ще е в центъра на изложбената зала и ще бъде показана сякаш в състояние на полет – наклонена и с отворени врати за товари. Серия симулатори и интерактивни програми ще дават възможност на посетителите да разберат какво е да прихващат сателити или да се придвижват през коридорите на Международната космическа станция.

От октомври 1985 до юли 2011 Атлантис изпълняваше поръчки и доставяше товари в ниска земна орбита. Совалката беше първата, която се скачи с космическата станция Мир, а по-късно помогна за конструирането на МКС. От нея бяха изстреляни сондите Магелан и Галилей, както и няколко сателита. Именно Atlantis е и последната совалка, обслужвала космическия телескоп Хъбъл. Корабът е прелетял близо 126 милиона мили в течение на общо 307 дни в космоса. Тази събота ще се навърши половин година от последния й полет.

Изображение с име: sgrada
Така ще изглежда сградата на Space Shuttle Plaza

Другите представителки на совалковата флотилия също ще бъдат изложени в музеи. Дискавъри ще отиде в Смитсонския национален музей „Въздух и космос“, а Ендевър – в Калифорнийския научен център, Лос Анджелис.

„В продължение на 30 години совалките бяха част от нашето семейство“, завърши Джанет Петро, заместник-директор на Космическия център Кенеди. „Грижехме се за тях, пазехме ги и ги гледахме как разцъфват. Новият дом на Атлантис е с красив дизайн и ще я покаже с подобаващия блясък за инженерно чудо, каквото тя несъмнено представлява.“

Източник: www.nasa.gov

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата