1 коментар
biomask

Американските войници – с чудотворни биомаски

До 2017 година армията на САЩ ще се сдобие с биомаски, които лекуват наранявания по лицето. Новата технология може напълно да възстанови физиономията ви дори след тежки изгаряния.

Изображение с име: biomaskУчените от Тексаския университет Арлингтън обединиха усилията си с изобретателите в американската армия и нанесоха тежък удар върху бизнеса на пластичните хирурзи. Измислената от тях биологична маска ще може да лекува наранявания и изгаряния по лицето от най-тежка степен. Финансирането на проекта идва от армията и е на стойност 700 000 долара – всъщност, сравнително скромна сума, като се има предвид потенциала на тази биомаска. Очаква се да бъде готова за употреба до 2017 година.

Маската е устроена с два слоя – външният е твърд, за да предпазва уреда и лицето от наранявания, като в него има и захранващи електрически компоненти. Вътрешният слой е гъвкав полимер, който заема формата на лицето, върху което е сложен. В него има мрежа от микроканали, клапани и помпи, които в различни точки от лицето да въздействат с нужните вещества за възстановяването на кожата, както и сензори, които засичат и следят лечебния процес. Информацията от тях се получава от учените в реално време, които пък могат да я използват, за да модифицират програмата.

Американската армия има и други постижения в медицината – хората наистина се грижат за възстановяването на войниците си. Така например през 2008 година успяха да намерят начин за възстановяване на мускули с клетки от прасета.

Макар проектът да е военен, по-късно маската най-вероятно ще се разпространи и за обикновените хора. Протезите за изгубени крайници също са тръгнали от армията, преди да станат обичайна гледка и сред цивилните жертви. „Вярваме, че биомаската ще стане най-използваното и най-доброто средство за лечение на изгаряния“, казва Айлийн Мос, ръководителката на проекта. „Тя е мислещо устройство. Докато зарастват раните, биомаската подпомага и ръководи процеса, като стига до по-бързи и по-добри резултати“.

В момента изгарянията и сериозните рани се лекуват чрез присаждане на кожа. Въпреки, че и така се постигат задоволителни резултати, понякога присадената кожа деформира лицето, причинява проблеми с речта и след нея остават белези. Биомаската комбинира метод от лечението на изгаряния по други места на тялото, при който се създава вакуум, подпомагащ възстановяването на кожата. Именно по безпроблемното му прилагане върху сложната структура на лицето работят инженерите от университета в момента. Устройството ще трябва да се носи с месеци, а и ще се прилага само върху свежи рани, но определено представлява пробив в медицината и лъч надежда за жертвите на изгаряния.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата