4 коментара
koloniata-greetings 1000x300

Заповядайте в Колонията!

Koloniata.com е нова научнофантастична онлайн игра, създадена от българин.

Изображение с име: koloniata_screenshot_3
Скрийншот от играта с картата на планетата.

Извънземен кораб установява орбита около Земята. Опитите за комуникация с него не намират отговор, а правителствата се готвят за най-лошото. НАСА изпраща екип от изследователи, начело с Дан Сандеров да навлязат в кораба и да го изучат. Учените не намират следи от живот, но установяват, че на борда е имало битка. Изведнъж, по невнимание, един от тях активира непознато устройство и всички в и около кораба изчезват. Почти година по-късно, на Земята получават съобщение от дълбокия космос: „ЖИВИ-ТЕЛЕПОРТ-КОЛОНИЯ-ПОМОЩ-ДАН“. Оказва се, че устройството на кораба е еднопосочен телепорт, пренесъл екипа на далечна планета. Там те се опитват да оцелеят, основавайки Колонията. Най-доброто, което НАСА може да направи, докато те намерят начин да се върнат у дома, е да им изпраща доброволци през телепорта, които да им помогнат в опасната мисия.

Това е сюжетът на новата онлайн игра koloniata.com, създадена от българин. Играчът участва в него именно като един от доброволците-колонизатори. На новата планета хората откриват сгради и нови технологии, но и купища извънземни чудовища. Целта е постепенно планетата да се колонизира от хората, като всяка територия се изчисти от извънземни. Когато това стане, колонизаторите ще съберат и разпръснатите из пустошта части от телепорта, с които ще могат да разберат къде са отишли представителите на мистериозната извънземна раса, построила космическия кораб и сградите на тази дива планета.

Това, което отличава Колонията от повечето интернет-игри, е екипната работа. Докато в повечето онлайнки играчите могат да се обединяват в съюзи, единствено за да се бият един с друг, тук целта е колонизаторите да си сътрудничат, за да изследват заедно цялата планета и да открият тайната на извънземните. Без работа в екип, задачата става доста трудна. Разбира се, има и възможности за борба между играчи, но основно на приятелски начала – могат да си организират дуели в стадионите, състезания на пистите, или пък да пробват късмета си в казината. Всичко това носи опит и повишава показателите на играчите.

Изображение с име: koloniata_screenshot_2
Скрийншот от играта със списък на сградите, които играчът може да построи, когато завземе сектор от картата.

Освен че е мислено много върху сюжета, в Колонията е силно застъпен и икономическият елемент. Основната валута са кредитите, които играчът може да използва за участие в една от гореизброените игри, за организиране на мисии за изследване на нови територии с помощта на други играчи, за закупуване на превозни средства и бойна екипировка, както и за строеж на собствени сгради. Всеки може да си построи собствена къща, лаборатория, фабрика, работилница, болница, мина, казино, писта или стадион, като по-нататък ще има и допълнителни видове сгради за строеж. Когато другите ползват услугите на построената сграда, те заплащат на строителя за употребата. Така играчите с предприемачески нюх успяват най-много.

Друга хубава страна на играта е, че не е нужно да се прекарва цял ден с нея, за да се подсигури успешното развитие на акаунта. Нападението на един играч над територия на друг е възможно, но крайно нерентабилно и трудно, ако територията е застроена с нужните защитни системи. А и на практика безполезно. Така играчът може да не влиза и цяла седмица в акаунта си, без да се притеснява, че ще го завари разграбен от останалите. Вие сами избирате с каква скорост да се развивате и колко често да играете.

За съжаление, играта все още е в бета версия, а и е направена само от един човек и това си личи. Огромният период от време, нужен за разработката, е причина интерфейсът и дизайните да изостават от модерните тенденции. Залага се основно на английския език – дори помощните файлове да ги има и на български, все пак е неприятно, че действията, бутоните и термините са на английски. Самите помощни файлове също имат нужда от допълнителна и по-подробна разработка. А тъй като играта е нова и в бета версия, а разработчикът няма финансовата подкрепа на голяма фирма зад гърба си и промоцията няма как да е толкова пищна, колкото на останалите онлайнки, засега колонизаторите са малко, което спъва бизнеса. Все още няма и система за размяна на лични съобщения между потребителите.

Изображение с име: koloniata_screenshot_5
Така изглежда болницата - една от най-често използваните сгради в Колонията

Разбира се, в тези недостатъци може да се намери и нещо положително. Леко остарелият интерфейс се зарежда много лесно и бързо и на най-старите компютри, без да утежнява работата им и зареждането на други прозорци. Липсата на подробни хелпове подканва играчите към действия, а какъв по-добър начин да изучиш играта от това сам да пробваш какво ще стане ако цъкнеш тук? А малкият брой играчи позволява на тези, които ще се зарибят, отрано да почнат играта и да са вече познавачи, когато дойде време за истинския й старт.

При всички положения, игрицата е доста зарибяваща, а създателят й заслужава най-големи адмирации за огромния труд, който е вложил. Дори в момента да не е перфектна, тя продължава да се развива и може да върви само напред и нагоре. SciFi.bg горещо ви препоръчва да подкрепите родното производство и да я пробвате. Заповядайте в Колонията!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата