Погледнете нещата в перспектива

Интересно флаш-приложение илюстрира вселената и съставните й частици в съответните им дължини – от 10 на степен -35 до 10 на степен 25 метра.

Хрумвало ли ви е да поставите на едно място протон, Титаник и галактика? Искате ли да научите повече за света, който ни заобикаля и да видите най-малките и най-големите неща, познати на науката?

Тогава кликнете тук (ако почувствате, че компютърът ви забива, не се притеснявайте, а изчакайте приложението да се зареди).

Във флаш-приложението са показани познати неща в различни размери – от най-малките до най-големите.

Започвате на 1 метър. Виждате предмети, които се побират в него, но са по-големи в дължина или диаметър от 1 дециметър като баскетболна топка или линийка. Влачейки скролера наляво, вие виждате все по-малки неща – минавате през колибри, яйце, мравка, човешки клетка и яйцеклетка и т.н., за да стигнете до най-малките частици, познати на науката, дори само теоретично или хипотетично, като квантовата пяна. Те се побират в 0.0000000001 йоктометър, или 1 върху 10 на степен 35 от нормалния метър.

Местенето на скролера надясно пък постепенно ще ви изстреля в космоса, ще видите къде се падат в класацията по размери някои луни, планети и галактики. Познатата ни вселена (зоната, в която можем да видим нещо) е с диаметър 14 гигапарсека, като 1 гигапарсек е 3.3 х 10 на степен 25 метра.

За всеки изобразен предмет има кратка информация на английски – кликнете върху това, което ви интересува, за да се запознаете със същността му.

Размерите на повечето изобразени обекти са по-скоро теоретични и дори спекулативни, но приложението определено е интересно и помага да видиш нещата в перспектива, както и да оценим къде се намираме ние в тази вселена.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Редактирано 🙂

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Доста са добри и двете! Харесват ми!

Всъщност, приложението не е уникално (въпреки че е доста интересно).
На сайта на Nikon от години има подобно – http://www.nikon.com/about/feelnikon/universcale/index.htm