1 коментар
pangea

В бъдеще ни чака континентално обединение

Учени от Йейл твърдят, че в бъдеще Евразия и Америка ще се съединят и ще образуват Амазия.

Изображение с име: amasia„Всичко тече, всичко се променя“ е казал философът. Това важи и за континентите на нашата мила планета. Макар и изключително бавно, континенталните земни плочи се движат и изменят релефа на Земята постоянно. Учени от университета Йейл са се заинтересували накъде води всичко това и как ще са разположени континентите в бъдещето. Изследването им е показало, че в следващите между 50 и 200 милиона години Евразия и Америка ще се обединят в нов суперконтинент, който те условно са нарекли Амазия (АМерика + еврАЗИЯ). По-нататък към купона ще се присъединят и Австралия и Африка, което пък ще доведе до нова ситуация, в която на Земята ще има само един континент. Така е било преди 300 милиона години, когато е съществувала огромната Пангея, преди милиард години, когато тук се е мъдрела Родиния, и преди 1.8 милиарда години, когато според хипотезите всичко е било част от суперконтинента Нуна.

Според модела на учените, Амазия ще се образува около Северния полюс. Северна и Южна Америка ще се обединят като затворят Карибско море. Арктическо море пък също ще се свие, което ще обедини Америките и Азия от северните им страни. Дори и сега е известно, че Тихият океан се свива, а Атлантическият се разширява, така най-вероятно става първата допирна точка между Северна Америка и Азия да бъде при Аляска – както е било преди милиони години. От цялото меле отделна ще остане единствено Антарктида.

Прогнозата за бъдещото развитие на глобуса се базира на анализи на скали, взети из различни места по света. Данните за техните магнитни свойства разкриват магнитната им ориентация в минали периоди, както и положението им спрямо магнитните полюси. Да се надяваме, че учените все пак са взели предвид за изследването си факта, че магнитните полюси на Земята също са в движение и периодично се преобръщат.

Обединението на континентите и промяната на релефа вероятно ще даде тласък на нови войни и териториални конфликти. Представете си какво ще стане, ако Япония се смачка между Азия и Америка – ще трябва да се мислят и очертават съвсем нови граници. Ако изобщо ни има тогава, моментът, в който земните маси започнат да се сливат, ще бъде много интересен за човешката история. Жалко, че това ще стане след минимум 100 милиона години и ние няма как да го видим.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата