1 коментар
bbc-america

BBC America ще пробва с 2 фантастики

Американският клон на BBC е дал зелена светлина за два пилота с жанрови елементи

Изображение с име: bbc america
BBC America опитва да съчетае най-доброто от Великобритания и САЩ. Това тяхно лого е вдъхновено от успеха на друг великобритански сериал, постигнал рейтингови успехи за американския канал - "Робин Худ"

BBC America излиза с цели два фантастични проекта! Разработват се два пилотни епизода, които може да станат на сериали и да помогнат на кабеларката да увеличи абонатите и зрителския си дял в САЩ.

Единият се казва Wired. В него Земята е населена не от хора, а от синове (с ударение върху и) – думата е съкратена от синтетични организми, които са точни копия на хората. Идеята е на Стивън Волк – британски писател и сценарист. Според прес-съобщението от BBCA, Wired ще изследва зависимостта на хората от технологиите. Медиите вече прокарват паралели между разработвания пилот и филма с Брус Уилис от 2009 – „Сурогати“. Там богаташите живееха чрез роботи-заместители, контролирани удобно и безопасно от домовете на притежателите си. Доколкото става ясно от описанието обаче, тук изобщо няма да има хора, а само роботи.

Другият пилотен епизод, финансиран от телевизията, е The Dead Beat. Той пък ще е паранормална кримка, където две ченгета – едното живо, другото мъртво, ще разследват убийства с помощта на мъртвите. Създател е Джон Джаксън, също британски писател и сценарист.

И двата проекта са в много ранна фаза, но е много вероятно да се реализират и като сериали. BBCA далеч не може да се нарече богата телевизия и трудно може да си позволи провалени проекти, така че ще направи всичко възможно да извлече максимална изгода от инвестициите. Кабеларката е разработвала сериали и преди, но винаги в партньорство с британските си родители. Чак тази година BBCA пуска свой собствен сериал – процедурна драма в Ню Йорк по времето на американската гражданска война.

Причината телевизията, която доскоро е разчитала само на купени сериали, чак сега да разработва собствени проекти, е в успехите, които постигна в последните години. Отказът на Syfy да продължи покупките на „Доктор кой“ през 2009 година доведе до придобиването на ценния актив именно от BBCA. Хитовият сериал вече беше натрупал стабилна фенбаза отвъд океана през първите си сезони по Syfy, голяма част от която му остана вярна и продължи да го следи по BBCA. Същевременно, телевизията си спечели изненадващо добри рейтинги с повторения на стари сериали като „Стар Трек: Следващото поколение“ (с британските актьори Патрик Стюарт и Марина Сиртис), „Досиетата Х“ (с американката, израснала във Великобритания Джилиан Андерсън) и „Бойна звезда Галактика (2004)“ (с британските си попълнения Джейми Бамбър и Джеймс Калис).

Изображение с име: bbc america brit differentПриходите, реализирани чрез тези култови фантастики, сега ще се инвестират в оригинални продукции на разширяващата се телевизия. Е, не можем да очакваме нещо кой знае колко високобюджетно (а и след „Тера нова“ не сме сигурни, че искаме), но ако се получат добри сериали, те ще помогнат не само на BBCA да увеличи зрителите си, но и на британските BBC-та, защото те пък ще получат на много ниска цена нови продукции с родно участие.

Кой знае, може би някой ден BBCA ще бъде достатъчно голяма, за да продължи и проблемния „Торчууд“, който явно няма как да оцелее, продуциран само в Уелс. САЩ пък напоследък твърде често разочароват със своите сериали, докато британските печелят все повече популярност. Нищо чудно след време BBCA да бъде достойна конкуренция за Syfy на американския пазар, въпреки неамериканските си корени.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата