1 коментар
speechjammer5

Млък-устройство

Джаджата може да се използва, за да се прекратяват дразнещи разговори.

Изображение с име: speechjammerСлучвало ли ви се е да слушате чужд разговор по принуда? Дъркорковците са навсякъде – в автобуса, в офиса, в магазина… Ако не сте толерантни към празните приказки на хората около вас, вашият проблем вече има решение. Наскоро излезе новина, че в Япония са изобретили устройство, което кара хората да млъкват, поне за няколко секунди.

Принципно, има много неща, които можеш да насочиш към говорещия, за да го предизвикаш да се стъписа и да спре да приказва. Но SpeechJammer го постига деликатно и може да бъде използван без никой да разбере.

Как работи прототипът? Микрофончето записва гласа на този, към когото е насочено, и го възпроизвежда със закъснение от няколко милисекунди. Околните слушатели изобщо не усещат ефекта от джаджата, но мозъкът на дърдоркото възприема речта си с краткото закъснение. Това го разсейва и го принуждава да млъкне докато се концентрира. Японците се хвалят, че обхватът на Заглушителя на речи е 30 метра.

Доколко наистина работи по указания начин е доста съмнително, но дори и да функционира отлично, устройството едва ли ще стане хит на пазара. Все пак намесата в чуждата реч е сериозно нарушение на личното пространство и ако всеки притежава по едно такова пистолетче, вероятно би настанал голям хаос. Американците, японците и китайците сигурно няма да се поколебаят да разработят технологията така, че да подсигурят пълната тишина в своите библиотеки например. Водещите на дискусии също биха се зарадвали на такава джаджа в честите моменти, когато събеседниците започват да се надвикват и да опорочават срещата. Мнозина обаче биха се ядосали когато подобни устройства прекъсват речта им и те със сигурност биха се възпротивили на разпространението на тази технология.

Все пак браво на японците за опита и за това, че вкараха още една идея от научната фантастика в реалността!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата