Някой все пак може да построи „Тъмната кула“

Опитът на Рон Хауърд да екранизира хитовата поредица на Стивън Кинг „Тъмната кула“ с финансиране от Universal не беше успешен, но може би Warner Bros ще се навият?

Посрещнахме с голямо съжаление новината, че идеята за 3 филма и 2 сериала по романите на Стивън Кинг „Тъмната кула“ няма да се реализира. Днес пък се радваме, че молитвите ни се сбъднаха и има нова надежда да видим мистериозната кула на голям екран.

Оказва се, че Уорнър Брос може да бъде спасителят на проекта. Днес съобщиха, че водят преговори с Рон Хауърд за създаването на поне един филм. Е, един филм не е като три филма и два сериала, но пак е някакво начало. Тук е мястото да кажем и че все пак се преговаря отделно с HBO (която по случайност е свързана с Warner Bros) за заснемане на сериал. Както беше предвидено от самото начало, Рон Хауърд ще режисира, Акива Голдсмен, Брайън Грейзър и Стивън Кинг ще продуцират и доизпипват сценария, а Хавиер Бардем ще влезе в главната роля. Всичко е в твърде ранна фаза, но Хауърд и Брос вероятно вече усещат позитивната енергия от стискането на милиони палци за постигането на споразумение.

След провала на „Джон Картър“ (филмът с бюджет от над 250 милиона, плюс кой знае още колко за закъсняла реклама, едва успя да направи 30 милиона приходи за първата си седмица) човек би очаквал големите студия да са по-предпазливи с огромните инвестиции за екранизации на стари книги. Очакваният суперхит „Игрите на глада“ не се брои, защото неговият бюджет е нищожен, а книгите са достатъчно нови и актуални, за да донесат сигурен успех в бокс-офиса. HBO обаче има опит с подобни проекти („Игра на тронове“), а Хауърд направи всичко възможно да пооправи края и да намали изисквания бюджет до само 100 милиона, с което пък се съобрази с основните критики от страна на предишните потенциални инвеститори – Universal.

Според изявление, дадено от WB, ако преговорите завършат успешно, снимките за „Тъмната кула“ ще започнат в началото на 2013 година. Като знаем горните факти и вземем това изказване предвид, възможността Warner наистина да направят The Dark Tower става доста голяма.

„Тъмната кула“ е поредица от 7 книги, съчетаващи фантастика, уестърн и ужаси. Книгите разказват за Роланд Дисчейн, последния оцелял от рицарския ордер на стрелците и последния от рода на Артур Елд, еквивалента на рода на крал Артур в неговия свят. Неговата цел е да намери Тъмната кула, митична сграда, която според легендите свързва всички вселени.

Феодалното общество, в което Роланд живее, е технологично и социално подобно на Американския Див Запад, но е разположено в магическа земя. Много от магията вече е изчезнала от Средния Свят, но от нея все още има остатъци. За интересното минало свидетелстват и реликви от технологично напреднала цивилизация. Светът на Роланд е минал зенита си и вече е в упадък. Могъщи нации са се разпаднали от войни, градове и региони са изчезнали безследно, а времето не тече в права линия. Понякога дори слънцето изгрява от север и залязва на изток. И изглежда, че тази легендарна Тъмна кула е единствената вяла надежда за някакво бъдеще.

Първата книга, „Стрелецът“, излиза на части в американски списания в продължение на 4 години, а като отделен роман – през 1982. Седмата, „Тъмната кула“, излиза през 2004 и завършва поредицата. Поради интереса не само на феновете към историята, а и поради собствената си увлеченост в нея, Стивън Кинг решава да продължи поредицата с осма книга – „Вятърът през ключалката“, която се очаква тази година.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

и аз не съм го гледала още, но мисля, че щом „Трон“ и „Трансформърите“ ще имат продължения, значи и този филм заслужава.

Петър Атанасов

Ами всъщност може, в Австралия също бил номер 1 на седмицата. Дано пък чуждестранните (от гледна точка на САЩ) приходи да оправдаят планираните продължения 🙂 Иначе аз още не съм го гледал.

Петя Ивайлова
petia84

Не предполагах, че „Джон Картър“ е чак такъв провал – в родните кина май е хит.