Български ученици с отличие от НАСА

Екип от български ученици създаде космическа колония за 10 000 души, с което си спечели второ място от конкурс на НАСА. Сред отличените е и Неделчо Ласков – поздравления!

Отличието от НАСА не е никак малко постижение. Особено когато става дума за второ място на проект за космическа колония между Луната и Земята, който се е конкурирал с още 470 подобни.

Неделчо, Ани, Иван и Наско от Варненската Математическа гимназия, с помощта на тяхната ръководителка от Астрономическата обсерватория в града, д-р Веселка Радева, са впечатлили учените от НАСА със своя проект за дом в космоса. Техният отбор Home in Space е разработил идеята за космическа станция за 10 000 човека, която да се намира между Луната и Земята. Оттам хората ще изследват космическото пространство и ще усвояват ресурсите на Слънчевата система.

Сребърните ученици - Неделчо, Ани, Иван и Наско

Учениците са помислили за всичко – формата и дизайнът на станцията са максимално функционални, мястото е подбрано внимателно, за да бъде гравитационно устойчиво, а етапите на строителството и вътрешната структура на специалните модули са детайлно разработени. Обмислен е не само техническият аспект на проекта – квартетът е отразил и условията, в които ще функционира това мини-общество – светът и възможностите на бъдещето, както и законите, които ще регулират живота на служителите в космоса. Идеята не е никак лесна за разработване, но отличието от НАСА показва, че нашите ученици са се справили блестящо!

Неделчо вече спечели нашето уважение със статията за ракетните двигатели на бъдещето – не сме се и съмнявали, че на момчето му предстоят много подвизи. Сигурни сме, че това е само първият голям успех от многото! SciFi.bg официално те поздравява и ти пожелава след едно-две десетилетия да пишеш коментари под статиите ни директно от космоса 🙂

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
10 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Поздравления за успеха на проекта!
Жалко само, че едва ли ще станем част от колонията 🙁

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Това е официалния сайт на проекта: http://spacedreams.eu/
В него можете да научите малко повече за нас, за конкурса и за проекта.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Желание има, време няма! 🙂 Сега съм се заел да опиша кратко (всъщност няма да е много кратко) самия проект, защото много хора ме питат „Добре де, кажи все пак какво представлява проекта?!“ Ще направя всичко възможно да го завърша скоро, но съм доста зает…

Така че, очаквайте в скоро време статия тук, от която ще разберете повече за проекта!!! 🙂

Иван Петков

Браво! А и онази статия за ракетните двигатели наистина беше добра така че момчето явно си разбира 🙂 Ще се радвам на още научни статии от Неделчо, ако има желание разбира се.

Мира
Pepper

Супер сте. Продължавайте само така. Страхотен успех!

Станимир Ставрев

Ехее, честито! Това е много сериозно постижение. Евала 🙂

KrisKa

Браво и от мен!

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Мерси!
Искам специално да благодаря на ръководителя си и на съотборниците ми!!! Бяхте страхотни! И все още сте! 🙂
Благодаря и на г-н Главния Редактор Петър Атанасов за проявения интерес и страхотно написаната статия!

Кал
Kal

Браво!