6 коментара
Doctor Who 61884

Изобретиха истинска звукова отвертка

„Доктор кой“ е вдъхновил изобретателите за създаването на полезната джаджа.

Изображение с име: sonic-screwdriverИзобретатели от университета Дънди твърдят, че са изобретили истинска звукова отвертка, подобна на тази, която Доктора от „Доктор кой“ често използва, за да се измъква от неприятни ситуации.

Джаджата успешно използва ултразвукови вълни, за да повдига и завърта гумен диск, плаващ в съд с вода. Това е първият случай, в който човек успява да използва ултразвук, за да завърта обекти, вместо само да ги побутва. А изобретателите на звуковата отвертка са убедени, че с нея може да се направи много повече.

Хирурзите вече използват ултразвук, за да лекуват пациенти без да режат телата им. Възможността с ултразвук да се направляват обекти до определено място, като например капсули с лекарство, може да направи медицинската технология още по ефективна.

Също като устройството в Doctor Who, нашата звукова отвертка е способна на много повече от това, просто да завърта разни неща,“ казва д-р Майк МакДоналд от Института за медицински науки и технологии в Дънди. „Проведеният експеримент не само потвърждава фундаментална теория от физиката, но и демонстрира ново ниво на контрол върху ултразвукови лъчи, което може да се използва в хирургията, прилагането на лекарства и манипулацията на клетките.

Медицинското приложение на звуковата отвертка може да не е много близо до едноименната джаджа в новите серии на „Доктор кой“, но в старите сезони Доктора е използвал уреда вместо рентген.

Ако информацията на Radio Times е истинска, то това е поредният случай, в който фантастиката помага на научния прогрес. Звуковата отвертка на Доктора е полезна и мултифункционална, но също така на практика невъзможна за изобретяване. Тези учени обаче не са се оставили това да ги спре и все пак са успели да направят нещо подобно, което да помага на хората в реалността. А развитието на технологиите винаги започва така – с малко. Може би след няколко десетилетия или века ще имаме звукова отвертка, която да е още по-близо до фантастичния си прототип.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата