1 коментар
Glass-Pane

Изобретиха стъклото на бъдещето

Изобретиха стъкло, което се почиства само, не се мокри, не се замъглява с конденз и не отразява светлината.

Учени от Масачузетския технологичен институт направиха иновация в стъкларството. Те успяха да произведат стъкло, което не създава отражения и не задържа вода. Материалът, постигнат чрез употребата на нанотехнологии, може да намери широко приложение в съвременния свят.

Екраните на телефони, телевизори и монитори често страдат от отраженията, които неминуемо се появяват върху тях и пречат на потребителя, смесвайки се с прожектирания образ. Производителите на тези екрани със сигурност биха се заинтересували от новия материал. На всичкото отгоре, самопочистващата се функция ще елиминира наслояването на мазни отпечатъци.

Стъклото на бъдещето представлява интерес и за производителите на соларна енергия. Днес фотоволтаичните панели губят около 40% от ефикасността си само 6 месеца след монтирането си. Причината за това е прахът, който се събира по повърхността им, като почистването му е скъпо и енергоемко. Новото стъкло не само ще се справи с този проблем, но и ще спре загубата от отразяване на слънчева светлина.

Дори и обикновените хора ще усетят промяна, ако си направят прозорци от този материал – миенето им става много по-лесно, а кондензът ще остане в миналото. Чистачките върху автомобилното стъкло ще станат ненужни, а нищо чудно и катастрофите да намалеят.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Как са успели американските учени да сътворят такава чудодейна материя? Повърхността на стъклото се състои от внимателно подредени конуси, които са 5 пъти по-високи от диаметъра в основата си, който пък е от порядъка на 200 нанометра (което е около една десетохилядна от диаметъра на човешкия косъм). За да се постигне това, стъклото се покрива с няколко тънки слоя материал, а след това машина изрязва конусовидните форми по повърхността.

Именно нанотекстурната повърхност дава многото функции на стъклото, а не начинът на постигането й. Това означава, че, ако идеята се доразработи, в бъдеще материалът ще може да се произвежда много по-евтино, отколкото е било за иноваторите. Ефектът може да се постигне и ако просто стъклото мине през ролери със същата текстура докато е още меко.

Въпреки че миниатюрните конусчета по повърхността на стъклото изглеждат крехки, изчисленията показват, че те могат да издържат на много изпитания като силен дъжд, натрупване на полени и дори ръчкане с пръст. Разбира се, преди да тръгнат да внедряват изобретението си в практиката, изследователите ще го подложат на много други тестове за устойчивост.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата