SciFi.bg с включване по БНР

От предаването „Нашият ден“ на БНР Христо Ботев потърсиха главния ни редактор, за да изкаже критиките си към новата българска фантастика „Номер 1000“.

Помните ли, че преди време си пожелахме да видим българска фантастика? А помните ли, че такава се появи в лицето на „Номер 1000? За съжаление, трейлърът говореше по-скоро за някакво странно недоразумение, отколкото за фантастика, но все пак създателите му смятат, че лентата си заслужава да се види и усилено се промотират.

50-минутният филм тръгва от днес в няколко кина, което беше и поводът режисьорът Людмил Лазаров и единият от актьорите Ники Станчев да гостуват в предаването „Нашият ден“ на Българското национално радио, програма „Христо Ботев“. Водещата Люба Константинова обаче реши да внесе полемика в студиото и потърси главния ни редактор Петър Атанасов, за да изрази в ефир критиките си към филма.

Като за първа изява в национален ефир, Петър се справи прилично. Главният ни редактор засегна с дипломатичен тон най-болните проблеми на трейлъра и това, което клипчето говори за филма, като се постара да запази обективност, споменавайки и добрите страни. За съжаление, времето беше твърде ограничено, за да се коментира трейлъра достатъчно обширно и да се обсъди обещаната тема за общото състояние на фантастиката в България, но все пак се получи интересен разговор. Ако имате желание, можете да го чуете по-долу. Преди това обаче, припомнете си трейлъра.

Едва ли дискусията е променила мнението на някого за филма, но ако все пак имате интерес да видите въпросната лента, тя вече се прожектира в София (Дом на киното, Влайкова, Евросинема), Благоевград (Cinemax), Пловдив (Faces), Гоце Делчев (Ново кино Парадизо), Силистра (кино Силистра), Добрич (ИКАР), Ямбол (Елит), Сливен (Агликина поляна), Търговище (Центрум) и Габрово (Алеко). По-големите кина явно са преценили, че няма нужда да включват „Номер 1000“ в програмата си.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Е не, те и тия са нахални! Как може да направиш такъв трейлър и да очакваш да те харесат? И не било фантастика – ами 1300-годишния войн дето някой там горе го върнал към жанра на любовните драми ли спада? Според мен включването е добро, браво, прочувате се 🙂

Мира
Pepper

Не мога да ида да гледам филм само защото е български, а и в моя град няма прожекции. В последно време ходя на кино главно, за да гледам бг филми, но не защото са наши, а защото трейлърите и информацията за тях са ми направили добро впечатление – нещо в което Номер 1000 се провали. Знам, че за да се получи по-добър продукт трябва да се подкрепи този и да се види, че има интерес, но може би за момента трябва да се използва кикстартър или някакъв подобен формат за събиране на средства и хора готови да помагат, след като явно хората които правят филмите не са заинтересувани от нашия жанр. Колкото и да си кривя душата не мога да кажа, че визуално ми е харесало нещо от трейлъра. Колкото до говора съм съгласна, че трябва да се използва уличен жаргон, защото така седи по-реално, но във трейлъра репликите не ми звучаха никак естествено. По-горе написах, че ще се радвам някой да иде да го гледа и да изкаже мнение. Така ще разберем дали филма е интересен и става за гледане или впечатлението което остава от трейлъра е вярно. Нядявам се, че от екипа просто не са се справили добре с рекламата и са направили нещо качествено, но честно казано много се съмнявам.

Петър Атанасов

Попринцип съм съгласен с теб и винаги съм се старал да подкрепям родното производство. Но не и когато е много зле. Сам ще си го гледаш или поне не с мен 🙂

А за книжовността, имам предвид друго. Забележи как всички се стараят да произнасят свръхточно думите. Идеята е уж да са разбираеми и книжовно правилни, но се получава обратното и става смешно. Защото според правилата, когато говориш не четеш точно така както пишеш. Пълният член не се произнася, когато а и о не са под ударение, те потъмняват в ъ и у и така нататък. Не е нормално да се изговаря отчетливо всяка отделна буква. Това имах предвид.

Ехее хора, спрете малко моля! 🙂
Не бива да посрещате толкова „хард“ опитът на хората. Вместо това като общност можем да предложим по-конструктивна критика, от която режисьорите и сценаристите наистина да имат полза. 8)

Pepper и Атанасов, хубавото на екипа ни, е че всички имаме различни мнения и ги изказваме, така, че е време и за нещо хубаво 🙂

Аз също не успях да гледам премиерата и правя заключения базирани на трейлърите в сайта.

Като цяло идеята ми допада, човек живял преди много години, изгубил всичко, има мисия, в случая, да убие хиляда човека мистериозно появяващи се в неговия дневник. Декорът на сцените изглежда добре (не говорим за ефектите).
Относно репликите, че не били книжовно правилни, така е да, но според мен няма значение, кой говори правилен книжовен на улицата? А за звученето, според мен няма как да се подобри, просто езикът ни е такъв, думите са ни дълги. Може би ако актьорите имаха по-дълбоки и ниски гласове, звукът щеше да изглежда по-добре, кой знае.
За ефектите, наистина са се постарали хората, има си достатъчно като количество, обаче качествените ефекти изискват средства. Като човек работещ в сферата на технологиите знам за какво става въпрос 😉

И като цяло, има доста американски филми които са доста по-лоши, но тях ги изкоментирваме и забравяме, понеже са много, но българския каталог е малко ограничен. Вместо да имаме очаквания колкото за „Аватар“ или „Властелина на пръстените“, нека уважим труда на нашите сънародници, и вместо да търсим „косури“ да обсъдим какво ни е харесало, и как може да се създаде достоен наследник. Кой знае, след приходите от първия филм можем скоро да се радваме и на втори.

Все пак мисля да отида да го гледам, така, че @Петър Атанасов и @Pepper ще ви се обадя да се разберем кога да идем 8)

Петър Атанасов

Хахахха, благодаря ви 🙂

Пете, аз пък не се чувствам лошо, защото те ако един трейлър не могат да направят като хората, какво остава за цял филм. Не бих се насилил да го гледам, просто изглежда ужасно.

drago

Peshe veche si celebrity 🙂 Ti im naprawi predawaneto na BNR 🙂 mnogo stegnato i dobre go kaza 🙂 a Sky-Fi bez komentar 😉

Петя Ивайлова
petia84

това си е мека критика, като знам какви има 🙂 ; почувствах се лошо, че така прибързано съдя филма само по трейлъра и по постера – може да му хвърля едно око, ако се появи в З..

Мира
Pepper

Да, малко не ми стана ясно тогава към кого е насочен филма, но явно не е за нас . Хората харесват продукцията си и стоят зад нея, за което ги поздравявам, но за мен лично трейлъра е под всякаква критика. Надявам се някой да отиде и да изгледа филма и да сподели цялостното си мнение тук.

Неделчо Ласков
Nedelcho_Laskov

9:00 „Учудвам се, че трейлъра е попаднал в Sky-Fi…“ Без коментар, че ще обидя някой…