jericho s2

Нов шанс за „Джерико“

Netflix прояви интерес да направи нови епизоди на спряната преди време постапокалиптична драма.

Изображение с име: jerichoПомните ли „Джерико“? Това е култов сериал, който се развива в САЩ след като двайсетина ядрени бомби на практика унищожават държавата. Провинциалното градче Джерико обаче е подминато от радиоактивните облаци и жителите му някак успяват да оцелеят, изолирани от света и в неведение със случващото се. Сериалът грабва с напрегнатата си постапокалиптична атмосфера и изследването на човешката природа, изваждайки героите от удобствата на цивилизацията.

За съжаление, това „грабване“ не важеше за достатъчно много хора през 2006, когато се излъчи първи сезон. CBS спря сериала след първата му година, защото не остана доволна от рейтингите. „Джерико“ обаче е от сериалите, които ще останат в историята с най-страстните фенове. Те се организираха изключително ефективно и изпратиха на директорите в телевизията над 20 тона фъстъци (изборът на ядка идва от реплика в сериала), с което ясно заявиха подкрепата си за проекта (откъдето идва и определението ни „култов“ в началото на статията). CBS се трогна и даде втори шанс на „Джерико“ със нови седем епизода. Уви, техните рейтинги бяха вече откровено трагични, което доведе и до окончателното спиране на сериала.

След това се заприказва за кино версия, но така и не се получи нищо. Историята продължи в комикси през 2009 година, а скоро се очакват и още такива под заглавието Jericho Season 4. Комиксите обаче радват твърде малко хора, особено извън САЩ.

Но ето че има нова надежда за милионите зрители: от Netflix са изявили интерес пред CBS за продукцията на нови епизоди на „Джерико“. Макар оттам още да няма отговор, везните вероятно ще наклонят в полза на интернет-гиганта. Едва ли Нетфликс ще предложат толкова неизгодна оферта, че телевизията да предпочете да продължи да изкарва пари само с комикси.

Изображение с име: netflixNetflix вече изяви интерес към спрения „Тера нова“, но накрая се отказа. Погледнаха и към „Реката“, но все още няма конкретни новини за сключена (или провалена) сделка. Въпреки това, оттам демонстрират сериозен интерес към продуцирането на собствени сериали – вече върнаха „Развитие в застой“ към живот, развиват и „Хемлок Гроув“ (сериал с чудовища, върколаци и други същества от градските легенди) и „Лилихамър“ (сериал за Нюйоркски мафиот, изколадил шефовете си на полицията).

Все пак, дори да се стигне до стискане на ръце между Netflix и CBS, продуцирането на новите епизоди няма да е лесна работа. Минаха 4 години от последния епизод на „Джерико“ и ще бъде трудна задача да се събере целия екип отново за още сезони. Скийт Улрих вече има главна роля в „Закон и ред: Лос Анджелис“, което ще го затрудни да се завърне като водач на каста в „Джерико“. Джонатан Стайнберг пък, който е един от създателите, вече си има работа в Human Target, а от скоро разработва и „Красавицата и звяра“ за ABC. Сигурни сме обаче, че всички по-важни персони ще намерят време, стига преговорите да приключат успешно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата