2 коментара
The Leftovers HBO 5723

„Остатъците“ ли ще бъде следващият хит на HBO?

Новият сериал на Деймън Линделоф, „Остатъците“, разказва за свят, в който голяма част от човечеството изведнъж изчезва.

Изображение с име: leftoversПреди известно време сценаристът на „Изгубени“ и „Прометей“, както и на предстоящите „Стар Трек 2“ и „Z-та световна война“, Деймън Линделоф, обяви, че се завръща в телевизията. Вече е ясно и кой точно е сериалът, който ще привлече сценариста обратно към работата за малкия екран – той ще адаптира романа „Остатъците“ на Том Перота за HBO.

В книгата се разказва за жителите на малко градче, които са останали след „Внезапното заминаване“ – мистериозно глобално събитие, по време на което милиони хора просто изчезват яко дим. Главният герой е кметът на града – Кевин Гарви, който се опитва да помогне на общността и семейството си да се справи с Внезапното заминаване на стотина от техните съграждани. Логично е, че събитие като това, не се отразява добре на героите. Съпругата на Гарви се присъединява към култ, наречен „Виновния остатък“, а синът му започва да следва самопровъзгласилия се за пророк Холи Уейн. Единствено дъщерята остава встрани от разните религиозни структури, но и тя вече не е същата. Сериалът ще изследва последствията от Внезапното заминаване и реакциите на обществото при невъзможността да се разбере къде са отишли всички, а оттам ще зачекне и по-философски въпроси като смисъла на живота, съществуването на висши сили и т.н.

HBO вече има опит с адаптирането на бестселъри – „Игра на тронове“ завърши втория си сезон тази пролет, а „Истинска кръв“ в момента излъчва петия си пакет от по 12 епизода. The Leftovers още отсега се гласи за неделните вечери, когато гореспоменатите са в почивка, което загатва, че телевизията му възлага големи надежди.

Самият Линделоф е привлечен към проекта поради досега му с метафизичното. „В свят като този вече не може да си атеист“, казва Линделоф. „Историята ни свързва с онзи период от човешката история, когато животът на хората е бил диктуван от боговете. Книгата се опитва да обясни смисъла на всичко, което се случва, и то на метанивото, на което беше „Изгубени“. Дали изчезналите са били наказани за лошите си постъпки, при което ние сме оцелелите? Или те са възнаградени за добрите си дела, а ние сме недостойните, които оставаме на Земята? Всички си задават тези въпроси, което е предпоставка за много добра драма.“

Изображение с име: damon lindelof 09182824Линделоф обаче няма да спазва точно сюжета на книгата. Той смята, че сериалът не бива да се концентира само върху кмета Гарви и семейството му, а да добави нови герои, които да поддържат историята динамична, а защо не и да придадат по-глобално усещане на сериала. „Още в пилотния епизод ще има герои и сюжети, които ги няма в книгата. Тя е богата на герои и подробности, отваря много възможности за творчество, но съдържанието й е достатъчно само за 2-3 епизода.“

С тези изявления на сценариста изглежда, че ни чака нов Lost. Макар че феновете вероятно вече подскачат от радост, има и такива, които са изразили скептицизъм. Линделоф отговаря и на тях: „Не мога да се сдържа. Сигурен съм, че има определен тип зрители, които са гледали „Изгубени“ до края и след това са си казали „Край, повече няма да се подлагам на подобно нещо“. Но концепцията и героите в книгата са толкова привлекателни и вдъхновяващи за мен!“ Изглежда и тук Линделоф ще изгради свят на мистерии, които ще остави неразкрити до самия му край.

Ако HBO хареса пилотния епизод и поръча цял сезон, в екипа ще бъде привикан и самият автор на „Остатъците“, Том Перота. Той ще помогне в сценариите, ще помогне с нереализираните си идеи и ще внимава Линделоф да не си позволява прекалени свободи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата