Ще има The Hobbit 3

Разрешението, което получи Питър Джаксън за трети филм по материала от Толкин, дойде сравнително бързо.

От Comic Con досега пред Warner Bros стоеше възможността да превърнат предстоящите два филма по романа на Джон Р. Р. Толкин „Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно“ в трилогия. От днес е официално, че компанията се е възползвала от шанса и е дала зелена светлина на Питър Джаксън да направи още един филм. Нещо повече, дали са му и ориентировъчна премиерна дата – лятото на 2014-та.

Бдителни фенове са забелязали, че подизпълнител на Уорнър Брос е регистрирал няколко нови домейна, свързани с „Хобитът“. Оттам идват и двете най-вероятни заглавия на третия филм – The Hobbit: Desolation of Smaug и The Hobbit: Riddles in the Dark. Смог от първото заглавие е името на дракона, който Билбо побеждава, а втората идея е взета от имената на главите в романа.

Както вече стана ясно, материалът за третия филм ще дойде от допълнения на самия автор към оригиналния роман. За съжаление, „Силмарилион“ няма да се включва, тъй като правата за него не принадлежат на Джаксън. Става въпрос за 125 страници добавки, които Толкин е публикувал като заключение на „Завръщането на краля“. Има и слухове, че Джаксън ще се вдъхновява от непубликувана версия на „Хобит“, която има повече връзки с „Властелинът на пръстените“ и е с преработени моменти и герои.

Ето и официалното изявление на Питър Джаксън: „Чак в края на снимките имаш възможност да седнеш и да погледнеш какъв филм си направил. Наскоро аз и другите сценаристи Фран Уолш и Филипа Бойенс изгледахме ранния вариант на първия „Хобит“ и голяма част от втория. Бяхме много доволни от начина, по който историята се е получила, най-вече със силата на героите и актьорската игра. Всичко това ни накара да се запитаме – да се възползваме ли от шанса да направим трети филм? От нашата гледна точка на филммейкъри и фенове, отговорът ни беше категорично да. Знаем колко много от историята на Билбо Бегинс, Гандалф, джуджетата от Еребор, възхода на Некроманеца и битката при Дол Гулдур ще остане неразказана, ако спрем сега. Богатството на първоизточниците ни позволява да разкажем всичко от Билбо Бегинсовите приключения и ролята, която той е изиграл в историята на Средната земя.“

Сега на Джаксън и колегите му им остава да напишат новия сценарий и да върнат актьорите по местата им за още малко снимки. Нещо, което може би няма да е много лесно, въпреки че голяма част от работата – получаването на одобрение от продуцентите – вече е свършена. И то сравнително лесно, имайки предвид, че Джаксън обяви намеренията си едва преди няколко седмици. Според първоначална информация, Уорнър Брос са поискали първо да видят бюджет, но бързината на решението им и премиерата по-малко от година след тази на предишната част, говорят, че са пропуснали тази подробност. Така или иначе – вече е сигурно, че филмът ще стане факт и феновете ще имат едно бонус потапяне в света на Средната земя.

Ранния трейлър за „Хобит: Неочаквано пътешествие“ можете да си припомните тук. The Hobbit: An Unexpected Journey излиза на 14 декември тази година, а The Hobbit: There and Back Again – на 13 декември догодина.

 

 

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

gabriela_01

аз лично не съм чела книгите, но съм гледала филмите и мисля, че са наистина интересни , както Властелинът на пръстените, така и Хобит. Наистина харесвам филмите и се надявам третата част на хобит да е по-вълнуваща и от останалите 🙂

Станимир Ставрев

Ще добавят сцени и от другите му творби за средна земя.

Петя Ивайлова
petia84

😀 Аз Властелина я прочетох, след като гледах филмите (предпочитам края на филма, отколкото на книгата – някакви ненужни екологични послания), а „До там и обратно“ – по-рано, от едно много старо издание. Може би това ми влияе, но ми изглеждаше доста наивна книжка – нищо общо като дух с другите на Толкин, които се развиват в същата вселена.

Петър Атанасов

Не знам, честно казано, но ако те чуе някой от запалените фенове, сигурно ще те погне с меча 🙂 Иначе на мен и „Властелина“ ми беше детска – четох я във втори клас, беше ми много интересно, но филмите ми бяха доста скучни, така и не ги изгледах докрай, а ако почна пак да чета, сигурно ще ми се види доста детска. (Заслужих си и аз едно отсичане на главата току-що 🙂 )

Петя Ивайлова
petia84

„До там и обратно“ не беше ли една детска книжка, в която Билбо тръгва с група джуджета и Гандалф, по пътя среща елфи, тролове, Ам Гъл (и му взима пръстена – до колкото си спомням, не беше особено драматично, и по нищо не си личи, колко Велик ще се окаже този пръстен…); убиват един дракон, и се връщат в Графството? Какво ще и дъвчат толкова?!