Първи снимки от Кюриосити

Роувърът на НАСА струва 2,5 милиарда долара, но си заслужава инвестицията.

Миналата година НАСА изстреля поредния си роувър в космоса. Свикнахме да не обръщаме много внимание на такива новини, защото ултраскъпите джаджи често или се повреждат, или не носят особено интересни за широката публика резултати.

Ето обаче, че нещата се промениха – НАСА вече получи първите си истински снимки от повърхността на Марс, дело на роувъра Кюриосити. Онзи ден роботчето се е приземило успешно на Червената планета, а днес от американската космическа агенция пуснаха клипче с кадри от приземяването на Кюриосити, както и няколко снимки. Всичко, разбира се, е с ниска резолюция.

Ако пък смятате, че реакцията на актьорите по американските филми, когато играят сцена на успешно изстрелване в космоса, е пресилена, то вижте истинското поведение на учените при получаването на новината за кацането на Кюриосити. Е, предполагам, че и аз бих подскачал като ненормален, ако съм участвал в успешното реализиране на проект за 2,5 милиарда долара.

Кюриосити ще остане още 22 месеца на Марс (което там е една година), за да търси следи за живот – не стъпки от зелени човечета, а знаци, че на планетата е имало вода или условия за зараждане на живот.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

Страхотно – правилно се радват хората! 🙂 Анимациите, които дадоха по новините, при изстрелването бяха доста по-впечатляващи, но предполагам, че ще имат и по-интересни снимки!