Джордж Мартин ще побърза с „Песен за огън и лед“

Авторът знае, че трябва да завърши поредицата си преди сериалът по нея да го е настигнал, и ще положи усилия да го направи.

След като се мота повече от 20 години с пет от седемте си романа в поредицата „Песен за огън и лед“, Джордж Р. Р. Мартин днес е пришпорван от собствения си успех. „Игра на тронове“, телевизионната адаптация на успешните му книги, напредва с бясна за стандартите на Мартин скорост и е възможно скоро да стигне по-напред в сюжета от самия Мартин.

В скорошно интервю за Mashable Мартин признава, че трябва да усили темпото, с което пише „Ветровете на зимата“ – предстоящата шеста книга от поредицата. Когато ние правехме интервюто с него, няколко месеца след излизането на „Танц с дракони“, авторът не изглеждаше притеснен и забързан. Днес обаче, няколко дни преди премиерата на трети сезон, Мартин усеща, че трябва да пише по-бързо или сериалът ще го задмине.

Да, трябва да пиша по-бързо. Последните ми две книги ми отнеха страшно много време, така че се надявам тази да стане по-бързо. Но не обещавам. Отдавна научих, че когато погледнеш задачата цялостно, катедралата, която трябва да построиш, тя изглежда толкова величествена и всеобхватна, че трябва просто да седнеш и да си пуснеш някоя видеоигра.

„Танц с дракони“ излезе през лятото на 2011 (у нас – есента), цели 5 години след четвъртата книга, „Пир за врани“. Оттогава прогресът на Мартин с „Ветровете на зимата“ не е особено значителен. Междувременно, Дейвид Бениоф и Дан Вайс вече са на трети сезон, който ще покрие първата половина от „Вихър от мечове“. Докато те напредват с по сезон на година, Мартин е в застой.

За щастие, много е вероятно нещата да се попроточат при HBO. Третата и четвъртата книга са дълги общо над 1800 страници, което ги прави трудни за адаптиране дори в сериализиран формат. Книгата, до която са в момента, е разделена на 2 и ще бъде филмирана в продължение на 2 години, нищо чудно и следващата да последва примера. Не се знае и колко дълги ще излязат „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет“ – може и те да отнемат повече време. Но сериалът, иска или не, трябва да произвежда по един сезон на година, а това няма как да се проточи вечно. Бениоф и Вайс искат Game of Thrones да продължи 9 сезона, което дава на Мартин максимум 5 години да завърши поредицата – време, което по неговите стандарти не е толкова много. Ако той не се забърза, сериалът ще се озове в мъртва точка, от която няма да знае как да продължи

Много от феновете дори се подиграват на Мартин за бавното писане. Коментари в социалните мрежи са загатвали, че възрастта вече му пречи или че е твърде мързелив. За щастие, авторът не се притеснява от тях и не им обръща внимание. Има и друго – Мартин работи като консултант за сериала и дори пише сценарии от време на време. Това означава, че даже да не успее с книгите, той има някаква представа как иска да завърши всичко и няма да остави Бениоф и Вайс в нищото.

Все пак, хубаво е, че авторът осъзнава проблема и се заема с решаването му, а именно с малко по-скоростно завършване на книгите. Да се надяваме, че ще успее да изпълни задачата си и то без качеството да пострада.

Междувременно, новият сезон започва на 31 март, а в България идва на 1 април. За кратко се натрупаха купища трейлъри към него, а последният можете да видите по-долу:

http://www.youtube.com/watch?v=2JUCQVQyQIw

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
27 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Жоро

сериала е ужасно скучен след втори сезон, добер че го има Питър Дънклидж, да раздвижи нещата. Актьорът който играе тивин също го раздава добре. Николай-костър Валдау обаче е трагедия, лина хеди също не сти добре, изрязяни са цели сцени, герои като Кеван ланистър и Мейс тирел са паднали или значително променени което изцяло променя сюжета, братята Черон Котле изобщо не ги видяхме нито лансел, а Лорас педераса излезе големия любовник, действието на Вала се разтегна ужасно много също и в Мирийн с ненужни сцени, ак не бяха отделни герои като Актьори като Питър Дънклидж, кит харингтън, Стивън Дилейн (и неговата роля е обезобразена) и мейси Улиямс да съм зарязял серияла с писък….

Мистър Х

зависи от коя страна ще го подхванеш. първите три книги бяха супер, но в четвърат и в пета действието много се забави – Денерис нищо не прави, Тирион откакто бе хванат от….. и се раздели със дружината на …. фактически го удари на едно дългооооооо пътуване, където цели глави с него в пета книга можеха да бъдат делитнати, а за Джон, Аря, Санса, Давос и Бран има още толкова да се пише че все ще е малко. гравите за Джайм не ни дават почит нищо ново, както и тези за Церсей – на девет десети от информацията вече сме я чели в четвърат книга, в пега мартин разтяга локуми. Действието и на юг и на север се забави ужасно много. На юг – чакаме Таргариениете, на север чакаме Другите, а по средата – нищо

КаМ

честно да ви кажа изгледах трите сезона на сериала и след това прочетох книгите…. Пир за врани ми дойде малко блудкава и с прекалено много обяснения за дъщерята на кралицата и дебелия Сам но, Танц с дракони го изядох на един дъх още съм като в транс 🙂 и сега се чудя какво ще правя докато излезе 6 книга. По сериала нямам забележки ама никакви, брутален,завладяващ… Рядко ми се случва сериал да ме грабне така от мен шест +

Жоро

дотраки са всъщонст до – траки, сиреч преди трайкийски племена, най-близки като култура ми идват хуните и алано-сарматите (от които между впрочем произхождат и прабългарите), така че предполагам, че е имал предвид късно тракийския период
Ланкастър и Ланистър. -просот ням нужда от коменатар.

Петър Атанасов

И според мен има много прилики между дотраките и прабългарите… И има логика да е взел дотраки от траки… Но в интервюто с Мартин той въобще не загатна нито една подобна връзка, така че според мен е по-скоро съвпадение 🙂

Мира
Pepper

A на мен Дотраките мощно ми приличат на прабългари 😀

Диана

Ланкастър и Ланистър? Може, но не е сигурно. Добрият разказвач все още не си смуче нещата от въздуха, а ги взема, омагьосва ги и ги представя иначе. На мен пък Дотраките ми звучат като ТРАКИ, :)))

Angalot

Не търсете прилики в книгите на Толкин и Мартин, нищо че са един жанр. Хората са с различни ценностни системи и е нормално да пишат по различен начин. Все пак не забравяйте, че Толкин е отгледан от свещеник (който го осиновява след последователните кончини на родителите му).
Докато в СВЕТА на Толкин за него е важно да го направи максимално реален чрез обичаи, език, природни описания и митове в митовете, то Мартин залага повече на мрачния средновековен натурализъм. И да – в Средновековието е било много, ама много хард,petia84.

Георги

действието на мен ми избива на ранно средновековенна Англия – робърт Баратен е представен като вилхем Завоевателя, Церсей- като Изабела жената на черния принц, която прави всичок възможно да го убие, живвее с любовника си Моритмър и посел сина й я детронира, Станис откривам черти от Ричард Плантангент (води кръстоносни походи) както и от другия Ричард – онзи дето е бил брат на Хенри 5 и се опитал да убие племенците си като „нелегитимни“.Ренли пък прилича на принц Джон – цялото събитие прилича на войната между Йорк (партията на краля) и Ланкастър (партията на кралицата) и не случайно тук има такав прилика с името Ланистър – просто е изкопирано от Ланкастър. северът и Дивото отговарят на шотландия, крайречниет лордове и долината арин са съответно Карлайл и Йорк, Свободните градове се намират в Испания на маврите, зеленото море е в сибир, Денерис се намиар в ИНдия, Драконите са аналог на самолети какво неясно има тук? действието се развива някъде 12-15 век.

Георги

аз пък харесвам в песента именно натурализма – докато се съсечеш някого с меча му и вече ти забиват кинжал в гърба, в поредицаат всеки или се *** с някого или го убива. Мартин хубаво е хванал духа на времето. А пък НВО страшно са окълцали нещата – първо няма почит никакви битки, второ поне във втори и пърив сезон нямаше почти никакво *****, а птри мартин всяка втора дума е псувня, всеки втори жеста -***** като почнем осцената с Церсей и Джайм, минем всикчите дето Церсей ги изтръшка (начело с Озни чернf котле и Лансел) марджери Девственицата, която преспа с половината двор, кутрето-педофилче което се размотаваче в бардаците, Тирион който се прехвърля от к***а на к***а и завършим с Джон Сняг който преспа с ИГрит и не може да режи харесва ли Вал или не я харесва….за Денерис и Дарио просто няма смисъл да говорим.
То в тая поредиац друга има ли осве *****?

Редактирано: Малко по-леко с езика, все пак в сайта влизат и малки деца 🙂

Петя Ивайлова
petia84

знам, но в някакво старо интервю, Мартин казваше, че се е вдъхновявал от жестокото Средновековие. Не си спомням как точно беше, защото отдавна спрях да чета книгата – майка ми ги чете и си купува всички томове от много преди да започне сериала, свалям и сериите, но самата мен не ме интересуват и не ме изкушават.

Flora

Средновековие?!? Трудно ми се връзват дракони със Средновековие. Действието в книгата, аналогично и в сериала се развива в ИЗМИСЛЕНОТО кралство на Вестерос. Историята няма нищо общо със Средвовековието, а и да имаше е фентъзи.. Във фентъзито само комически кораби и роботи няма да ми се вържат. И не, Тиреон не удуши баща си с гердана му.

Петя Ивайлова
petia84

СПОЙЛЕР: аз четох донякъде (и се отказах) – Тирион не го ли удуши с гердана му, в тоалетната? Като познавам НВО, сигурно ще го дадат умрял по без гащи… Какво да добавя – не одобрявам този натурализъм, и това е… А да – и според мен, Мартин има грешна представа за Средновековието – че е било зле, било е, но не чак толкова!

Кирето

Цитат : „…за в бъдеще ще започнат да ни показват как ходят по нужда елфите…“
Ха-ха, колко си близо до истината, само почакай да видиш къде ще застрелят лорд Тивин Ланистър….:)

Е знам,че е спойлер, но не можах да се здтржа, ИЗВИНЯВАМ СЕ!!! 🙂

Петя Ивайлова
petia84

не гледам сериала, но искам да добавя нещо за фентъзито – забравяш, че създателят на жанра на практика е Толкин – доколкото ги има, сексът и насилието в неговите книги са оставени основно на въображението на читателя – според мен така би трябвало да бъде в истинските фентъзи романи . Да, сексът и насилието са нещо, което би трябвало да го има в една мащабна сага, но това не означава, че трябва да ни ги описват детайлно – особено пък, когато сагата се филмира. Ако вместо да посмекчат тона, режисьорите се стремят към все по-голям реализъм, за в бъдеще ще започнат да ни показват как ходят по нужда елфите.

Flora

Алелуя. Благодаря, благодаря, Петър Атанасов!! Това имах предвид.И още нещо, Кире- даваш ми примери за секс сцени в КНИГИ и ме питаш какво мисля!! Ами когато четеш книга, си сам с нея. Оставяш се на въображението си и то рисува образите в главата ти. Дали четеш еротика, фентъзи, ужаси, убийства или порно- хард сцена, твоето съзнание пречупва нещата и ги прави поносими за психиката ти. Във филма това е невъзможно!! Там няма нищо оставено на въображението ти. Всичко е такова, каквото го вижда сценариста, режисьора, оператора. Виждаме техните мисли и представи за нещата. Всъщност имам чувството, че насилието, много кръв и сексуални сцени близки до порнографията, си остават запазена марка на НВО- Спартак- всички сезони, Борджиите, а сега и Троновете, но, да…трети сезон започна и то как. Да се насладим на шоуто.

Петър Атанасов

На мен „Мечът на истината“ не ми хареса – прочетох само първата книга. В нея си спомням само една брутална сцена, но тя беше предостатъчна, за да ме отврати и да ми повлияе да не искам да прочета другите книги, а именно как Мрачния Рал убива дете, което кара членът му да еректира. Разбирам, че героят е гаден и извратен, но трябва ли да се стига до такива крайности 🙂

За щастие, сериалът „Игра на тронове“ още не ме е отвратил чак дотам. А и в повечето случаи голотиите имат смисъл, защото хем показват черти от героите, които няма как иначе да се изразят, хем наистина шокират. Наистина, и друг път са давали как брат и сестра се таковат, но не съм виждал непълнолетен крал да кара две проститутки да се бият или пък 12-13 годишно дете да цоца от предполагаемата си майка (говоря за сцената със сестрата и племенника на Катлин от първи сезон – родителите на това актьорче трябва да са доста брутални, за да му позволят да участва в онази неловка сцена). „Игра на тронове“ върви по много тънка линия.

Но тези моменти в сериала хем са отвратителни, хем няма как да се мине без тях. Нямам високо мнение за психичното здраве на Джордж Мартин, но наистина секс сцените са едно от нещата, които правят този сериал уникален и истински изненадващ. Адски ценни качества, като се има предвид, че 90% от сериалите в САЩ се правят като на конвейр. Въпросът е да не прекалят с брутализмите.

Кирето

Цитат : „…Сцената с Церсей и Джайм не е удачен пример. Тя не е шокираща, освен, че са брат и сестра, но и това не е чудо невиждано…“, край на цитата.
Мале,мале, ако и инцеста не е шокиращ за теб, какво имаш против малко секс сцени….А имаш против лесбийската сцена с Кутрто и двете проститутки? 🙂
Е, тук аз доста се посмях…
И да, смятам, че спестяването на тези сцени ще навредят на сериала.
Та не ми каза какво мислиш за секс сцените в „Малазанска книга за мъртвите“ и „Мечът на Истината“?
Или фентъзито за теб е само феички, елфи и тук-там някой трол за сплашване?
Та дори и в поредицата на Фийст за Пъг има секс сцени, особено в късните му книги.
То единственото фентъзи май остана сагата за Белгарад, ма тя детска, та детска….сина ми я прочете когато беше на 9 год.
Добре, че сигурно си пропуснала „Кралят демон“ на Крис Бънч, е там вече е „софт“ 🙂
Е, хайде честит ни трети сезон и приятно забавление на всички 🙂

Flora

Продължавам „спора“, също с най- добри чувства. Малко избягахме от темата на статията, но се надявам автора да не ни се сърди много.

Това с Даниел Стийл ми хареса и доста се посмях. Не съм и голяма фенка, но съм чела нещичко и от нея. Разликата между сексуалните сцени в книгите на Д. Стийл и в сериалите на Игра на тронове е, че Стийл ги представя като еротика, а в Игрите си е чисто порно. Сцената с Церсей и Джайм не е удачен пример. Тя не е шокираща, освен, че са брат и сестра, но и това не е чудо невиждано. По- скоро имаше, пак в първи сезон мисля, една сцена, когато Кутрето учеше две свои проститутки на занаят и на фона на дълга лесбийска сцена, той им разказваше за любовта си към Кейтлин Старк. На мен ми беше неприятно. На други може и да им е харесало. Аз лично дълго се молих в себе си, да няма повече такива сцени, но уви, нито Мартин, нито сценаристите на сериала ме чуха. Що се отнася до жестоките и кървави сцени…ами..аз защитавам една теза- по- малко порно, нека друг защити тезата- по- малко насилие, че ще изглеждам прекалено света вода ненапита :). Обожавам битките във Властелинът на пръстена. Не съм чак такъв отявлен пацифист, но ще продължа на твърдя, че по- малко порно сцени в Игри на тронове, няма да ощетят филма. Хубав ден и благодаря за спорчето.

Кирето

Чакай,чакай малко Флора…..Та то още с началото на поредицата започна със секс сцена.
Спомняш ли си в първа книга, където Джайм и Церсей в кулата в Зимен хребет…да не си гукаха в кулата? И после Джайм бутна Бран…
Сигурен съм, че и в книгата имаше сцената с Джофри и това как се „кефеше“ на садо-мазо…
По принцип във фентъзито присъстват доста сексуални сцени…“Малазнаска книга на мъртвите“ , поредицата за „Мечът на истината“…И по принцип защо никой няма против да падат глави, описания на разпъване и т.н., а има против някоя и друга секс сцена? Та тя и Даниел Стийл има доста секс сцени в книгите си, ма никой не се оплаква…
С най-добри чувства Флора 🙂

Иван Петков

Не съм чел книгите, но съм напълно съгласен с критиките към сериала. Въпреки че не възразявам на стряскащо бруталните порно сцени (гадни са, но пък е хубаво, че те изненадват с нещо по-екстремно), наистина надминават добрия вкус, а героите са ТВЪРДЕ много.

Flora

Всъщност, Кире, аз съм на друго мнение- точно обратното. В книгата няма, а във филма има и то прекалено много порно сцени. Само по себе си в това няма нищо кой знае какво за обсъждане, ако не бяха толкова дълги понякога или брутални. В последният сезон имаше една сцена, когато Джофри накара едната проститутка да пребие другата, а той гледаше с наслада. Това в книгата изобщо го няма, което разбира се не е важно, защото сериала не е длъжен да повтаря книгата буква по буква, но самата сцена във филма беше гадна и брутална. Тези сцени ми идват в повече, но изобщо не влияят на мнението ми за книгата, сериала или историята като цяло. А и аз не налагам мнението си на никого. Изказвам лична гледна точка. Знам, че много хора пък, смятат, че порно сцените са солта на сериала. Е, ок…нищо лошо, нали?

Зайо, вярно е, че основните са…айде малко повече от 10-тина, но както ти ги наричаш- другите са наистина много. За пример ще ти дам Песен за огън и лед- началото: Моландер, Алерас Сфинкса, Рууни, Роузи, Пейт, Ема, Армен Послушника, Лео Ленивеца- това са имана на второстепенни герои, които се появяват в първите пет изречения на книгата. Кои са, какво са, как се вписват в историята, ще ги има ли по- нататък.. Ми не, няма ги, забравят се бързо, не са важни, но ако някъде в средата на книгата се появят, а средата е след около 500 страници, започва едно чудене- кой беше този, какво беше направил, защо се появи сега…къде да го търся, че да се сетя… Това имах предвид, когато казах, че ти трябва добра памет, само че, едната книга излиза, след две години втората, след три години следващата. Питам се- колко ли добра трябва да е паметта ти, а?

Кирето

Съгласен съм с написаното от Флора.
Освен за „порно сцените“….То няма такива във филма.Виж в книгата е друга работа…:)

Зайо

Защо да не могат да се запомнят? Основните са 10тина, а другите когато се появят в книгите се опоменава кои са и с какво са свързани в историята. А и книгите не са бруталната фантастика… Фентъзи свят, наподобяващ рицарските години. Трудната част е, да се екранизират всички тези мисли, които се въртят в главата на героите.

Мърморан

Един филм няма ли порно в него не ми го хвали !

Flora

Прочела съм всички книги, които са излезли до сега на пазара, изгледала съм и сериала и честно казано, феновете има защо да критикуват Мартин. Случват се много неща, а героите са толкова много, че ако човек няма добра памет, ще му се наложи да се връща назад и да търси кой беше този, кой беше онзи. Има толкова много събития, които съм сигурна, че съм забравила,и още повече неща, които ще забравя, докато излезе и последната книга, че май ще се наложи да ги чета наново, когато Мартин напише и последните две книги. Всъщност сериалите са достатъчно добри, за да припомнят какво, кога и как се случва, но аз самата колкото повече четях книгите, колкото повече навлизах в историята и се запознавах с безкрайната върволица от герои, толкова повече се възхищавах на НВО. Защото за мен този роман е невъзможен за филмиране, но ето че НВО вече три години доказват обратното. Сигурна съм, че и този път няма да разочароват феновете на поредицата…само да можеха да намалят малко порно- сцените…Не ме ругайте сега…просто…лично мнение…