Български ученици с първо място в конкурс на НАСА

Наследниците на отличените от миналата година са направили проект за град върху астероид.

Нашите ученици в областта на астрономията и физиката се справят все по-добре в НАСА! Докато миналата година умниците от Варна спечелиха второ място, екипът тази година е класиран на първо!

Този път темата е била космически град върху и до астероид. Под ръководството на д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория и Силвия Захариева от Математическата гимназия от Варна, учениците са разработили проекта за човешка колония в космоса. Избраният астероид е бил наблюдаваният от тях „129 Антигона“, а проектът предвижда живот в космоса за 36 000 души. „129 Антигона“ се отличава с изобилие на желязо и никел, които да бъдат добивани от колонизаторите.

„Имам честта да съм в един отбор с хората, които обикновено печелят всички награди на национални конкурси по математика, физика, информатика и информационни технологии“, разказва Никола, един от победителите. „В астрономически проект сме се обединили ученици, занимаващи се не само с астрономия, но и такива, които имат сериозни интереси в областта на биологията, химията, математиката, физика и информационни технологии. Т.е. този проект включва не само знания по астрономия, но и знания по всички предмети, които учим в училище.“

И тази година обаче има проблем. Групата е поканена да представи проекта си на конференция в Сан Диего през месец май. Те обаче не разполагат с необходимите за това средства и търсят спонсори. Миналата година се намери благодетел на нашите наградени, но трябва такъв и сега.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |