3 коментара
alienscolonialmarines

Провалът на Aliens: Colonial Marines

Геймърите са толкова бесни на Gearbox, че SEGA се отказа да пуска версия за Wii U.

Ако разочарованието си има име, то е Aliens: Colonial Marines. След няколко години чакане, купища трейлъри и вълнуващи новини за новата игра във вселената на „Пришълците“, заглавието се оказа пълен боклук. Болшинството от геймърите, които поръчаха играта предварително, се чувстват истински прецакани, а останалите вече видяха унищожителните ревюта и се отказаха от покупка.

Какъв е проблемът? Оказа се, че всички тези трейлъри и демота, които бяха пуснати като реклама, са били лъжа. Те нарочно са били изпипани, за да покажат играта в по-добра светлина, но не са представлявали истинския краен продукт. Играта е пълен провал – графиката е нескопосана и остаряла, сюжетът не струва нищо, а изкуственият интелект е под всякаква критика. Aliens: Colonial Marines не прилича на нищо повече от нискобюджетен шутър, правен в началото на века. Да не говорим за невероятното количество бъгове, които не бяха оправени дори в двете допълнителни DLC-та.

Реакцията на геймърите беше, меко казано, унищожителна. Най-високо надигнаха глас хилядите фенове на „Пришълеца“, които дадоха 60 долара, за да си поръчат играта предварително, а след това и още 15 долара за първото DLC (за второто едва ли има много прецакани). И защо не – преди излизането си, играта изглеждаше много обещаващо. След това имаше шанс добавките да позамажат провала. Накрая обаче стана ясно, че продуктът няма намерение да бъде пооправен дори минимално.

Изображение с име: zwuzybj
Един от многото бъгави моменти в играта

Всичко, което остава на SEGA да правят сега, е да се опитват да контролират кризата. Те вече признаха, че първите трейлъри са били демо-версии и са въвеждали потенциалните клиенти в сериозна заблуда. Това им се наложи след като бяха сериозно скастрени от Агенцията за стандарти в рекламата на Великобритания. Нещо повече – те се отказаха и да пускат версия за новата конзола Wii U – не само защото самата тя трудно се налага на пазара, но и по още две причини – първо, един от тестерите е пуснал публично мнението си, че тази версия на играта е най-зле, второ, защото така или иначе вече няма кой да се излъже да си купи играта.

Целта в момента е да се ограничат щетите за компанията и франчайза като цяло. Но така или иначе, всеки следващ инвеститор в игра по „Пришълеца“ ще се замисли сериозно, защото феновете вече ще са далеч по-предпазливи в покупките. Жалко за всички – както за компаниите със сринат имидж, така и за феновете с излъганите надежди. А Aliens: Colonial Marines можеше да бъде много повече…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата