Провалът на Aliens: Colonial Marines

Геймърите са толкова бесни на Gearbox, че SEGA се отказа да пуска версия за Wii U.

Ако разочарованието си има име, то е Aliens: Colonial Marines. След няколко години чакане, купища трейлъри и вълнуващи новини за новата игра във вселената на „Пришълците“, заглавието се оказа пълен боклук. Болшинството от геймърите, които поръчаха играта предварително, се чувстват истински прецакани, а останалите вече видяха унищожителните ревюта и се отказаха от покупка.

Какъв е проблемът? Оказа се, че всички тези трейлъри и демота, които бяха пуснати като реклама, са били лъжа. Те нарочно са били изпипани, за да покажат играта в по-добра светлина, но не са представлявали истинския краен продукт. Играта е пълен провал – графиката е нескопосана и остаряла, сюжетът не струва нищо, а изкуственият интелект е под всякаква критика. Aliens: Colonial Marines не прилича на нищо повече от нискобюджетен шутър, правен в началото на века. Да не говорим за невероятното количество бъгове, които не бяха оправени дори в двете допълнителни DLC-та.

Реакцията на геймърите беше, меко казано, унищожителна. Най-високо надигнаха глас хилядите фенове на „Пришълеца“, които дадоха 60 долара, за да си поръчат играта предварително, а след това и още 15 долара за първото DLC (за второто едва ли има много прецакани). И защо не – преди излизането си, играта изглеждаше много обещаващо. След това имаше шанс добавките да позамажат провала. Накрая обаче стана ясно, че продуктът няма намерение да бъде пооправен дори минимално.

Един от многото бъгави моменти в играта

Всичко, което остава на SEGA да правят сега, е да се опитват да контролират кризата. Те вече признаха, че първите трейлъри са били демо-версии и са въвеждали потенциалните клиенти в сериозна заблуда. Това им се наложи след като бяха сериозно скастрени от Агенцията за стандарти в рекламата на Великобритания. Нещо повече – те се отказаха и да пускат версия за новата конзола Wii U – не само защото самата тя трудно се налага на пазара, но и по още две причини – първо, един от тестерите е пуснал публично мнението си, че тази версия на играта е най-зле, второ, защото така или иначе вече няма кой да се излъже да си купи играта.

Целта в момента е да се ограничат щетите за компанията и франчайза като цяло. Но така или иначе, всеки следващ инвеститор в игра по „Пришълеца“ ще се замисли сериозно, защото феновете вече ще са далеч по-предпазливи в покупките. Жалко за всички – както за компаниите със сринат имидж, така и за феновете с излъганите надежди. А Aliens: Colonial Marines можеше да бъде много повече…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мира
Pepper

Напълно съм съгласна. Aliens versus Predator е класика и ми остава една от игрите, които ме е плашела най-много. Това нещо изглеждаше много обещаващо, но е някаква пародия на игра. Тази година страшно много ме впечатли Биошока, която надмина очакванията ми многократно (особено след двойката).

Ето затова хората трябва първо да играят играта, и след това – ако е хубава и си заслужава – да я купят.
Някои могат да го нарекат „пиратство“, но честно казано не виждам какво друго очакват разработчиците/издателите като пускат такива нескопосани заглавия.
Геймърите да са дойни крави, даващи си насляпо парите ли?!
20-ина минути геймплей ми бяха достатъчни да се убедя че играта няма нищо общо с трейлърите (което не беше голяма изненада).
Ако искате бързи и смъртоносни пришълци, ако искате да почувствата играча си УЯЗВИМ – играйте Aliens versus Predator Classic (от 1999, не тази скорошната).
Поведението и бързината на пришълците от Colonial Marines са направо нелепи, в сравнение с тези от Aliens versus Predator 🙂
Deathmatch-а му също беше доста интересен…
Графиката може да е „ретро“, но играта си заслужава отвсякъде 3-те евро в Steam…

PAIN

Аз… изобщо не си и мислех да я свалям, даже и от така наречените добри трейлъри не ме впечетли с нищо …. : )