Само двама Доктори в юбилейния спешъл

Нов изпълнителен продуцент от „Торчууд“ и „Приключенията на Сара Джейн“ пък се присъединява към екипа за осми сезон.

Мнозина се развълнуваха, когато научиха, че Дейвид Тенант и Били Пайпър ще се завърнат в „Доктор кой“ за специалния юбилеен епизод, който ще отбележи 50-годишнината от сериала през ноември. Това породи и спекулации, че други стари доктори също може да се появят на екран. Списание Doctor Who обаче смаза мечтите им, като обяви с категоричност, че други актьори, превъплъщавали се в култовата роля, няма да се завърнат.

Интервюта с класически Доктори потвърждават новината. Силвестър МакКой неотдавна каза, че нито той, нито някой друг от Докторите на 20-ти век са получавали покана за участие. „Всички от нас бяха готови да го направят – само заради феновете, защото те го искат. Но не съм чул нищо – Том Бейкър не е чул нищо, Колин Бейкър, Питър Дейвисън, Пол МакГан… никой от нас не е чул нищо“, жалва се актьорът. Като се има предвид липсата на други сериозни роли на изброените, едва ли само желанието на феновете им е мотивацията, но това не е най-важното в случая.

Известно е, че все пак е имало контакт с Кристофър Екълстън, който е бил поканен да се върне като най-кратко останалия девети Доктор. Той обаче е отказал, с което не е изневерил на песента, която пее от години – че не иска да се завръща в сериала, защото не е съгласен с начина, по който се правят нещата.

Надеждите на някои фенове за мулти-докторова история не са необосновани. Сериалът вече е имал събиране на първите трима доктори през 1972, на петима доктори през 1983, на двама през 1985 и 2007.

Други обаче не са неприятно изненадани от решението. Включването на твърде много доктори в юбилейния епизод ще изисква много специална и интересна история. Качеството на сценария трябва да е много високо, за да бъде сюжетът интересен, без гостуващите звезди да крадат от вниманието и да причиняват хаос в повествованието. Също така, би било редно остаряването на докторите да бъде обяснено – защо изглеждат така, щом са били по-млади на вид при регенерацията си. А в крайна сметка двама доктори и двама придружители също не са малко герои.

Стивън Мофат също защитава решението с репликата „Важно е да не превръщаме юбилея във фестивал за феновете. Трябва да започнем нова история и да гледаме напред.“

В тази връзка, има и друга новост около сериала – тъй като Каролин Скинър вече не е в екипа, нейното място на изпълнителен продуцент е заето от Браян Минчин. Той е бил изпълнителен продуцент през 2005, но след това е напуснал, за да участва в подготовката на „Торчууд“ и „Приключенията на Сара Джейн“. Сега, когато разклоненията не са в програмата на ВВС и мястото е свободно, той отново се завръща в екипа. Това веднага породи спекулации, че Мофат се готви да напуска и да назначава Минчин за негов заместник след година-две, но според нас това е малко вероятно. Промяната едва ли ще се усети от средностатистическия фен.

Преди всичко това да се случи обаче, трябва да завърши седми сезон, от който остават едва 3 епизода. Последният е озаглавен „Името на Доктора“, а това предполага, че ще научим името на извънземния със звуковата отверка? Едва ли, но със сигурност ще има някоя интересна заврънтулка към сюжета.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

didi

Аз не харесвах Мат Смит, когато замени любимеца ми Дейвид Тенант , но сега ще ми е кофти, ако го сменят 🙂

Петя Ивайлова
petia84

Мат Смит беше казал в някакво интервю, че ще стои, докато го изгонят, така че може и да станат 5-6 години 🙂
А и новият доктор винаги предизвиква вълни от омраза – не знам защо, човек би помислил, че феновете на този сериал би трябвало да са свикнали и дори да им е интересно как ще се промени главния герой, но те обикновено се жалват.

Иван Петков

Не че Мат Смит е най-красивия и симпатичен доктор на всички времена, но 3 години са малко според мен. По 4-5-6 е най-добре. Виж, придружителите може по-често да се сменят – любимата ми, Дона, остана само 1 сезон, а Ейми стоя 3 години. И може да са по-разнообразни – Клара ужким щеше да е по-интересна, а в крайна сметка пак е момиче от Земята от наше време.

Burn

Не, не, рано му е на Мат Смит, все още не мисля, че съм видял достатъчно от него. Може би още 1-2 сезона ще му стигнат.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Не грешиш. Само някои от старите доктори са стояли повече, но смятам, че три години са най-добрият вариант.

Ellie

А не е ли време вече за смяна на Доктора? Не че имам нещо против Мат Смит, но ми се струва, че се задържа много дълго в сериала… или греша!??