5 коментара
Warehouse-13end

Syfy спира Warehouse 13!

Американският ТВ канал за фантастика отново шокира с неадекватни решения.

Ако сте продуцент на телевизия, водеща в своята ниша, и разполагате със супер успешен за стандартите ви сериал, какво бихте направили след края на поредния му сезон? Бихте поръчали още поне 1-2? Е, явно нещо в логиката ви куца, защото в истинския свят не става така. Най-пресният пример е „Хранилище 13“, който, също като „Еврика“, ще приключи след съкратен пети сезон.

Изображение с име: Warehouse13_S4От 2009 насам Warehouse 13 представлява алтернатива на по-мрачните фантастични сериали на Syfy. Историята за правителствени агенти, които събират артефакти от свръхестествен или свръхнаучен произход, се оказа изключително успешна за телевизията и събра много фенове. Нещо повече, през годините се издигна до култ. Агентите Пийт Латимър, Майка Беринг и Арти Нелсън оцеляха през всякакви приключения, но няма да преживеят палеца надолу от директорите в родния ТВ-канал.

Поръчан е пети сезон на „Хранилище 13“, който ще бъде и негов последен. Той ще се състои само от 6 епизода и ще се излъчи през 2014, за да приключи историята със сериала. „Warehouse 13 беше невероятно добър, дори емблематичен сериал за нас“, казва Марк Щерн от мениджмънта на телевизията. „Благодарни сме за лоялността и отдадеността на феновете му и сме убедени, че Джак Кени и екипът му ще имдоставят също толкова невероятен последен сезон.“

Това решение за пореден път хвърля зрителите в шок. Та нали „Хранилище 13“ беше най-успешният и високорейтинговият сериал на телевизията? Нали е „невероятно добър и емблематичен“? Въпреки лекия спад в рейтингите, четвърти сезон все още е далеч от края си и не се знае с какво може да изненада. Какво се случва?

Една от възможностите е свързана с новия хит на телевизията, „Съпротива“. В този проект се вложиха изключително много средства, за да може да атакува на два фронта – телевизията и онлайн игрите. Огромна част от тях отидоха за реклама. Тъй като Defiance е официално подновен за втори сезон, продуцентите може още отсега да заделят средства за бюджета.

Разбира се, възможно е и телевизията просто да се съобразява с предварителен план на създателите на Warehouse 13. Може пък да е предвидено сериалът да свърши с петия си сезон. Или пък самите актьори да са поискали край, за да се отдадат на други проекти? Но защо не знаем за това предварително?

Най-вероятно просто историята с „Еврика“ се повтаря. Syfy третира леките рейтингови колебания като сигурен знак за нисходяща тенденция и спира сериала преди тя да се е осъществила. А тъй като всеки следващ сезон увеличава разходи като заплати за актьори и екип, продуцентите гледат да окастрят каквото могат. Дори сериал, който все още е харесван и популярен. Язък за всичките хвалби, които изписахме по адрес на телевизията във връзка с плановете им за бъдещето.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата