american-gods-gaiman

Има развитие по „Американски богове“ на Нийл Геймън

Планират се 6 сезона с по 10-12 серии на година.

Изображение с име: american-godsПреди доста време научихме, че Нийл Геймън иска да прави сериал по култовия си роман „Американски богове“. Тогава не беше много ясно дали изобщо ще потръгне, но сега знаем, че след няколко чернови HBO са харесали сценария за пилотния епизод и в крайна сметка са се договорили за конкретни условия! Ако нещата потръгнат, ще има 6 сезона с по 10-12 епизода в тях, а общият бюджет на сезон ще бъде 40 милиона долара!

Новината е прекрасна дори за тези, които не са чели романа, а познават Геймън само чрез сценариите му за „Доктор кой“. Е, бюджетът не е по-голям от този на „Игра на тронове“ например, защото там един епизод гълта по 6 милиона долара. Но пак е по-добре от много други сериали…

Главен герой в сюжета е Шадоу, който, след като е освободен от затвора, среща мистериозния г-н Сряда. Оказва се, че вторият е превъплъщение на бог-старейшина, който събира армия от стари богове, които да поведат война срещу новите – медиите, технологиите, дрогата и т.н. фалшиви идоли.

Една от причините за забавянето на American Gods е самият Геймън. Той си признава, че първите му чернови са били малко неадекватни. Той е решил да добави нови елементи към сценария, за да предложи нещо неочаквано и на тези, които вече са прочели книгата. В пилотния епизод е включил материал за около половин час, в който се показва как Шадоу прави обира, заради който попада в затвора, както и времето му в институцията. „Написах тази първа чернова и се влюбих в нея, защото добавих много нов материал. И накрая получих едни доста сконфузни рецензии от HBO, в които ми казваха „А може ли да го направиш по като в книгата?“.

Геймън явно не е мислил, че неговата адаптация ще прилича повече на „Истинска кръв“, сериал, който вече няма нищо общо с оригиналните романи, отколкото на „Игра на тронове“, където разликите са минимални. В третата чернова Геймън е карал по книгата си, като е добавял съвсем малко нови елементи. Отзивите от продуцентите са били страхотни и много ентусиазирани. Сцени от времената преди затвора отново ще има, но ще бъдат показвани като проблясъци на спомени, а не в хронологичен ред.

Разбира се, дали изобщо има смисъл от такива сцени, щом книгата се е приела достатъчно добре и без тях, не е много ясно, но явно Геймън държи да ги покаже. Ще се доверим на човека и ще стискаме палци сериалът да стане по-бързо!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата