Кошмари от 1001 нощ

Това, което Шехерезада е премълчала…

Издателство „Еднорог“ пуска нов роман. Авторът е Робърт Ъруин, а заглавието – „Кошмар от 1001 нощ“. Книгата е определяна от критици като „пътеводител на сомнамбула“ и преплита сън с реалност.

Младият английски поклонник Балиан, озовал се в лабиринтите на Кайро по времето на мамелюците, попада в един приказен, но и страшен свят, където е много трудно да разграничиш истината от фантазията. Джуджета, шарлатани, маймуни и просяци се мяркат като видения насън, загадъчни красавици го оплитат в мрежите си, а срещата му с Йол, разказвача на приказки като онези, които светът ще опознае под заглавието „Хиляда и една нощ“, се оказва съдбоносна и за двамата.

Измъчван от странни съновидения, опитвайки се да си ги обясни, Балиан е всмукан във водовъртеж от разкази, предания и сънища. Търсенията му го срещат с тайнствения Отец на котките – лечител и познавач на сънищата – и го заплитат в интригите на шпионина Вейн. По всичко личи, че в центъра на загадката е една тайнствена болест, за която се шушука в Кайро, болест, нападаща спящите, наречена „Арабски кошмар“.

Идеята на Робърт Ъруин да се заиграе с класиката не е случайна – той е университетски преподавател именно по средновековна арабска литература. Ако ви е любопитно как Ъруин е преобърнал приказките на Шехерезада и интересни ли са те с по-мрачен тон, книгата вече е на пазара.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |